Wyrzucasz liście kalafiora? Gdy to zobaczysz, więcej nie popełnisz tego błędu

Czy w twojej kuchni często gości kalafior? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, jak wykorzystać jego potencjał w 100 procentach. Wiele osób popełnia podstawowy błąd.

Piotr Ogiński zdradził, co robi z liśćmi kalafioraPiotr Ogiński zdradził, co robi z liśćmi kalafiora
Źródło zdjęć: © Facebook | @kochamgotowac
Marzena Pęcak

Przygotowując posiłki każdego dnia, pracujemy z całą masą produktów spożywczych. I bardzo często działamy na tzw. autopilocie. Dobrym przykładem jest tutaj, chociażby brokuł lub kalafior

Zazwyczaj korzystamy tylko z różyczek tego typu warzyw, a łodygę z brokuła czy też zielone liście kalafiora od razu wyrzucamy do kosza na śmieci. A to duży błąd, bo na pozór zbędne odpadki mogą się jeszcze przydać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste. Efekt końcowy od razu przyciąga oko

Znany kucharz pokazuje, jak nie marnować liści kalafiora

Piotr Ogiński to znana postać w świecie kulinariów. Od wielu lat działa prężnie w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się swoją rozległą wiedzą oraz genialnymi przepisami. 

Ostatnio na jego profilu Kocham Gotować na Facebooku pojawił się film, w którym kucharz pokazał, jak w prosty i szybki sposób można wykorzystać w kuchni zielone liście kalafiora. Jak się okazuje, pod żadnym pozorem nie powinny trafić one do kosza na śmieci. Wręcz przeciwnie, na ich bazie można zrobić pyszną zupę dla całej rodziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na obiad i jesteś zwolennikiem filozofii zero waste, ten przepis to coś dla ciebie.

Zielone liście z kalafiora również mogą przydać się w kuchni
Zielone liście z kalafiora również mogą przydać się w kuchni © Adobe Stock | KikoStock

Zupa z liśćmi kalafiora - przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 1 kalafior (i jego zielone liście),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 litr domowego bulionu,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 por,
  • 1 chili,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sok z ⅓ cytryny,
  • sól według uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad pyszną zupą rozpocznij od przygotowania zielonych liści z kalafiora. Najpierw je odetnij, po czym dokładnie umyj. Piotr Ogiński do przepisu używa zarówno wewnętrznych liści w całości, jak i zewnętrznych liści po usunięciu grubej łodygi. Tym samym w jego kuchni nic się nie marnuje. 
  2. Kiedy zielone liście kalafiora są już gotowe, możesz zabierać się za przygotowanie zupy. Na klarowanym maśle podsmaż cebule i czosnek. 
  3. Po chwili do garnka wrzuć mąkę, ziemniaki oraz zewnętrzne liście kalafiora. Nie zapomnij również o domowym bulionie. Gotuj wszystko na małym ogniu.
  4. W połowie gotowania w garnku powinny znaleźć się również: chili, por oraz wewnętrzne liście kalafiora. 
  5. Po kolejnych 5 minutach zabiel zupę śmietanką. 
  6. Na koniec dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯