Zamiast wyrzucać, włóż do słoika. Po kilku dniach podziękujesz sobie

Szczypiorek, często niedoceniane zioło, które dodaje smaku wielu potrawom, kryje w sobie wiele zdrowotnych korzyści. Samodzielna uprawa na parapecie to nie tylko oszczędność, ale i satysfakcja z posiadania własnych, aromatycznych ziół.

SzczypiorekSzczypiorek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego warto jeść szczypiorek

Szczypiorek jest źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo zawiera beta-karoten przekształcający się w organizmie w witaminę A, wspomagającą zdrowie oczu.

Regularne spożywanie szczypiorku może również poprawić pracę układu trawiennego. Zawarte w nim olejki eteryczne oraz błonnik wspierają procesy trawienne i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. Szczypiorek jest również naturalnym środkiem wspomagającym w walce ze wzdęciami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Szczypiorek ma właściwości antybakteryjne, które wspierają organizm w walce z infekcjami. Dzięki temu może być pomocny w ochronie przed przeziębieniami oraz grypą. Regularnie dodawany do potraw, wspiera naturalną odporność organizmu.

Szczypiorek jest bogaty w antyoksydanty, takie jak kwercetyna, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie i zmniejszają ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Spożywanie go regularnie może również przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia.

Jak wyhodować szczypiorek na parapecie?

Zacznij od znalezienia odpowiedniego miejsca na parapecie, gdzie twoje rośliny będą miały dużo światła dziennego. Szczypiorek potrzebuje około 6-8 godzin światła dziennie, więc parapet południowy lub zachodni będzie najlepszym wyborem.

Do rozpoczęcia hodowli potrzebujesz cebuli lub cebulek szczypioru oraz słoika. Włóż cebulę do słoika z wodą tak, aby sięgała tylko jej dolna część. Warto pamiętać, aby woda była regularnie wymieniana, co zapobiegnie gniciu cebuli.

Szczypiorek zacznie kiełkować już po kilku dniach. Regularnie wymieniaj wodę, a gdy szczypiorek osiągnie około 10-15 cm, możesz rozpocząć zbiór.Obcinaj tylko najbardziej rozwinięte części, co zachęci do dalszego wzrostu. Nie zapomnij również o sporadycznym podlewaniu, aby ziemia była wilgotna.

Korzyści z własnej uprawy

Domowa hodowla szczypiorku to przede wszystkim świeżość i pełnia smaku na co dzień. Ponadto to znakomity sposób na uniknięcie chemii, która może znajdować się w produktach kupionych w sklepie. Satysfakcja z posiadania własnych ziół jest niezastąpiona.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia