Pamiętaj o kluczowej czynności podczas gotowania grochówki. Dzięki temu nie wywoła wzdęć i uczucia ciężkości
Grochówkę należy zaliczyć do jednej z ulubionych zup wielu Polaków. Problemem, który bardzo często pojawia się w przypadku tej zupy, są wzdęcia po grochówce. Poznaj rozwiązania, dzięki którym pozbędziesz się ich raz na zawsze!
17.10.2022 15:32
Wzdęcia po grochówce i roślinach strączkowych - jak im zapobiec?
Trzeba podkreślić, że chętnie spożywamy rośliny strączkowe, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomimo tego, że są smaczne i stanowią składnik wielu potraw, które przygotowujemy, to może pojawić się pewien niezwykle uciążliwy problem. Wzdęcia po grochówce i ogólnie - po roślinach strączkowych to temat, który dobrze zna chyba każdy z nas. Niewłaściwa obróbka kulinarna oraz substancje antyodżywcze powodują, że musimy zmagać się z tym problemem po spożyciu posiłku.
Tego typu dolegliwościom możemy zapobiec w bardzo prosty sposób. Niezwykle ważne jest odpowiednie namaczanie roślin strączkowych i następnie ich gotowanie. Są dwie techniki kulinarne, dzięki którym wzdęcia po grochówce nie będą już problemem. Pierwsza z nich mówi o zalaniu suchych nasion gorącą wodą i moczenie ich przez 3 godziny, a druga o namaczaniu w zimnej wodzie przez 12 godzin. Niezwykle ważne jest również samo gotowanie grochu. Należy go gotować w świeżej wodzie, bez przykrycia, przez co najmniej 20 minut.
Jak ugotować najlepszą grochówkę?
Odpowiednie przygotowanie grochu i jego gotowanie to podstawa, dzięki której wzdęcia po grochówce odejdą w zapomnienie. Poznaj najlepszy przepis na tą wspaniałą zupę!
Składniki:
- 400 g grochu łuskanego
- 6 ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- dwie marchewki
- cebula
- pietruszka
- liście laurowe i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- garść majeranku
- opcjonalnie inne zioła.
Sposób przygotowania:
Jeśli już odpowiednio namoczyliście i przygotowaliście groch, to możemy przystąpić do przygotowania najlepszej grochówki. Boczek należy pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, aby pozbyć się tłuszczu. Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej w drobną kostkę. Kroimy również czosnek, który wraz z cebulą dodajemy do garnka z boczkiem. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, a także odcedzony groch.
Włoszczyznę i ziemniaki do zupy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy je do zupy i wszystko gotujemy przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i majeranek. Garnek z zupą pozostawiamy jeszcze przez około 20 minut na minimalnym ogniu. Gwarantujemy, że w tym przypadku pokonasz wzdęcia po grochówce. Smacznego!
Lubisz rośliny strączkowe? Na naszym kanale YouTube znajdziesz rewelacyjny przepis na wege pastę z ciecierzycy: