WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Za komuny niemal każdy gotował. To tani obiad na słodko, którym naje się cała rodzina

Ryż z jabłkiem to danie pełne domowego ciepła i prostoty. W czasach PRL-u cieszyło się popularnością jako niedrogi, szybki i sycący posiłek, który był przyjemnie słodki, łagodny, wręcz idealny na każdą porę dnia.

Ryż z jabłkiem to prawdziwy przysmak z czasów PRL-uRyż z jabłkiem to prawdziwy przysmak z czasów PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | shamim

W czasach PRL-u wiele produktów spożywczych było trudno dostępnych lub kosztownych, dlatego w kuchni liczyła się przede wszystkim prostota i oszczędność. Choć ryż nie był tak powszechny jak ziemniaki, ceniono go za trwałość i łatwość przechowywania.

Jabłka z kolei były tanie, zwłaszcza w sezonie. Połączenie tych dwóch składników dawało sycące, niedrogie i szybkie do przygotowania danie, które świetnie sprawdzało się jako obiad na słodko lub podwieczorek dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspertka z Koła Gospodyń Wiejskich radzi, jak zrobić idealny sernik

Klasyka PRL-u, czyli ryż z jabłkiem

Ryż z jabłkiem to danie PRL, które wielu osobom kojarzy się z prostotą i smakiem domowego ciepła. W tamtych czasach ryż cieszył się popularnością – był niedrogi, pożywny i łatwy do przechowywania. Jabłka zaś były łatwo dostępne i stanowiły naturalny, smaczny dodatek. W połączeniu tworzyły sycący, tani i szybki posiłek.

Dziś, mimo znacznie większego wyboru w kuchni, ryż z jabłkiem wciąż ma swoich wiernych zwolenników – zwłaszcza wśród tych, którzy cenią proste, domowe smaki i przyjemne wspomnienia z dzieciństwa.

Smak, który łączy pokolenia

Ta potrawa zachwyca delikatnym smakiem i naturalną słodyczą jabłek, a odrobina cynamonu nadaje jej przyjemny klimat, przypominający dobrze znaną i lubianą szarlotkę. To nie tylko ulubione danie naszych mam i babć, które dorastały w czasach PRL-u, ale także świetna opcja dla dzieci oraz osób dochodzących do siebie po chorobie — ryż z jabłkiem jest lekkostrawny, łagodny i dobrze tolerowany. Sprawdzi się jako deser, lekka kolacja lub ciepły posiłek w ciągu dnia, gdy potrzebujemy czegoś prostego i odżywczego.

Przepis na ryż z jabłkiem

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż w 400 ml osolonej wody do miękkości. Następnie odcedź i wymieszaj go ze śmietaną, łyżką cukru oraz łyżeczką cynamonu.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a potem wymieszaj z pozostałym cukrem i cynamonem.
  3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami ryż i jabłka — zaczynając od ryżu, potem dołóż jabłka, znowu ryż i na wierzchu jabłka.
  4. Całość piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż wierzch ładnie się zarumieni, a jabłka zmiękną.
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek