Pamiętaj o kluczowej czynności podczas gotowania grochówki. Dzięki temu nie wywoła wzdęć i uczucia ciężkości

Grochówkę należy zaliczyć do jednej z ulubionych zup wielu Polaków. Problemem, który bardzo często pojawia się w przypadku tej zupy, są wzdęcia po grochówce. Poznaj rozwiązania, dzięki którym pozbędziesz się ich raz na zawsze!

Wzdęcia po grochówceWzdęcia po grochówce - Pyszności; Foto Canva.com, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7-oOohCv8rE
Karol Wiak

Wzdęcia po grochówce i roślinach strączkowych - jak im zapobiec?

Trzeba podkreślić, że chętnie spożywamy rośliny strączkowe, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomimo tego, że są smaczne i stanowią składnik wielu potraw, które przygotowujemy, to może pojawić się pewien niezwykle uciążliwy problem. Wzdęcia po grochówce i ogólnie - po roślinach strączkowych to temat, który dobrze zna chyba każdy z nas. Niewłaściwa obróbka kulinarna oraz substancje antyodżywcze powodują, że musimy zmagać się z tym problemem po spożyciu posiłku.

Obrazek
Namaczanie grochu - Pyszności; Foto Canva.com

Tego typu dolegliwościom możemy zapobiec w bardzo prosty sposób. Niezwykle ważne jest odpowiednie namaczanie roślin strączkowych i następnie ich gotowanie. Są dwie techniki kulinarne, dzięki którym wzdęcia po grochówce nie będą już problemem. Pierwsza z nich mówi o zalaniu suchych nasion gorącą wodą i moczenie ich przez 3 godziny, a druga o namaczaniu w zimnej wodzie przez 12 godzin. Niezwykle ważne jest również samo gotowanie grochu. Należy go gotować w świeżej wodzie, bez przykrycia, przez co najmniej 20 minut.

Jak ugotować najlepszą grochówkę?

Odpowiednie przygotowanie grochu i jego gotowanie to podstawa, dzięki której wzdęcia po grochówce odejdą w zapomnienie. Poznaj najlepszy przepis na tą wspaniałą zupę!

Składniki:

  • 400 g grochu łuskanego
  • 6 ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie marchewki
  • cebula
  • pietruszka
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • garść majeranku
  • opcjonalnie inne zioła.

Sposób przygotowania:

Jeśli już odpowiednio namoczyliście i przygotowaliście groch, to możemy przystąpić do przygotowania najlepszej grochówki. Boczek należy pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, aby pozbyć się tłuszczu. Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej w drobną kostkę. Kroimy również czosnek, który wraz z cebulą dodajemy do garnka z boczkiem. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, a także odcedzony groch.

Obrazek
Zupa - Pyszności; Foto: Canva.com

Włoszczyznę i ziemniaki do zupy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy je do zupy i wszystko gotujemy przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i majeranek. Garnek z zupą pozostawiamy jeszcze przez około 20 minut na minimalnym ogniu. Gwarantujemy, że w tym przypadku pokonasz wzdęcia po grochówce. Smacznego!

Lubisz rośliny strączkowe? Na naszym kanale YouTube znajdziesz rewelacyjny przepis na wege pastę z ciecierzycy:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji