PrzepisZupyZapomnisz o rosole i pomidorowej. Ta zupa idealnie sprawdzi się w styczniu

Zapomnisz o rosole i pomidorowej. Ta zupa idealnie sprawdzi się w styczniu

Gdy temperatura za oknem spada, warto sięgnąć po rozgrzewające i sycące dania. Do łask wracają wtedy zupy, które otulają od środka przyjemnym ciepłem. W zimowym okresie warto postawić na aromatyczną zupę gyros. Zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki.

Na chłodne dni przygotuj zupę gyros
Na chłodne dni przygotuj zupę gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż rosół czy pomidorowa świetnie rozgrzewają, to szybko po nich zaczyna znów burczeć w brzuchu. Po zupie gyros kiszki przestają grać marsza, a danie otula od środka przyjemnym ciepłem. Sycąca i pełna aromatów zupa, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa gyros - przepis na rozgrzewający obiad

Z gyrosem kojarzy się kurczak lub sałatka, ale to smak, który odnajdzie się dobrze również w zupie. W talerzu dzieje się sporo - mamy tutaj kurczaka, jest kolorowa papryka, kukurydza i aromatyczne przyprawy.

Zupa gyros - Pyszności
Zupa gyros - Pyszności© Adobe Stock

Wystarczy przygotować cały garnek zupy jednego dnia i podgrzać go po powrocie do domu na kolejny obiad. Ciepła, rozgrzewająca zupa zachwyci smakiem i rozgrzeje po całym dniu. Aby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej ryż lub makaron orzo.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 kolorowe papryki (zielona, czerwona, żółta),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • ser feta.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj łyżeczkę oleju, przyprawę gyros, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.
  3. Zdejmij mięso z palnika i zalej śmietanką.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Do cebuli dorzuć pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smaż całość.
  6. Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj pokrojone pieczarki, mięso ze śmietaną, koncentrat pomidorowy i zalej bulionem.
  7. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut od momentu, aż zupa zacznie wrzeć.
  8. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać też więcej przyprawy gyros, słodkiej papryki i ziół oraz podkręcić smak dodatkiem chilli.


Gotową zupę podawaj z dodatkiem pokruszonej fety i pieczywa. Smacznego!

obiad dla całej rodzinyprzepiszupa

Wybrane dla Ciebie