PrzepisZiemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką
Pyszności

19.08.2020 17:00, aktual.: 23.08.2020 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką to szybki, prosty i sprawdzony pomysł na pyszny obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę 😉

Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki ugotowane
  2. 15 g masło
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 50 ml sos beszamelowy
  6. 4 szt. jajka
  7. 4 szt. parówki
  8. 1/4 szkl. żółty ser
  9. pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą ugotowane ziemniaki, masło, sól i pieprz.

Obraz

2. Przełóż ziemniaczaną mieszankę do formy do pieczenia. W pionie i w poziomie zrób wgłębienie przy pomocy łyżki (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

3. Ponacinaj parówkę przez całą długość, następnie połącz obie końcówki przy pomocy wykałaczki. Na ziemniaczanej mieszance rozsyp żółty ser i dodaj parówki.

Obraz

4. We wcześniej przygotowanych wgłębieniach umieść sos beszamelowy. Zaś do każdej parówki dodaj jajko. Teraz wstaw zapiekankę na 25 minut do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także