Zanim wrzucisz na patelnię wątróbkę pamiętaj o jednym. Kuchnia nie będzie opryskana tłuszczem
Odpowiednio przygotowana wątróbka może być wyjątkowym daniem. Wiele osób ma jednak problem z jej smażeniem. Niektórzy, choć wątróbkę bardzo lubią, to nie przygotowują jej ze względu na to, że wątróbka pryska tłuszczem. Jest jednak sposób na to, by łatwo sobie z tym poradzić.
07.07.2023 | aktual.: 07.07.2023 16:05
Jak zrobić wątróbkę, by była delikatna i aksamitna, a jednocześnie nie pryskała tłuszczem po całej kuchni? Okazuje się, że jest na to bardzo prosty sposób. Moja mama zawsze go stosuje, a jej kuchnia po gotowaniu wciąż wygląda estetycznie. Zdradzamy, jak dobrze usmażyć wątróbkę na patelni.
Jak usmażyć wątróbkę na patelni, by nie strzelała tłuszczem? Ten prosty trik odmieni całe gotowanie
Wątróbka to proste, choć dla niektórych problematyczne w przygotowaniu danie. Pryska tłuszczem z jednego powodu. Podroby zawierają bowiem bardzo dużo wody, która w połączeniu z rozgrzanym olejem potrafią wywołać prawdziwą "strzelaninę". Jest na to prosty sposób. Przed położeniem wątróbki na patelnię należy ją dokładnie osuszyć. Można zrobić to za pomocą papierowego ręcznika.
Jeśli chodzi o wodę zawartą we wnętrzu wątróbki, należy pamiętać, by nie nakłuwać wątróbki widelcem podczas przewracania przy smażeniu. Wówczas woda wydostanie się na zewnątrz. Lepiej więc zrobić to za pomocą plastikowej bądź drewnianej łopatki. Warto też smażyć podroby pod przykryciem, ale z delikatnie uchyloną pokrywką. Dzięki temu nie będą strzelać po całej kuchni tłuszczem.
Przepis na miękką i delikatną wątróbkę. Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli chcemy, aby wątróbka była miękka i delikatna, powinniśmy namoczyć ją w mleku i cebuli. Wielu osób ten trik z pewnością kojarzy się ze schabem. I faktycznie działa w obu przypadkach.
Składniki:
- 500 g wątróbki,
- 4 cebule,
- 2 szklanki mleka,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- 2 jabłka,
- szczypta majeranku.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do miski razem z wątróbką. Zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Wyjmujemy z lodówki, odlewamy mleko i osuszamy. Obtaczamy ją w mące.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy wątróbkę z obu stron. Dodajemy pokrojoną cebulę, a gdy się usmażą, dodajemy jabłka, majeranek i przyprawy.
- Dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Podajemy z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami.