Wyrzucasz liście kalafiora? Gdy to zobaczysz, więcej nie popełnisz tego błędu

Czy w twojej kuchni często gości kalafior? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, jak wykorzystać jego potencjał w 100 procentach. Wiele osób popełnia podstawowy błąd.

Piotr Ogiński zdradził, co robi z liśćmi kalafioraPiotr Ogiński zdradził, co robi z liśćmi kalafiora
Źródło zdjęć: © Facebook | @kochamgotowac

Przygotowując posiłki każdego dnia, pracujemy z całą masą produktów spożywczych. I bardzo często działamy na tzw. autopilocie. Dobrym przykładem jest tutaj, chociażby brokuł lub kalafior

Zazwyczaj korzystamy tylko z różyczek tego typu warzyw, a łodygę z brokuła czy też zielone liście kalafiora od razu wyrzucamy do kosza na śmieci. A to duży błąd, bo na pozór zbędne odpadki mogą się jeszcze przydać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste. Efekt końcowy od razu przyciąga oko

Znany kucharz pokazuje, jak nie marnować liści kalafiora

Piotr Ogiński to znana postać w świecie kulinariów. Od wielu lat działa prężnie w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się swoją rozległą wiedzą oraz genialnymi przepisami. 

Ostatnio na jego profilu Kocham Gotować na Facebooku pojawił się film, w którym kucharz pokazał, jak w prosty i szybki sposób można wykorzystać w kuchni zielone liście kalafiora. Jak się okazuje, pod żadnym pozorem nie powinny trafić one do kosza na śmieci. Wręcz przeciwnie, na ich bazie można zrobić pyszną zupę dla całej rodziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na obiad i jesteś zwolennikiem filozofii zero waste, ten przepis to coś dla ciebie.

Zielone liście z kalafiora również mogą przydać się w kuchni
Zielone liście z kalafiora również mogą przydać się w kuchni © Adobe Stock | KikoStock

Zupa z liśćmi kalafiora - przepis Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 1 kalafior (i jego zielone liście),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 litr domowego bulionu,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 por,
  • 1 chili,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sok z ⅓ cytryny,
  • sól według uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad pyszną zupą rozpocznij od przygotowania zielonych liści z kalafiora. Najpierw je odetnij, po czym dokładnie umyj. Piotr Ogiński do przepisu używa zarówno wewnętrznych liści w całości, jak i zewnętrznych liści po usunięciu grubej łodygi. Tym samym w jego kuchni nic się nie marnuje. 
  2. Kiedy zielone liście kalafiora są już gotowe, możesz zabierać się za przygotowanie zupy. Na klarowanym maśle podsmaż cebule i czosnek. 
  3. Po chwili do garnka wrzuć mąkę, ziemniaki oraz zewnętrzne liście kalafiora. Nie zapomnij również o domowym bulionie. Gotuj wszystko na małym ogniu.
  4. W połowie gotowania w garnku powinny znaleźć się również: chili, por oraz wewnętrzne liście kalafiora. 
  5. Po kolejnych 5 minutach zabiel zupę śmietanką. 
  6. Na koniec dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy