Zbieram w szklarni i łączę z jabłkami. Zapasy w piwniczce znikają jeszcze przed zimą

Lato zmierza już do końca, a w szklarniach dojrzewają ostatnie wygrzane w słońcu pomidory. To znak, że pora zrobić z nich pyszny sok. W połączeniu z owocowym akcentem smakuje po prostu obłędnie.

Sok z pomidorów  i jabłekSok z pomidorów i jabłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zanim półki w spiżarni zapełnią się ogórkami, papryką czy śliwkowymi powidłami, zadbaj o to, by nie zabrakło na nich miejsca dla domowego soku pomidorowo-jabłkowego. To smaczny i zdrowy napój, który świetnie ugasi pragnienie i dostarczy cennych składników odżywczych. Na dodatek jest tak smaczny, że zapasy znikają w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Sok pomidorowy z jabłkiem

Miłośnicy soku pomidorowego będą w siódmym niebie. Ten warzywno-owocowy duet błyskawicznie podbija kubki smakowe. Jest słodko-kwaśny, podkręcony odrobiną przypraw. Świetnie sprawdza się jako schłodzony napój, ale są i tacy, którzy podgrzewają go i jedzą jak zupę, dorzucając do środka lane kluski. To pyszny sposób na to, by zachować smak lata na dłużej.

Do tego soku możesz wykorzystać dowolną odmianę pomidorów. W przypadku małych, jak koktajlowe, nie musisz ich przekrajać, możesz wrzucić je w całości do garnka. Na każdy kilogram pomidorów przeznacz jedno duże jabłko. Jeśli wolisz rzadszy sok, dodaj więcej wody do przecieru z pomidorów i jabłek.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 duże jabłka,
  • sól, pieprz, cukier i płatki chilli do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na kawałki, przełóż do garnka i wlej odrobinę wody.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Rozgotowane pomidory ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przeciśnij przez sitko o dużych oczkach. Dzięki temu pozbędziesz się skórki.
  4. Następnie przetrzyj na sitku o małych oczkach, aby pozbyć się pestek.
  5. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając ze środka gniazda nasienne.
  6. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj, aż będą miękkie.
  7. Jabłka zblenduj, dodaj do przecieru pomidorowego i wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zmielonymi płatkami chilli. Opcjonalnie możesz dodać też nieco cukru.
  9. Zagotuj, przelej do butelek lub słoiczków i od razu zakręć, aby zakrętka się zassała.
  10. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
  11. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Sok pomidorowy
Sok pomidorowy © Adobe Stock

Zdrowy sok owocowo-warzywny

Pomidory są źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni komórki przed uszkodzeniami i wspiera serce. Co ważne, likopen jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej, więc sok jest jego bogatym źródłem. Pomidory dostarczają również witaminy C i potasu, które wspomagają układ nerwowy i regulują ciśnienie krwi. Jabłka natomiast wzbogacają napój o błonnik, witaminy z grupy B i minerały, a ich pektyny wspierają trawienie i pomagają obniżać poziom cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione