PrzepisDania główneUgotowany makaron ułożyła warstwami w naczyniu i zapiekła. Będziesz zdziwiony, jego wyglądem!
Ugotowany makaron ułożyła warstwami w naczyniu i zapiekła. Będziesz zdziwiony, jego wyglądem!
Pyszna i zdrowa przekąska, która także rewelacyjnie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej?
Frania
03.03.2017 | aktual.: 10.06.2017 14:06
Składniki:
- 1 szt. bakłażan lub cukinia
- sól
- 300 g makaron ugotowany
- 12 plasterków szynka gotowana
- 6 szt. jajka
- 250 ml śmietana
- 20 g pietruszka posiekana
- 1 ząbek czosnek
- 150 g mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Należy pokroić warzywo w długie i grubsze plastry i posolić.
2. Do żaroodpornego naczynia włóż makaron, a na nim połóż bakłażana.
3. Zwiń gotowaną szynkę i także włóż ją do naczynia. Następnie znów warstwę makaronu, bakłażana i szynki. Na koniec znów makaron.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, śmietanę, pietruszkę, czosnek, pieprz i sól. Gdy wymieszasz, wlej mieszankę do żaroodpornego naczynia, a na koniec posyp całość mozzarellą.
5. Włóż do piekarnika na 60 minut i piecz w temperaturze 160 °C.
6. Proste i naprawdę przepyszne danie. W sam raz, gdy wiesz, że masz mieć gości!