WAŻNE
TERAZ

Zamknięte lotnisko w Lublinie. "Nieplanowana aktywność wojskowa"

Zielona surówka zawładnęła moją kuchnią. Sprawdza się idealnie do wielu dań

Surówka to nieodłączny element wielu posiłków. Dodaje świeżości, chrupkości i cennych witamin. Moja rodzina uwielbia lekkie i orzeźwiające surówki, dlatego w mojej kuchni królują zielone kompozycje, które pasują do różnorodnych dań. Odkryj uniwersalność zielonej surówki i zobacz, jak łatwo ją przygotować.

Ta zielona surówka pasuje do wielu dańTa zielona surówka pasuje do wielu dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILATOV EVGENYI
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż chrupiąca, świeża zielona surówka, która doskonale komponuje się z wieloma daniami. Nie tylko dodaje koloru i lekkości posiłkom, ale również dostarcza mnóstwa witamin oraz minerałów. Moja rodzina uwielbia takie dodatki, dlatego zawsze przygotowuję solidną porcję. Obiad nie musi składać się wyłącznie z mięsa i ziemniaków – warto wzbogacić go o porcję warzyw, a surowe warzywa mają największą wartość odżywczą. Choć lato jest najlepszym czasem na surówki, bo warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste, to także zimą można skomponować wyśmienitą zieloną surówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Zielona surówka - bogactwo smaku i zdrowia

Zielona surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Jej bazą są świeże liście sałaty, cykorii i pora, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dodatek koperku podkreśla świeży charakter surówki, a sezam nadaje jej chrupkości i delikatnego orzechowego aromatu. To idealny dodatek do obiadu, który nie tylko urozmaica posiłek, ale również dba o nasze zdrowie. Zielona surówka to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie lekkie i pożywne dania.

Jak przygotować zieloną surówkę z porem?

Przygotowanie tej surówki jest niezwykle łatwe i szybkie, a efekt – zachwycający. Jej głównym składnikiem jest sałata, do której dodaję cykorię, cienko pokrojonego pora oraz aromatyczną zieleninę. Całość polewam lekkim sosem na bazie oliwy i octu jabłkowego, mieszam i posypuję sezamem. Surówka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy wszystkie składniki są świeże i chrupiące.

Składniki:

  • 1 główka sałaty lub mieszanka sałat,
  • 1 cykoria,
  • kawałek pora,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę podziel na liście, wypłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Cykorię oczyść i pokrój na cienkie paski.
  3. Por umyj i pokrój w cienkie krążki.
  4. Koperek drobno posiekaj.
  5. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj.
  6. W osobnym naczyniu przygotuj sos z oliwy, octu, cukru, soli i pieprzu. Polej nim surówkę i ponownie wymieszaj.
  7. Posyp podprażonym sezamem i od razu podawaj.

Ta zielona surówka to doskonały dodatek do obiadu, który sprawdzi się nie tylko latem, ale również w chłodniejsze dni. Jej chrupiąca struktura i lekko kwaskowy smak sprawiają, że pasuje do wielu potraw, od mięs po dania wegetariańskie. Spróbuj, a na pewno będziesz wracać do tego przepisu!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik