Zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Dziś prezentujemy Wam drugi przepis, który został nagrodzony w naszym konkursie.

Obrazek
Pyszności

Oto genialna receptura na pyszne zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą. Autorem przepisu jest Mi La.

Składniki:

Sos beszamelowy

  1. 2 łyżki masło
  2. 3 łyżeczki mąka
  3. 1 szkl. mleko
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 1 szczytpa gałka muszkatołowa
  1. 5-6 szt. suszone pomidory
  2. 17 szt. makaron muszle
  3. 1,5 opakowania liście szpinaku świeże lub mrożone
  4. 4 ząbki czosnek
  5. 250 g ser ricotta
  6. 1 łyżka masło
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  10. 1 szkl. ser żółty

Sos pomidorowy

  1. 1/3 szkl. cebula posiekana
  2. 1,5 łyżki koncentrat pomidorowy
  3. 1/4 szkl. woda
  4. 1 łyżka oliwa
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 sczypta pieprz
  7. 1 szczypta oregano
Sposób przygotowania:

1. Ugotuj muszle makaronowe al dente. Na patelni rozprowadź olej z suszonych pomidorów. Następnie wrzuć szpinak, a kiedy będzie już miękki, dodaj suszone pomidory oraz czosnek. Całość dopraw do smaku przy użyciu soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Obrazek

2. Dodaj masło i ricottę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Dopraw sos pomidorowy przy pomocy soli, pieprzu i oregano.

Obrazek

4. Sos pomidorowy rozprowadź na dnie naczynia. Następnie nafaszeruj muszle i ułóż je blisko siebie.

Obrazek

5. W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Po chwili wlej mleko i dopraw do smaku. W tym celu użyj: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Obrazek

6. Umieść sos beszamelowy na muszlach z farszem. Następnie całość posyp żółtym serem. Muszle zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.

Obrazek

7. I to wszystko! Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik