Zamiast dodawać do twarożku, zamieniam w zupę. Każda łyżka smakuje jak lato
To zupa idealna na dni, gdy w brzuchu głośno burczy, a nie ma za dużo czasu na gotowanie. Roi się w niej od szczypiorku, chociaż ukrył się on w gęstym kremie.
Szczypiorek to jeden z symboli wiosny oraz lata. Wyrazisty i pikantny najczęściej trafia do twarożku lub dekoruje kolorowe kanapki. Niepozorne, cienkie, rurkowate liście można zamienić również w pyszną zupę. Szczypiorkowy krem z dodatkiem serka przeniesie na zieloną łąkę nawet wtedy, gdy za oknem ulewa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Zupa szczypiorkowa
Ta zupa to dowód na to, że najlepsze smaki często kryją się w prostocie. Zaledwie kilka składników, a efekt? Niesamowicie kremowa, pachnącą świeżością zupa, która idealnie rozgrzeje i nasyci. Na obiad, lunch, ciepłą kolację, a i na imprezach świetnie sprawdzi się w roli ciepłej przystawki, wygryzając nawet stary, dobry krem pomidorowy. Przygotowanie jest ekspresowe, a jako bazę wykorzystać można rosół, który został po niedzielnym obiedzie.
Szczypiorek pełni tutaj rolę nie tylko dodatku na sam koniec Dwa pęczki to minimum, więc śmiało możesz dorzucać więcej, by zupa była bardziej wyrazista. To gęsta, ale przy tym lekka zupa, która w połączeniu z grzankami staje się pysznym przepisem na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 2-3 pęczki szczypiorku,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu lub rosołu,
- 200 g serka śmietankowego lub topionego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek umyj, osusz i również drobno posiekaj. Odłóż odrobinę posiekanego szczypiorku do dekoracji.
- W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na złoty kolor, dorzucając w połowie smażenia również szczypiorek.
- Wlej bulion na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aby smaki się połączyły.
- Dodaj serek i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw zupę solą pieprzem do smaku. Pamiętaj, że serek i bulion mogą być już słone, więc dodawaj sól stopniowo.
Gorącą zupę szczypiorkową rozlej do misek. Przed podaniem posyp odłożonym świeżym szczypiorkiem.
Z czym podać zupę krem szczypiorkowy?
Aby zupa była bardziej sycąca, możesz wzbogacić ją o grzanki. Wystarczy podsmażyć lub upiec w piekarniki pokrojony chleb, opcjonalnie polewając go wcześniej odrobiną oliwy. Zupę szczypiorkową możesz podać także z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, jak często robi się z barszczem. Sprawdzi się także groszek ptysiowy lub drobny makaron, na przykład orzo. Smacznego!