Z zaledwie 2 składników robię deser puszysty jak chmurka. Rodzina nosi mnie na rękach za ten pomysł

W lodówce zostało kilka białek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę. Nie masz tyle czasu? Zrób przepyszne, domowe pianki. Rodzina będzie wniebowzięta!

Przepis na domowe pianki z białekPrzepis na domowe pianki z białek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gulsina

Świąteczny stół obfituje w pyszne, ale bardzo ciężkie potrawy. Króluje mięso, sernik i majonez. Organizm prędzej czy później zacznie domagać się lekkich posiłków. Jeśli dodatkowo naszła cię ochota na słodkie, a masz w lodówce kilka białek, przygotuj z nich pyszną piankę, która zachwyci rodzinę. Deser jest słodki, lecz niskokaloryczny. Można zajadać się nim nawet na diecie. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Prosty deser z białek. Rodzina będzie zachwycona

Czy jest coś lepszego niż włoska carbonara? Oryginalny sos przygotowuje się na żółtkach. Miesza się je ze startym parmezanem i wytopionym boczkiem. Przepis jest naprawdę prosty, a jak wiadomo, w prostocie siła. Jednak po przygotowaniu carbonary zostają białka. Nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Możesz przygotować bezę, jednak jest ona bardzo czasochłonna i niestety kaloryczna.

Nie chcesz dobijać sobie dodatkowych kalorii po świątecznym ucztowaniu? Poznaj przepis na domowe pianki, które nie mają sobie równych. Potrzebujesz tylko dwóch składników — białek jaja i galaretki. Ten prosty deser to źródło łatwoprzyswajalnego białka. W całej blaszce znajduje się ok. 260 kcal. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia.

Jak przygotować domowe pianki? Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj ją do ubitych białek. Dokładną recepturę znajdziesz poniżej.

Deser z białek — przepis na domową piankę

Składniki:

  • 4 białka jaj,
  • opakowanie galaretki (np. malinowej, agrestowej, jagodowej).

Przygotowanie:

  1. Wlej do czajnika szklankę wody. Zagotuj ją. Przelej ją do miski i rozpuść w niej galaretkę.
  2. Ubij białka. Jeśli nie będą chciały zgęstnieć, dodaj szczyptę soli.
  3. Kiedy galaretka ostygnie, zacznij stopniowo dodawać ją do ubitych białek.
  4. Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego. Włóż ją go lodówki na godzinę.
  5. Po godzinie pianka jest gotowa do zjedzenia. Możesz udekorować ją świeżymi owocami lub posypać orzechami albo prażonymi pestkami słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku