Zapomnisz o rosole i pomidorowej. Ta zupa idealnie sprawdzi się w styczniu
Gdy temperatura za oknem spada, warto sięgnąć po rozgrzewające i sycące dania. Do łask wracają wtedy zupy, które otulają od środka przyjemnym ciepłem. W zimowym okresie warto postawić na aromatyczną zupę gyros. Zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki.
Chociaż rosół czy pomidorowa świetnie rozgrzewają, to szybko po nich zaczyna znów burczeć w brzuchu. Po zupie gyros kiszki przestają grać marsza, a danie otula od środka przyjemnym ciepłem. Sycąca i pełna aromatów zupa, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa gyros - przepis na rozgrzewający obiad
Z gyrosem kojarzy się kurczak lub sałatka, ale to smak, który odnajdzie się dobrze również w zupie. W talerzu dzieje się sporo - mamy tutaj kurczaka, jest kolorowa papryka, kukurydza i aromatyczne przyprawy.
Wystarczy przygotować cały garnek zupy jednego dnia i podgrzać go po powrocie do domu na kolejny obiad. Ciepła, rozgrzewająca zupa zachwyci smakiem i rozgrzeje po całym dniu. Aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej ryż lub makaron orzo.
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 kolorowe papryki (zielona, czerwona, żółta),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g pieczarek,
- 100 g kukurydzy,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy,
- ser feta.
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj łyżeczkę oleju, przyprawę gyros, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.
- Zdejmij mięso z palnika i zalej śmietanką.
- Cebulę posiekaj i zeszklij wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do cebuli dorzuć pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smaż całość.
- Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj pokrojone pieczarki, mięso ze śmietaną, koncentrat pomidorowy i zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut od momentu, aż zupa zacznie wrzeć.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać też więcej przyprawy gyros, słodkiej papryki i ziół oraz podkręcić smak dodatkiem chilli.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem pokruszonej fety i pieczywa. Smacznego!