Zapomnisz o rosole i pomidorowej. Ta zupa idealnie sprawdzi się w styczniu

Gdy temperatura za oknem spada, warto sięgnąć po rozgrzewające i sycące dania. Do łask wracają wtedy zupy, które otulają od środka przyjemnym ciepłem. W zimowym okresie warto postawić na aromatyczną zupę gyros. Zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki.

Na chłodne dni przygotuj zupę gyrosNa chłodne dni przygotuj zupę gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż rosół czy pomidorowa świetnie rozgrzewają, to szybko po nich zaczyna znów burczeć w brzuchu. Po zupie gyros kiszki przestają grać marsza, a danie otula od środka przyjemnym ciepłem. Sycąca i pełna aromatów zupa, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Zupa gyros - przepis na rozgrzewający obiad

Z gyrosem kojarzy się kurczak lub sałatka, ale to smak, który odnajdzie się dobrze również w zupie. W talerzu dzieje się sporo - mamy tutaj kurczaka, jest kolorowa papryka, kukurydza i aromatyczne przyprawy.

Zupa gyros - Pyszności
Zupa gyros - Pyszności © Adobe Stock

Wystarczy przygotować cały garnek zupy jednego dnia i podgrzać go po powrocie do domu na kolejny obiad. Ciepła, rozgrzewająca zupa zachwyci smakiem i rozgrzeje po całym dniu. Aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej ryż lub makaron orzo.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 kolorowe papryki (zielona, czerwona, żółta),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • ser feta.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj łyżeczkę oleju, przyprawę gyros, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.
  3. Zdejmij mięso z palnika i zalej śmietanką.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Do cebuli dorzuć pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smaż całość.
  6. Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj pokrojone pieczarki, mięso ze śmietaną, koncentrat pomidorowy i zalej bulionem.
  7. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut od momentu, aż zupa zacznie wrzeć.
  8. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać też więcej przyprawy gyros, słodkiej papryki i ziół oraz podkręcić smak dodatkiem chilli.


Gotową zupę podawaj z dodatkiem pokruszonej fety i pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie