Zamiast dodawać do twarożku, zamieniam w zupę. Każda łyżka smakuje jak lato

To zupa idealna na dni, gdy w brzuchu głośno burczy, a nie ma za dużo czasu na gotowanie. Roi się w niej od szczypiorku, chociaż ukrył się on w gęstym kremie.

Zupa szczypiorkowaZupa szczypiorkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szczypiorek to jeden z symboli wiosny oraz lata. Wyrazisty i pikantny najczęściej trafia do twarożku lub dekoruje kolorowe kanapki. Niepozorne, cienkie, rurkowate liście można zamienić również w pyszną zupę. Szczypiorkowy krem z dodatkiem serka przeniesie na zieloną łąkę nawet wtedy, gdy za oknem ulewa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Zupa szczypiorkowa

Ta zupa to dowód na to, że najlepsze smaki często kryją się w prostocie. Zaledwie kilka składników, a efekt? Niesamowicie kremowa, pachnącą świeżością zupa, która idealnie rozgrzeje i nasyci. Na obiad, lunch, ciepłą kolację, a i na imprezach świetnie sprawdzi się w roli ciepłej przystawki, wygryzając nawet stary, dobry krem pomidorowy. Przygotowanie jest ekspresowe, a jako bazę wykorzystać można rosół, który został po niedzielnym obiedzie.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Szczypiorek pełni tutaj rolę nie tylko dodatku na sam koniec Dwa pęczki to minimum, więc śmiało możesz dorzucać więcej, by zupa była bardziej wyrazista. To gęsta, ale przy tym lekka zupa, która w połączeniu z grzankami staje się pysznym przepisem na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2-3 pęczki szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu lub rosołu,
  • 200 g serka śmietankowego lub topionego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek umyj, osusz i również drobno posiekaj. Odłóż odrobinę posiekanego szczypiorku do dekoracji.
  2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na złoty kolor, dorzucając w połowie smażenia również szczypiorek.
  3. Wlej bulion na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aby smaki się połączyły.
  4. Dodaj serek i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  5. Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem.
  6. Dopraw zupę solą pieprzem do smaku. Pamiętaj, że serek i bulion mogą być już słone, więc dodawaj sól stopniowo.

Gorącą zupę szczypiorkową rozlej do misek. Przed podaniem posyp odłożonym świeżym szczypiorkiem.

Z czym podać zupę krem szczypiorkowy?

Aby zupa była bardziej sycąca, możesz wzbogacić ją o grzanki. Wystarczy podsmażyć lub upiec w piekarniki pokrojony chleb, opcjonalnie polewając go wcześniej odrobiną oliwy. Zupę szczypiorkową możesz podać także z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, jak często robi się z barszczem. Sprawdzi się także groszek ptysiowy lub drobny makaron, na przykład orzo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę