Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
W Polsce również lubimy podsmażane naleśniki. Chociaż są nieco bardziej kaloryczne, świetnie smakują zarówno na słodko, z farszem twarogowym, jak i na słono. Jednak ukraińskie młynci zaskakują nie tylko sposobem podania, ale przede wszystkim sycącym, mięsnym farszem.
W Ukrainie naleśniki smażone są dwa razy. Pierwszy raz, aby powstały placki, a drugi raz – zawinięte z farszem. Mogą być podawane na słodko albo na wytrawnie. Nasi wschodni sąsiedzi uwielbiają podawać je z serem, jabłkami i cynamonem, a także z ziemniakami i mięsem. Przed drugim smażeniem obtaczają je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażą na rumiany kolor i podają z kwaśną śmietaną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Skąd pomysł na naleśniki po lwowsku?
Ukraińskie młynci z farszem z mielonego mięsa nazywane są także naleśnikami po lwowsku. Skąd pomysł na taki farsz? Podobnie jak w Polsce, również w Ukrainie, na obiad często przygotowywane są zupy na bulionach drobiowych, wieprzowych lub wołowych. Mięso z wywaru dobrze jest potem przerobić na inne danie – w myśl zasady, że w kuchni nic się nie może zmarnować. To praktycznie gotowy materiał na domowy pasztet, farsz do pierogów lub naleśników. Prawdopodobnie tak właśnie powstał przepis na ukraińskie młynci z mięsem wołowym.
Przepis na młynci z mięsnym farszem
Do farszu potrzebna jest gotowana wołowina i ugotowane ziemniaki. Najłatwiej wykorzystać mięso z gotowania bulionu i ziemniaki z wczorajszego obiadu.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju.
Farsz:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 300 g gotowanej wołowiny,
- 1 cebula,
- 2 łyżki musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mikserem składniki na naleśniki. Odstaw ciasto na ok. 15 minut, po czym usmaż placki na patelni do naleśników.
- Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut.
- Mięso z cebulą przełóż do dużej miski. Wymieszaj z utłuczonymi ziemniakami i musztardą.
- Nałóż farsz na naleśniki, zawiń w rulony lub złóż w trójkąty.
- Gotowe naleśniki obtaczaj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.