10 najdziwniejszych dań z całego świata. #7 - W życiu bym tego nie spróbowała!

Różne kraje i zakątki świata bardzo się od siebie różnią, głównie na punkcie kulturowym. Niektóre zwyczaje ludzi z odległych państw mogą wydawać się dla nas dziwne, ale trzeba pamiętać, że co kraj to obyczaj.

Obrazek
Ala Krauzowicz

W tym artykule skupimy się na kuchni. Już za chwilę zobaczysz 10 najdziwniejszych dań z całego świata. Większość z nich wydaje mi się conajmniej dziwna, ale należy uszanować gusty i smaki innych ludzi.

Oto one:

Kopi Luwak to najdroższa kawa na świecie. Jest produkowana w Indonezji.
Balut to jajo, które jest gotowane wraz z żywym płodem. To powszechne danie spotykane w krajach Południowo-Wschodniej Azji, takich jak Wietnam i Kambodża.
To bardzo galaretowata zupa, jedzona głównie w Chinach.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że w takim serze znajdują się żywe larwy owadów. Jest spożywany we Włoszech.
Duże i soczyste mrówki praży się i soli, jak orzeszki. Taki przysmak serwowany jest w Kolumbii.
Jedzenie tego dania jest dość niebezpieczne. Jeżeli taka ryba nie jest dosmażona, jej spożycie grozi śmiercią, ponieważ zawiera ona substancję 1000 razy bardziej toksyczną niż cyjanek.
Są spożywane w wielu zakątkach świata, m.in. w Wietnamie i Kenii. Zazwyczaj są smażone, solone lub suszone.
Żmijówka to napój alkoholowy wykonany z węży i wina ryżowego. Taki alkohol pity jest w Chinach i podobno ma właściwości zdrowotne.
Taka potrawa popularna jest w Szwecji. Ryby fermentują przez ok. 6 miesięcy, a następnie zaczynają wydzielać wiele nieprzyjemnych substancji.
Tarantule spożywane są w Kambodży. Można je smażyć, grillować czy też podawać na patyku.

Której z tych potraw byś spróbował?

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby