Zamiast dodawać do ciasta, rozgniatam i zalewam wrzątkiem. Lepszy niż gorzki syrop na kaszel

Jesień to czas, gdy przeziębienia pukają do drzwi. Nie pomagają również powroty do szkół i przedszkoli, gdzie dzieci łatwo łapią mniejsze i większe infekcje. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc o odporność dobrze dbać już teraz. Gdy poczujesz, że w gardle zaczyna drapać, a w nosie kręcić, jakbyś właśnie powąchał pieprz, przygotuj tę miksturę.

Specyfik na kaszelSpecyfik na kaszel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sposobów na wsparcie odporności jest cała masa. Odpowiednie ubieranie, hartowanie organizmu, dieta bogata w owoc i warzywa oraz codzienna dawka ruchu to absolutna podstawa. Są również domowe sposoby, by wesprzeć zdrowienie i pomóc w przeziębieniu. W medycynie ajurwedyjskiej znaleźć można miksturę z bananów, która pomaga w leczeniu kaszlu. Dzieci sięgną po nią chętniej niż po nieprzyjemny syrop.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy na stole pojawia się ta pizza, słychać tylko brzdęk talerzy. Spód przygotowano z warzywa

Syrop z banana na kaszel

Słodkie banany to nie tylko pyszny dodatek do owsianki czy koktajlu. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które wspierają nasz układ odpornościowy. Połączenie ich z leczniczymi właściwościami miodu daje nam naturalny syrop na kaszel, który dodatkowo pysznie smakuje. To szczególnie ważne, gdy konsumentami mają być dzieci - każdy z nas pewnie wspomina niesmaczne syropy z dzieciństwa. W tym przypadku jednak nikt nie będzie się krzywił.

Bananowa mikstura na kaszel
Bananowa mikstura na kaszel © Adobe Stock | Oksana Bratanova

Banany bogate są w potas, który wspiera układ odpornościowy, a miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Chociaż samo lekarstwo jest bezpieczne, to nie warto przesadzać z ilością ze względu na wysoką zawartość cukru.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe banany rozgnieć dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Zalej banany wrzątkiem.
  3. Odczekaj, aż banany ostygną, a następnie dodaj miód i wymieszaj. Pamiętaj, że miodu nie dodajemy do gorących płynów, ponieważ traci wtedy swoje właściwości.
  4. Odstaw syrop pod przykryciem na około 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

Syrop podawaj co najmniej 4 razy dziennie po jednej łyżce i przechowuj go w lodówce. Pamiętaj, że to nie zastąpi wizyty u lekarza oraz zalecanego leczenia, zwłaszcza w przypadku małych dzieci lub osób z przewlekłymi chorobami. Jest jedynie naturalnym wsparciem dla organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej