Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką to szybki, prosty i sprawdzony pomysł na pyszny obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę 😉

Obrazek
Pyszności

Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki ugotowane
  2. 15 g masło
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 50 ml sos beszamelowy
  6. 4 szt. jajka
  7. 4 szt. parówki
  8. 1/4 szkl. żółty ser
  9. pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą ugotowane ziemniaki, masło, sól i pieprz.

Obrazek

2. Przełóż ziemniaczaną mieszankę do formy do pieczenia. W pionie i w poziomie zrób wgłębienie przy pomocy łyżki (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

3. Ponacinaj parówkę przez całą długość, następnie połącz obie końcówki przy pomocy wykałaczki. Na ziemniaczanej mieszance rozsyp żółty ser i dodaj parówki.

Obrazek

4. We wcześniej przygotowanych wgłębieniach umieść sos beszamelowy. Zaś do każdej parówki dodaj jajko. Teraz wstaw zapiekankę na 25 minut do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji