Wyrzucasz liście kalafiora? Gdy to zobaczysz, więcej nie popełnisz tego błędu
Czy w twojej kuchni często gości kalafior? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, jak wykorzystać jego potencjał w 100 procentach. Wiele osób popełnia podstawowy błąd.
17.02.2024 | aktual.: 18.02.2024 22:55
Przygotowując posiłki każdego dnia, pracujemy z całą masą produktów spożywczych. I bardzo często działamy na tzw. autopilocie. Dobrym przykładem jest tutaj, chociażby brokuł lub kalafior.
Zazwyczaj korzystamy tylko z różyczek tego typu warzyw, a łodygę z brokuła czy też zielone liście kalafiora od razu wyrzucamy do kosza na śmieci. A to duży błąd, bo na pozór zbędne odpadki mogą się jeszcze przydać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znany kucharz pokazuje, jak nie marnować liści kalafiora
Piotr Ogiński to znana postać w świecie kulinariów. Od wielu lat działa prężnie w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się swoją rozległą wiedzą oraz genialnymi przepisami.
Ostatnio na jego profilu Kocham Gotować na Facebooku pojawił się film, w którym kucharz pokazał, jak w prosty i szybki sposób można wykorzystać w kuchni zielone liście kalafiora. Jak się okazuje, pod żadnym pozorem nie powinny trafić one do kosza na śmieci. Wręcz przeciwnie, na ich bazie można zrobić pyszną zupę dla całej rodziny. Jeśli więc szukasz pomysłu na obiad i jesteś zwolennikiem filozofii zero waste, ten przepis to coś dla ciebie.
Zupa z liśćmi kalafiora - przepis Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 1 kalafior (i jego zielone liście),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 1 litr domowego bulionu,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 por,
- 1 chili,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- sok z ⅓ cytryny,
- sól według uznania.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Pracę nad pyszną zupą rozpocznij od przygotowania zielonych liści z kalafiora. Najpierw je odetnij, po czym dokładnie umyj. Piotr Ogiński do przepisu używa zarówno wewnętrznych liści w całości, jak i zewnętrznych liści po usunięciu grubej łodygi. Tym samym w jego kuchni nic się nie marnuje.
- Kiedy zielone liście kalafiora są już gotowe, możesz zabierać się za przygotowanie zupy. Na klarowanym maśle podsmaż cebule i czosnek.
- Po chwili do garnka wrzuć mąkę, ziemniaki oraz zewnętrzne liście kalafiora. Nie zapomnij również o domowym bulionie. Gotuj wszystko na małym ogniu.
- W połowie gotowania w garnku powinny znaleźć się również: chili, por oraz wewnętrzne liście kalafiora.
- Po kolejnych 5 minutach zabiel zupę śmietanką.
- Na koniec dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i gotowe!