Zrobisz w kilka minut, a znikną jeszcze szybciej. Strącą z podium mizerię i małosolne

Szukasz pomysłu na coś nowego, co zachwyci twoich bliskich? Wypróbuj faszerowane ogórki - idealną alternatywę dla klasycznej mizerii i małosolnych! Ten przepis jest banalnie prosty, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zrobisz w kilka minut, a znikną jeszcze szybciej. Strącą z podium mizerię i małosolneZrobisz w kilka minut, a znikną jeszcze szybciej. Strącą z podium mizerię i małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Fischer
Marcin Michałowski

Ogórki to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw w kuchni, a przepisów na ich przygotowanie nie brakuje. Jednak ten przepis na pewno cię zaskoczy. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie chwilę, a znikają ze stołu w mgnieniu oka. Idealnie sprawdzą się jako przystawka w letnie dni, a także jako dodatek do grillowanych dań. Faszerowane ogórki to hit, który zachwyci twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Przepis na faszerowane ogórki

Składniki:

  • 4 duże zielone ogórki,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szczypiorki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: posiekana świeża pietruszka i orzechy włoskie.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skóry i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Za pomocą łyżeczki delikatnie wydrąż środek ogórków, tworząc miejsce na nadzienie.
  3. W misce wymieszaj serek śmietankowy z jogurtem naturalnym, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  4. Dodaj do masy posiekany czosnek, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy możesz również dodać posiekaną pietruszkę i orzechy włoskie, jeśli chcesz wzbogacić smak faszerowanych ogórków.
  6. Napełnij wydrążone ogórki przygotowanym nadzieniem, używając łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
  7. Faszerowane ogórki możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez około 30 minut przed podaniem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do nadzienia możesz dodać inne ulubione składniki, np. drobno posiekaną cebulkę, paprykę, kapary lub suszone pomidory.
  • Dla bardziej pikantnego smaku możesz dodać do nadzienia szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Faszerowane ogórki można również podawać z sosem śmietanowo-ziołowym lub sosem czosnkowym.

Faszerowane ogórki to idealny pomysł na szybką, łatwą i pyszną przekąskę, która z pewnością zachwyci twoich bliskich. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się sam!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Doskonale mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Doskonale mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯