Zapiekana owsianka z owocami - przepis. Jest dużo lepsza od tradycyjnej
Brak pomysłu na śniadanie? Sięgnij po ulubione sezonowe owoce i połącz je z owsianką. Nie jest to jednak typowa owsianka, którą dobrze znasz. To zapiekana owsianka z owocami, która jest dużo lepsza od standardowej. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak ją zrobić?
04.07.2023 06:30
Masz ochotę na deser? A może wolisz pożywne śniadanie? Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku, znakomicie sprawdzi się zapiekana owsianka. Jej sekret tkwi nie tylko w sposobie przygotowania, ale również w dodatkach, które nadają jej niepowtarzalnego smaku. A są to sezonowe owoce, takie jak wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie, czereśnie, jagody, borówki czy morele. Oczywiście, nie musisz dodawać ich wszystkich. Wybór jest uzależniony od osobistych preferencji.
Zapiekana owsianka z owocami
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a zdrowe i sycące wybory mogą dać ci energię na cały poranek. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie tradycyjnej owsianki, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie — zapiekana owsianka z owocami. Ta pyszna i odżywcza przekąska jest doskonałym połączeniem ciepłej, kremowej owsianki z soczystymi owocami, które dodają jej świeżości i słodkiego smaku. Mogą to być truskawki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie i inne. Tu panuje pełna dowolność.
Owsianka zapiekana z owocami przepis
Zapiekana owsianka z owocami to wyjątkowe i smaczne urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Dzięki połączeniu puszystej owsianki z soczystymi owocami ta przekąska nie tylko smakuje wspaniale, ale także dostarcza cennych składników odżywczych i energii na cały poranek. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się pyszną zapiekaną owsianką, która stanie się twoim ulubionym śniadaniem.
Składniki:
- 600 g świeżych sezonowych owoców,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 8 łyżek syropu klonowego,
- 5 łyżek masła lub oleju kokosowego,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Zapiekana owsianka z owocami sezonowymi — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie zapiekanej owsianki z owocami jest naprawdę proste. To alternatywa dla tradycyjnej owsianki i prosty sposób na urozmaicenie swojego śniadania. Od teraz, będziesz ją przygotowywał w takiej formie. Pamiętaj, że w zimie możesz również wykorzystać mrożone owoce.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Pozbądź się pestek i szypułek z owoców i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej 3 łyżkami syropu klonowego.
- W rozdrabniaczu rozdrobnij płatki owsiane z pozostałą częścią syropu klonowego. Dodaj sok z cytryny oraz olej kokosowy lub masło.
- Powstałą kruszonkę ułóż na owocach i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Smacznego!