Zamiast na patelnię, wlewam do kawy. Zbija cukier, kilogramy lecą jak szalone
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kubka ulubionej kawy, to nie ma w tym nic złego. Warto jednak wprowadzić drobną modyfikację, aby stała się jeszcze zdrowsza. Chociaż ten dodatek nie kojarzy się z napojami, to zdecydowanie warto wypróbować.
14.11.2024 11:20
Kawa z dodatkiem oliwy to więcej niż tylko napój czy internetowy trend. Może wygląda niepozornie, ale to świetne urozmaicenie zdrowej diety. Pomoże w schudnięciu i rozkręceniu metabolizmu. Nad tym połączeniem powinni zastanowić się również osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Niepozorna kawa może zamienić się w naturalny sposób na wsparcie organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z oliwą - jak działa?
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dodanie do niej oliwy z oliwek może przynieść jeszcze więcej korzyści dla zdrowia. Połączenie antyoksydantów z kawy z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z oliwy wspiera układ sercowo-naczyniowy i pomaga chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Regularnie pijąc ten napój, możesz skutecznie kontrolować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla diabetyków. Dodatkowo obniżysz poziom "złego" cholesterolu i za wysokie ciśnienie, chroniąc tym samym swoje serce. Kawa z oliwą z oliwek pobudza metabolizm, dzięki czemu łatwiej będzie zrzucić zbędne kilogramy. To idealny start w nowy dzień.
Warto podkreślić, że zarówno kawa, jak i oliwa z oliwek są bogate w antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki i chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie tej mikstury może zatem przyczynić się do poprawy zdrowia mózgu i zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson czy Alzheimer.
Jak zrobić kawę z oliwą?
Tutaj nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy, że do filiżanki swojej ulubionej, świeżo zaparzonej kawy dodasz łyżkę dobrej jakości oliwy z oliwek. Aby wzbogacić smak, możesz dorzucić również odrobinę cynamonu lub kardamonu. Te korzenne przyprawy nie tylko podkręcą aromat.
Zarówno cynamon, jak i kardamon mają właściwości przeciwzapalne i są bogate w antyoksydanty. Badania sugerują, że cynamon może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. W połączeniu z oliwą i kawą staną się naturalnym boosterem dla naszego organizmu.