WAŻNE
TERAZ

Rosja zamyka polski konsulat w Królewcu

Pamiętaj o kluczowej czynności podczas gotowania grochówki. Dzięki temu nie wywoła wzdęć i uczucia ciężkości

Grochówkę należy zaliczyć do jednej z ulubionych zup wielu Polaków. Problemem, który bardzo często pojawia się w przypadku tej zupy, są wzdęcia po grochówce. Poznaj rozwiązania, dzięki którym pozbędziesz się ich raz na zawsze!

Wzdęcia po grochówceWzdęcia po grochówce - Pyszności; Foto Canva.com, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7-oOohCv8rE
Karol Wiak

Wzdęcia po grochówce i roślinach strączkowych - jak im zapobiec?

Trzeba podkreślić, że chętnie spożywamy rośliny strączkowe, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomimo tego, że są smaczne i stanowią składnik wielu potraw, które przygotowujemy, to może pojawić się pewien niezwykle uciążliwy problem. Wzdęcia po grochówce i ogólnie - po roślinach strączkowych to temat, który dobrze zna chyba każdy z nas. Niewłaściwa obróbka kulinarna oraz substancje antyodżywcze powodują, że musimy zmagać się z tym problemem po spożyciu posiłku.

Obrazek
Namaczanie grochu - Pyszności; Foto Canva.com

Tego typu dolegliwościom możemy zapobiec w bardzo prosty sposób. Niezwykle ważne jest odpowiednie namaczanie roślin strączkowych i następnie ich gotowanie. Są dwie techniki kulinarne, dzięki którym wzdęcia po grochówce nie będą już problemem. Pierwsza z nich mówi o zalaniu suchych nasion gorącą wodą i moczenie ich przez 3 godziny, a druga o namaczaniu w zimnej wodzie przez 12 godzin. Niezwykle ważne jest również samo gotowanie grochu. Należy go gotować w świeżej wodzie, bez przykrycia, przez co najmniej 20 minut.

Jak ugotować najlepszą grochówkę?

Odpowiednie przygotowanie grochu i jego gotowanie to podstawa, dzięki której wzdęcia po grochówce odejdą w zapomnienie. Poznaj najlepszy przepis na tą wspaniałą zupę!

Składniki:

  • 400 g grochu łuskanego
  • 6 ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie marchewki
  • cebula
  • pietruszka
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • garść majeranku
  • opcjonalnie inne zioła.

Sposób przygotowania:

Jeśli już odpowiednio namoczyliście i przygotowaliście groch, to możemy przystąpić do przygotowania najlepszej grochówki. Boczek należy pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, aby pozbyć się tłuszczu. Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej w drobną kostkę. Kroimy również czosnek, który wraz z cebulą dodajemy do garnka z boczkiem. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, a także odcedzony groch.

Obrazek
Zupa - Pyszności; Foto: Canva.com

Włoszczyznę i ziemniaki do zupy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy je do zupy i wszystko gotujemy przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i majeranek. Garnek z zupą pozostawiamy jeszcze przez około 20 minut na minimalnym ogniu. Gwarantujemy, że w tym przypadku pokonasz wzdęcia po grochówce. Smacznego!

Lubisz rośliny strączkowe? Na naszym kanale YouTube znajdziesz rewelacyjny przepis na wege pastę z ciecierzycy:

Wybrane dla Ciebie

Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie