WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Zapomnisz o rosole i pomidorowej. Ta zupa idealnie sprawdzi się w styczniu

Gdy temperatura za oknem spada, warto sięgnąć po rozgrzewające i sycące dania. Do łask wracają wtedy zupy, które otulają od środka przyjemnym ciepłem. W zimowym okresie warto postawić na aromatyczną zupę gyros. Zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki.

Na chłodne dni przygotuj zupę gyrosNa chłodne dni przygotuj zupę gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż rosół czy pomidorowa świetnie rozgrzewają, to szybko po nich zaczyna znów burczeć w brzuchu. Po zupie gyros kiszki przestają grać marsza, a danie otula od środka przyjemnym ciepłem. Sycąca i pełna aromatów zupa, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Zupa gyros - przepis na rozgrzewający obiad

Z gyrosem kojarzy się kurczak lub sałatka, ale to smak, który odnajdzie się dobrze również w zupie. W talerzu dzieje się sporo - mamy tutaj kurczaka, jest kolorowa papryka, kukurydza i aromatyczne przyprawy.

Zupa gyros - Pyszności
Zupa gyros - Pyszności © Adobe Stock

Wystarczy przygotować cały garnek zupy jednego dnia i podgrzać go po powrocie do domu na kolejny obiad. Ciepła, rozgrzewająca zupa zachwyci smakiem i rozgrzeje po całym dniu. Aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej ryż lub makaron orzo.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 kolorowe papryki (zielona, czerwona, żółta),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • ser feta.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj łyżeczkę oleju, przyprawę gyros, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.
  3. Zdejmij mięso z palnika i zalej śmietanką.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Do cebuli dorzuć pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smaż całość.
  6. Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj pokrojone pieczarki, mięso ze śmietaną, koncentrat pomidorowy i zalej bulionem.
  7. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut od momentu, aż zupa zacznie wrzeć.
  8. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać też więcej przyprawy gyros, słodkiej papryki i ziół oraz podkręcić smak dodatkiem chilli.


Gotową zupę podawaj z dodatkiem pokruszonej fety i pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯