Z zaledwie 2 składników robię deser puszysty jak chmurka. Rodzina nosi mnie na rękach za ten pomysł

W lodówce zostało kilka białek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę. Nie masz tyle czasu? Zrób przepyszne, domowe pianki. Rodzina będzie wniebowzięta!

Przepis na domowe pianki z białekPrzepis na domowe pianki z białek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gulsina

Świąteczny stół obfituje w pyszne, ale bardzo ciężkie potrawy. Króluje mięso, sernik i majonez. Organizm prędzej czy później zacznie domagać się lekkich posiłków. Jeśli dodatkowo naszła cię ochota na słodkie, a masz w lodówce kilka białek, przygotuj z nich pyszną piankę, która zachwyci rodzinę. Deser jest słodki, lecz niskokaloryczny. Można zajadać się nim nawet na diecie. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Prosty deser z białek. Rodzina będzie zachwycona

Czy jest coś lepszego niż włoska carbonara? Oryginalny sos przygotowuje się na żółtkach. Miesza się je ze startym parmezanem i wytopionym boczkiem. Przepis jest naprawdę prosty, a jak wiadomo, w prostocie siła. Jednak po przygotowaniu carbonary zostają białka. Nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę, jednak jest ona bardzo czasochłonna i niestety kaloryczna.

Nie chcesz dobijać sobie dodatkowych kalorii po świątecznym ucztowaniu? Poznaj przepis na domowe pianki, które nie mają sobie równych. Potrzebujesz tylko dwóch składników — białek jaja i galaretki. Ten prosty deser to źródło łatwoprzyswajalnego białka. W całej blaszce znajduje się ok. 260 kcal. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia.

Jak przygotować domowe pianki? Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj ją do ubitych białek. Dokładną recepturę znajdziesz poniżej.

Deser z białek — przepis na domową piankę

Składniki:

  • 4 białka jaj,
  • opakowanie galaretki (np. malinowej, agrestowej, jagodowej).

Przygotowanie:

  1. Wlej do czajnika szklankę wody. Zagotuj ją. Przelej ją do miski i rozpuść w niej galaretkę.
  2. Ubij białka. Jeśli nie będą chciały zgęstnieć, dodaj szczyptę soli.
  3. Kiedy galaretka ostygnie, zacznij stopniowo dodawać ją do ubitych białek.
  4. Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego. Włóż ją go lodówki na godzinę.
  5. Po godzinie pianka jest gotowa do zjedzenia. Możesz udekorować ją świeżymi owocami lub posypać orzechami albo prażonymi pestkami słonecznika.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione