PrzepisZrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu

Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu

Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu. Fot.AdobeStock
Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu. Fot.AdobeStock

Sznycel po wiedeńsku bardzo często mylony jest z kotletem schabowym, choć to przysmak znany na całym świecie. Różnica między nimi jest jednak prosta. Austriacką potrawę przygotowuje się z cielęciny, a nie tak jak w przypadku polskiego kotleta – z wieprzowiny. Jak zatem przygotować kotlety po wiedeńsku, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Niewiele osób wie, że sznycel został sprowadzony do Wiednia przez feldmarszałka Józefa Radetzky’ego, który przebywając w Mediolanie, rozsmakował się w tym kotlecie i przesłał przepis na dwór cesarza. Niestety, austriaccy kucharze nie mieli pod ręką parmezanu, który używali Włosi. Zamienili go więc na mąkę. Sznycel w takiej wersji wcale nie smakował gorzej. Smażony na maśle klarowanym do dziś cieszy podniebienia wielu osób.

Sznycel po wiedeńsku — przepis. Cielęcina to podstawa

Sznycle po wiedeńsku cieszą się dużym zainteresowaniem Polaków. Smakuje nam tak bardzo, że wielu z nas decyduje się zrobić je samodzielnie w domu.

Składniki: 

  • 4 kotlety cielęce,
  • 4 jajka,
  • 600-700 g masła klarowanego,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.
Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu. Fot.AdobeStock
Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu. Fot.AdobeStock

Kotlety po wiedeńsku. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowania kotleta po wiedeńsku nie jest trudne, jednak należy zastosować się do pewnych wskazówek. Najważniejsze jest smażenie na dużej ilości masła klarowanego. Sznycel po wiedeńsku powinien w nim pływać i bym smażony z dwóch stron na dużym ogniu. Warto też potrząsać patelnią podczas smażenia, by panierka nie odstawała od mięsa i nie przywierała do patelni. Jak przygotować sznycel po wiedeńsku?

Sposób przygotowania: 

  • Kotlety cielęce rozbij na grubość około 4 milimetrów.
  • W jednym talerz mąkę mieszamy z przyprawami, a do drugiego wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy bułkę tartą.
  • Kotlety osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie maczamy je w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  • Smażymy sznycle na dużej ilości masła klarowanego z obu stron, aż osiągną złocisty kolor. Powinno nastąpić to po ok. 2 minutach na stronę.
Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu. Fot.Pixabay
Zrób tak kotlety na obiad. Odmienią twoje codzienne menu. Fot.Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także