Zapiekanka z frytkami w roli głównej i do tego pyszny sos? Dlaczego nie ? Po prostu palce lizać!
Składniki:
Podstawowe składniki
1 kg Frytki mrożone
3 łyżki olej rzepakowy
2 łyżki papryka słodka
1 łyżka sól
100 g ser mozzarella starty
3-4 łyżki natka pietruszki posiekana
Sos
200 g kukurydza z puszki
50 g ser mozzarella starty
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
50 g masło
4 łyżki mąka
500 ml mleko
1 łyżka przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
1. Umieść frytki w formie do pieczenia. Dodaj do nich olej rzepakowy, paprykę słodką oraz sól. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika (piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
2. Czas przygotować sos. W tym celu połącz na patelni masło i mąkę, po czym dodaj mleko.
3. Jako kolejne składniki dodaj: kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz mozzarellę.
4. W formie do pieczenia rozprowadź mozzarellę, po czym wypełnij naczynie upieczonymi frytkami. Na wierzchu rozprowadź sos i ponownie posyp serem. Jeszcze raz wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut.