Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę

W niektórych regionach Polski takie smarowidło do chleba nadal jest bardzo popularne. Gdzie indziej nie jest w ogóle znane. Nasze tradycje kulinarne są wbrew pozorom bardzo zróżnicowane, co sprawia, że za każdym razem, przemieszczając się po Polsce, można odkrywać coś nowego. Jedną z ciekawostek na zachodzie kraju jest zgliwiały ser smażony z kminkiem.

Kanapki ze smażonym serem i szczypiorkiemKanapki ze smażonym serem i szczypiorkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podobno w domach, w których robiło się taki ser, przez długi czas nie można było się pozbyć jego intensywnego zapachu. Za to smak smarowidła całkowicie rekompensował wcześniejsze, mniej przyjemne doznania. Smażony ser z kminkiem często zastępował masło lub smalec do chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Produkt regionalny z Wielkopolski, Kujaw i Opola

Sery smażone przybyły do nas z Niemiec, gdzie do dnia dzisiejszego cieszą się dużą popularnością. Dawniej były przygotowywane w ramach gospodarstwa domowego, obecnie raczej polega się na lokalnych producentach serów. I słusznie, ponieważ proces ich produkcji obfituje w doznania zapachowe, które budzą mieszane uczucia.

W województwie opolskim taki ser nazywany był hauskyjzą i dawniej stanowił jeden z trzech głównych dodatków do chleba, zaraz po maśle i smalcu. Jego dodatkową zaletą był długi termin ważności, co w XIX wieku było o tyle istotne, że w tych czasach nie znano jeszcze lodówek.

Tradycja wytwarzania serów smażonych przetrwała do dzisiaj. Mogą mieć one różną konsystencję – od smarowidła do chleba po sery do krojenia w plastry. W środku często znajduje się kminek, ale też inne zioła i dodatki, takie jak szczypiorek, cebula czy czosnek.

Przepis na ser smażony z kminkiem

Pierwszym etapem przygotowania sera jest dojrzewanie, zwane także gliwieniem. Żeby przyspieszyć ten proces, możesz dodać odrobinę sody oczyszczonej, ale nie jest to wymagane.

Składniki:

  • 1 kg twarogu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki kminku,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg pokrusz do miski, rozgnieć widelcem i posyp sodą oczyszczoną, aby przyspieszyć dojrzewanie. Przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2–5 dni.
  2. Gdy ser będzie miał już intensywny zapach i zacznie się ciągnąć, przełóż go na patelnię z roztopionym masłem.
  3. Smaż na małej mocy palnika, aż całkowicie się rozpuści. Wtedy dodaj sól i kminek. Cały czas mieszaj ser, aby nie było grudek.
  4. Gdy ser jest już gładki i gęsty, zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj rozkłócone jajka. Energicznie wymieszaj i przełóż do miseczki.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?