Zamiast dodawać do ciasta, rozgniatam i zalewam wrzątkiem. Lepszy niż gorzki syrop na kaszel
Jesień to czas, gdy przeziębienia pukają do drzwi. Nie pomagają również powroty do szkół i przedszkoli, gdzie dzieci łatwo łapią mniejsze i większe infekcje. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc o odporność dobrze dbać już teraz. Gdy poczujesz, że w gardle zaczyna drapać, a w nosie kręcić, jakbyś właśnie powąchał pieprz, przygotuj tę miksturę.
25.09.2024 14:56
Sposobów na wsparcie odporności jest cała masa. Odpowiednie ubieranie, hartowanie organizmu, dieta bogata w owoc i warzywa oraz codzienna dawka ruchu to absolutna podstawa. Są również domowe sposoby, by wesprzeć zdrowienie i pomóc w przeziębieniu. W medycynie ajurwedyjskiej znaleźć można miksturę z bananów, która pomaga w leczeniu kaszlu. Dzieci sięgną po nią chętniej niż po nieprzyjemny syrop.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrop z banana na kaszel
Słodkie banany to nie tylko pyszny dodatek do owsianki czy koktajlu. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które wspierają nasz układ odpornościowy. Połączenie ich z leczniczymi właściwościami miodu daje nam naturalny syrop na kaszel, który dodatkowo pysznie smakuje. To szczególnie ważne, gdy konsumentami mają być dzieci - każdy z nas pewnie wspomina niesmaczne syropy z dzieciństwa. W tym przypadku jednak nikt nie będzie się krzywił.
Banany bogate są w potas, który wspiera układ odpornościowy, a miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Chociaż samo lekarstwo jest bezpieczne, to nie warto przesadzać z ilością ze względu na wysoką zawartość cukru.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 2 łyżki miodu,
- 2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Dojrzałe banany rozgnieć dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Zalej banany wrzątkiem.
- Odczekaj, aż banany ostygną, a następnie dodaj miód i wymieszaj. Pamiętaj, że miodu nie dodajemy do gorących płynów, ponieważ traci wtedy swoje właściwości.
- Odstaw syrop pod przykryciem na około 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
Syrop podawaj co najmniej 4 razy dziennie po jednej łyżce i przechowuj go w lodówce. Pamiętaj, że to nie zastąpi wizyty u lekarza oraz zalecanego leczenia, zwłaszcza w przypadku małych dzieci lub osób z przewlekłymi chorobami. Jest jedynie naturalnym wsparciem dla organizmu.