Ugotowany makaron ułożyła warstwami w naczyniu i zapiekła. Będziesz zdziwiony, jego wyglądem!

Pyszna i zdrowa przekąska, która także rewelacyjnie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Frania

Składniki:

  1. 1 szt. bakłażan lub cukinia
  2. sól
  3. 300 g makaron ugotowany
  4. 12 plasterków szynka gotowana
  5. 6 szt. jajka
  6. 250 ml śmietana
  7. 20 g pietruszka posiekana
  8. 1 ząbek czosnek
  9. 150 g mozzarella
Sposób przygotowania:

1. Należy pokroić warzywo w długie i grubsze plastry i posolić.

Obrazek

2. Do żaroodpornego naczynia włóż makaron, a na nim połóż bakłażana.

Obrazek

3. Zwiń gotowaną szynkę i także włóż ją do naczynia. Następnie znów warstwę makaronu, bakłażana i szynki. Na koniec znów makaron.

Obrazek

4. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, śmietanę, pietruszkę, czosnek, pieprz i sól. Gdy wymieszasz, wlej mieszankę do żaroodpornego naczynia, a na koniec posyp całość mozzarellą.

Obrazek

5. Włóż do piekarnika na 60 minut i piecz w temperaturze 160 °C.

Obrazek
6. Proste i naprawdę przepyszne danie. W sam raz, gdy wiesz, że masz mieć gości!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik