Z zaledwie 2 składników robię deser puszysty jak chmurka. Rodzina nosi mnie na rękach za ten pomysł
W lodówce zostało kilka białek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę. Nie masz tyle czasu? Zrób przepyszne, domowe pianki. Rodzina będzie wniebowzięta!
05.04.2024 10:55
Świąteczny stół obfituje w pyszne, ale bardzo ciężkie potrawy. Króluje mięso, sernik i majonez. Organizm prędzej czy później zacznie domagać się lekkich posiłków. Jeśli dodatkowo naszła cię ochota na słodkie, a masz w lodówce kilka białek, przygotuj z nich pyszną piankę, która zachwyci rodzinę. Deser jest słodki, lecz niskokaloryczny. Można zajadać się nim nawet na diecie. Poznaj prosty przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty deser z białek. Rodzina będzie zachwycona
Czy jest coś lepszego niż włoska carbonara? Oryginalny sos przygotowuje się na żółtkach. Miesza się je ze startym parmezanem i wytopionym boczkiem. Przepis jest naprawdę prosty, a jak wiadomo, w prostocie siła. Jednak po przygotowaniu carbonary zostają białka. Nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę, jednak jest ona bardzo czasochłonna i niestety kaloryczna.
Nie chcesz dobijać sobie dodatkowych kalorii po świątecznym ucztowaniu? Poznaj przepis na domowe pianki, które nie mają sobie równych. Potrzebujesz tylko dwóch składników — białek jaja i galaretki. Ten prosty deser to źródło łatwoprzyswajalnego białka. W całej blaszce znajduje się ok. 260 kcal. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia.
Jak przygotować domowe pianki? Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj ją do ubitych białek. Dokładną recepturę znajdziesz poniżej.
Zobacz także
Deser z białek — przepis na domową piankę
Składniki:
- 4 białka jaj,
- opakowanie galaretki (np. malinowej, agrestowej, jagodowej).
Przygotowanie:
- Wlej do czajnika szklankę wody. Zagotuj ją. Przelej ją do miski i rozpuść w niej galaretkę.
- Ubij białka. Jeśli nie będą chciały zgęstnieć, dodaj szczyptę soli.
- Kiedy galaretka ostygnie, zacznij stopniowo dodawać ją do ubitych białek.
- Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego. Włóż ją go lodówki na godzinę.
- Po godzinie pianka jest gotowa do zjedzenia. Możesz udekorować ją świeżymi owocami lub posypać orzechami albo prażonymi pestkami słonecznika.