Zbieram w szklarni i łączę z jabłkami. Zapasy w piwniczce znikają jeszcze przed zimą

Lato zmierza już do końca, a w szklarniach dojrzewają ostatnie wygrzane w słońcu pomidory. To znak, że pora zrobić z nich pyszny sok. W połączeniu z owocowym akcentem smakuje po prostu obłędnie.

Sok z pomidorów  i jabłekSok z pomidorów i jabłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zanim półki w spiżarni zapełnią się ogórkami, papryką czy śliwkowymi powidłami, zadbaj o to, by nie zabrakło na nich miejsca dla domowego soku pomidorowo-jabłkowego. To smaczny i zdrowy napój, który świetnie ugasi pragnienie i dostarczy cennych składników odżywczych. Na dodatek jest tak smaczny, że zapasy znikają w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Sok pomidorowy z jabłkiem

Miłośnicy soku pomidorowego będą w siódmym niebie. Ten warzywno-owocowy duet błyskawicznie podbija kubki smakowe. Jest słodko-kwaśny, podkręcony odrobiną przypraw. Świetnie sprawdza się jako schłodzony napój, ale są i tacy, którzy podgrzewają go i jedzą jak zupę, dorzucając do środka lane kluski. To pyszny sposób na to, by zachować smak lata na dłużej.

Do tego soku możesz wykorzystać dowolną odmianę pomidorów. W przypadku małych, jak koktajlowe, nie musisz ich przekrajać, możesz wrzucić je w całości do garnka. Na każdy kilogram pomidorów przeznacz jedno duże jabłko. Jeśli wolisz rzadszy sok, dodaj więcej wody do przecieru z pomidorów i jabłek.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 duże jabłka,
  • sól, pieprz, cukier i płatki chilli do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na kawałki, przełóż do garnka i wlej odrobinę wody.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Rozgotowane pomidory ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przeciśnij przez sitko o dużych oczkach. Dzięki temu pozbędziesz się skórki.
  4. Następnie przetrzyj na sitku o małych oczkach, aby pozbyć się pestek.
  5. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając ze środka gniazda nasienne.
  6. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj, aż będą miękkie.
  7. Jabłka zblenduj, dodaj do przecieru pomidorowego i wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zmielonymi płatkami chilli. Opcjonalnie możesz dodać też nieco cukru.
  9. Zagotuj, przelej do butelek lub słoiczków i od razu zakręć, aby zakrętka się zassała.
  10. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
  11. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Sok pomidorowy
Sok pomidorowy © Adobe Stock

Zdrowy sok owocowo-warzywny

Pomidory są źródłem likopenu, silnego antyoksydantu, który chroni komórki przed uszkodzeniami i wspiera serce. Co ważne, likopen jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej, więc sok jest jego bogatym źródłem. Pomidory dostarczają również witaminy C i potasu, które wspomagają układ nerwowy i regulują ciśnienie krwi. Jabłka natomiast wzbogacają napój o błonnik, witaminy z grupy B i minerały, a ich pektyny wspierają trawienie i pomagają obniżać poziom cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku