Zamiast do deseru, dodaj do ulubionej zupy. Będziesz zachwycony smakiem

Skończyła ci się śmietana, a zupa pilnie wymaga zabielenia? Mamy doskonały pomysł na to, czym możesz ją zastąpić. To prawdziwa awangarda, bo główną rolę gra tu składnik, który na pewno kojarzysz głównie z deserami.

Mascarpone do zupy - czemu nie?Mascarpone do zupy - czemu nie?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Mówisz "tiramisu", myślisz - mascarpone. To dość oczywiste skojarzenie, prawda? A jednak ten popularny włoski serek ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Nawet takie, które w ogóle nie dotyczy deserów. Nie wierzysz, że da się nim zabielić zupę albo zrobić z niego sos? Żeby dokładnie wyjaśnić tę kontrowersyjną tezę, musimy cofnąć się w czasie o kilkaset lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożone kotlety z kurczaka

Włosi i sery to jak Brazylia i piłka nożna

Potomkowie starożytnych Rzymian ewidentnie mają w naturze coś, co sprawia, że wyjątkowo mocno upodobali sobie serowarstwo. Słynne Grana Padano, Ricotta, Gorgonzola i Mozzarella nie zamykają całkiem pokaźnej listy włoskich, serowych wynalazków, ale wystarczająco wyraźnie pokazują, że mieszkańcy Italii są dobrzy w tej dziedzinie.

Mascarpone również jest włoskim serem, który powstał w XVI wieku w Lombardii - wyjątkowo płodnym serowym regionie Włoch. Dość szybko zyskał na popularności, i to do tego stopnia, że dopisano go do szlachetnej listy Prodotto Agroalimentare Tradizionale - wyrobów tradycyjnych.

Mascarpone powstaje ze śmietanki z krowiego mleka
Mascarpone powstaje ze śmietanki z krowiego mleka © canva.com

Ten gładki i kremowy ser powstaje na bazie śmietanki z mleka krowiego. Jego zawartość tłuszczu potrafi zwalić z nóg - wynosi od 75 do 80 proc. To oznacza, że jest on niewiele mniej tłusty niż... masło. A jednak kucharze lubią wykorzystywać jego doskonały smak i konsystencję do różnego rodzaju sosów (doskonale sprawdza się z łososiem i kurczakiem), a nawet zabielania zupy. Chociaż ten ostatni sposób dotyczy przede wszystkim warzywnych kremów, to nie zaszkodzi również w zwykłej pomidorowej.

Domowe mascarpone

Żeby przygotować mascarpone w domu (i poczuć się przy tym jak prawdziwy rzemiecha z Lombardii) wystarczy zaopatrzyć się w 500 ml śmietanki i łyżkę soku z cytryny. Mleczny produkt podgrzej w kąpieli wodnej do około 75 stopni, połącz z kwaśnym płynem i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.

W kolejnym kroku wyjmij naczynie z masą i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Potem wlej do sita wyłożonego gazą (wstawionego do garnka) przykryj talerzem i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie staniesz się już posiadaczem pysznego, domowego mascarpone!

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie