Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył

W Polsce również lubimy podsmażane naleśniki. Chociaż są nieco bardziej kaloryczne, świetnie smakują zarówno na słodko, z farszem twarogowym, jak i na słono. Jednak ukraińskie młynci zaskakują nie tylko sposobem podania, ale przede wszystkim sycącym, mięsnym farszem.

Ukraińskie młynci to konkretne danie obiadoweUkraińskie młynci to konkretne danie obiadowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Ukrainie naleśniki smażone są dwa razy. Pierwszy raz, aby powstały placki, a drugi raz – zawinięte z farszem. Mogą być podawane na słodko albo na wytrawnie. Nasi wschodni sąsiedzi uwielbiają podawać je z serem, jabłkami i cynamonem, a także z ziemniakami i mięsem. Przed drugim smażeniem obtaczają je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażą na rumiany kolor i podają z kwaśną śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Skąd pomysł na naleśniki po lwowsku?

Ukraińskie młynci z farszem z mielonego mięsa nazywane są także naleśnikami po lwowsku. Skąd pomysł na taki farsz? Podobnie jak w Polsce, również w Ukrainie, na obiad często przygotowywane są zupy na bulionach drobiowych, wieprzowych lub wołowych. Mięso z wywaru dobrze jest potem przerobić na inne danie – w myśl zasady, że w kuchni nic się nie może zmarnować. To praktycznie gotowy materiał na domowy pasztet, farsz do pierogów lub naleśników. Prawdopodobnie tak właśnie powstał przepis na ukraińskie młynci z mięsem wołowym.

Przepis na młynci z mięsnym farszem

Do farszu potrzebna jest gotowana wołowina i ugotowane ziemniaki. Najłatwiej wykorzystać mięso z gotowania bulionu i ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g gotowanej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem składniki na naleśniki. Odstaw ciasto na ok. 15 minut, po czym usmaż placki na patelni do naleśników.
  2. Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut.
  3. Mięso z cebulą przełóż do dużej miski. Wymieszaj z utłuczonymi ziemniakami i musztardą.
  4. Nałóż farsz na naleśniki, zawiń w rulony lub złóż w trójkąty.
  5. Gotowe naleśniki obtaczaj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej