PrzepisDeseryZ zaledwie 2 składników robię deser puszysty jak chmurka. Rodzina nosi mnie na rękach za ten pomysł

Z zaledwie 2 składników robię deser puszysty jak chmurka. Rodzina nosi mnie na rękach za ten pomysł

Przepis na domowe pianki z białek
Przepis na domowe pianki z białek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gulsina
05.04.2024 10:55

W lodówce zostało kilka białek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę. Nie masz tyle czasu? Zrób przepyszne, domowe pianki. Rodzina będzie wniebowzięta!

Świąteczny stół obfituje w pyszne, ale bardzo ciężkie potrawy. Króluje mięso, sernik i majonez. Organizm prędzej czy później zacznie domagać się lekkich posiłków. Jeśli dodatkowo naszła cię ochota na słodkie, a masz w lodówce kilka białek, przygotuj z nich pyszną piankę, która zachwyci rodzinę. Deser jest słodki, lecz niskokaloryczny. Można zajadać się nim nawet na diecie. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty deser z białek. Rodzina będzie zachwycona

Czy jest coś lepszego niż włoska carbonara? Oryginalny sos przygotowuje się na żółtkach. Miesza się je ze startym parmezanem i wytopionym boczkiem. Przepis jest naprawdę prosty, a jak wiadomo, w prostocie siła. Jednak po przygotowaniu carbonary zostają białka. Nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę, jednak jest ona bardzo czasochłonna i niestety kaloryczna.

Nie chcesz dobijać sobie dodatkowych kalorii po świątecznym ucztowaniu? Poznaj przepis na domowe pianki, które nie mają sobie równych. Potrzebujesz tylko dwóch składników — białek jaja i galaretki. Ten prosty deser to źródło łatwoprzyswajalnego białka. W całej blaszce znajduje się ok. 260 kcal. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia.

Jak przygotować domowe pianki? Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj ją do ubitych białek. Dokładną recepturę znajdziesz poniżej.

Deser z białek — przepis na domową piankę

Składniki:

  • 4 białka jaj,
  • opakowanie galaretki (np. malinowej, agrestowej, jagodowej).

Przygotowanie:

  1. Wlej do czajnika szklankę wody. Zagotuj ją. Przelej ją do miski i rozpuść w niej galaretkę.
  2. Ubij białka. Jeśli nie będą chciały zgęstnieć, dodaj szczyptę soli.
  3. Kiedy galaretka ostygnie, zacznij stopniowo dodawać ją do ubitych białek.
  4. Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego. Włóż ją go lodówki na godzinę.
  5. Po godzinie pianka jest gotowa do zjedzenia. Możesz udekorować ją świeżymi owocami lub posypać orzechami albo prażonymi pestkami słonecznika.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także