WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit

To jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. To mój andrzejkowy pewniak, a wszystko dzięki jednemu dodatkowi do ciasta, który sprawia, że są idealnie chrupkie i mają wyjątkowy smak.

Panierowane pieczarkiPanierowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki często dodajemy jako składnik wielu potraw, ale same w sobie rzadko kiedy stanowią główny punkt dania. W tej wersji wychodzą na pierwszy plan. Są opanierowane i smażone w cieście piwnym, które jest absolutnie niezastąpione. To ono sprawia, że pieczarki są lekkie, puszyste w środku i złociste na zewnątrz, tworząc przekąskę, której nie sposób się oprzeć.

Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe z żółtym serem

Ciasto piwne

Ciasto piwne to klucz do sukcesu tej przekąski. Bąbelki powietrza zawarte w piwie napowietrzają masę, dzięki czemu smażone pieczarki są chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku. Nie ma efektu rozmiękłej ani odpadającej panierki, którego zazwyczaj chcemy uniknąć. Piwo dodatkowo nadaje ciastu lekko goryczkowy, słodowy posmak, który idealnie komponuje się z pieczarkami.

Wybór pieczarek

Najlepiej wybierać niewielkie pieczarki, bo wówczas smażenie na patelni jest łatwe i równomierne. Jeśli kupiłeś większe, możesz je pokroić na grubsze plastry lub użyć innego sprzętu do smażenia. Dzięki temu pieczarki będą złociste i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku, bez potrzeby używania frytkownicy.

Przepis na panierowane pieczarki

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml piwa,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • dodatkowy olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem i delikatnie osusz.
  2. Duże grzyby przekrój na pół lub ćwiartki, aby smażyły się równomiernie.
  3. Podziel jajko na żółtko i białko, zachowując żółtko całe.
  4. W średniej misce wymieszaj żółtko z mąką, 2 łyżkami oleju i piwem, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej piwa, aby było lejące, ale nie rzadkie.
  6. W osobnej misce ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją do ciasta, mieszając od dołu do góry, aby zachować puszystość.
  7. Rozgrzej olej do smażenia na średnim ogniu.
  8. Każdą pieczarkę obtocz w niewielkiej ilości mąki, zanurz w cieście i ostrożnie wkładaj do gorącego oleju, zachowując odstępy.
  9. Smaż kilka minut z każdej strony, aż ciasto będzie złociste i chrupiące, a pieczarki miękkie w środku.
  10. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  11. Powtórz z pozostałymi grzybami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟