Zapiekanka warzywna z pulpetami. Przepis na kolorowy i pożywny obiad
Zapiekanka warzywna z pulpetami to najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny. To również świetny sposób na przemycenie do naszej diety większej ilości warzyw!
13.06.2022 | aktual.: 18.09.2023 08:28
Proste, jednogarnkowe dania to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Po powrocie do domu czasami nie mamy ochoty na długie gotowanie, a każdy ma ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego. W takich sytuacjach chętnie sięgamy po zapiekanki. W przypadku tych dań można kombinować, czarować i szaleć z dodatkami. To też świetna okazja na dodanie porcji warzyw do swojej diety.
Ziemniaki do zapiekanki nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zapiekanka warzywna z pulpecikami- składniki
300 g mielonego mięsa
1 jajko
1/2 cebuli
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
200 g sera żółtego
1 ziemniak
2 marchewki
300 g passaty pomidorowej
60 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż mięso mielone. Wbij do niego jajko i dodaj pokrojoną w niedużą kostkę cebulę. Dosyp bułkę tartą i dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, słodka papryką i granulowanym czosnkiem (możesz również użyć świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę). Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Z mięsa uformuj placuszki, połóż w środku kawałek żółtego sera i uformuj kształt pulpecika. Następnie obierz ziemniaki i marchewkiTak przy i zamień je w spiralki. Taki makaron można przygotować w szybki sposób dzięki Zoodlerowi.
Tak przygotowane warzywa przełóż do miski. Dodaj do nich pomidorową passatę, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na warzywach ułóż przygotowane wcześniej pulepciki i posyp całość startą mozzarellą.
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Możesz podawać samodzielnie, albo z dodatkiem ulubionej surówki.