Zrobisz w kilka minut, a znikną jeszcze szybciej. Strącą z podium mizerię i małosolne

Szukasz pomysłu na coś nowego, co zachwyci twoich bliskich? Wypróbuj faszerowane ogórki - idealną alternatywę dla klasycznej mizerii i małosolnych! Ten przepis jest banalnie prosty, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zrobisz w kilka minut, a znikną jeszcze szybciej. Strącą z podium mizerię i małosolneZrobisz w kilka minut, a znikną jeszcze szybciej. Strącą z podium mizerię i małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Fischer
Marcin Michałowski

Ogórki to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw w kuchni, a przepisów na ich przygotowanie nie brakuje. Jednak ten przepis na pewno cię zaskoczy. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie chwilę, a znikają ze stołu w mgnieniu oka. Idealnie sprawdzą się jako przystawka w letnie dni, a także jako dodatek do grillowanych dań. Faszerowane ogórki to hit, który zachwyci twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Przepis na faszerowane ogórki

Składniki:

  • 4 duże zielone ogórki,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szczypiorki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: posiekana świeża pietruszka i orzechy włoskie.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skóry i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Za pomocą łyżeczki delikatnie wydrąż środek ogórków, tworząc miejsce na nadzienie.
  3. W misce wymieszaj serek śmietankowy z jogurtem naturalnym, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  4. Dodaj do masy posiekany czosnek, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy możesz również dodać posiekaną pietruszkę i orzechy włoskie, jeśli chcesz wzbogacić smak faszerowanych ogórków.
  6. Napełnij wydrążone ogórki przygotowanym nadzieniem, używając łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
  7. Faszerowane ogórki możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez około 30 minut przed podaniem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do nadzienia możesz dodać inne ulubione składniki, np. drobno posiekaną cebulkę, paprykę, kapary lub suszone pomidory.
  • Dla bardziej pikantnego smaku możesz dodać do nadzienia szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Faszerowane ogórki można również podawać z sosem śmietanowo-ziołowym lub sosem czosnkowym.

Faszerowane ogórki to idealny pomysł na szybką, łatwą i pyszną przekąskę, która z pewnością zachwyci twoich bliskich. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się sam!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej