10 brudnych sekretów, o których kelnerzy nie chcą mówić. To sekrety ich branży

Odwiedzając restaurację nie mamy pojęcia o bardzo wielu rzeczach. Przeciętny klient nigdy nie dowie co skrywa się za kulisami przemysłu gastronomicznego.

Obrazek
Małgosia

Jednak byli kelnerzy i kelnerki postanowili wyjawić kilka tajemnic branży restauracyjnej. Niektóre z pewnością warto mieć na uwadze podczas kolejnej wizyty w restauracji.

#1 ”Danie dnia” prawdopodobnie składa się z produktów, którym kończy się termin przydatności

W ten sposób restauracja ma szansę wyprzedać jedzenie póki jeszcze jest zdatne do spożycia, zamiast je później wyrzucać. Promocje zachęcają klientów do zakupu i w zasadzie taka strategia wszystkim sprzyja.

#2 ”Specjalność szefa kuchni” to zazwyczaj ulubione danie kucharza

Szef kuchni ma własne preferencje i wizję tego, jak powinny smakować potrawy. Bardzo możliwe, że specjalność jest właśnie jego ulubionym daniem, więc warto pamiętać o tym podczas wybierania menu. Wiadomo, że do popisowego dania dołoży wszelkich starań, by wyszło jak najlepiej.

#3 Cytryny są zazwyczaj brudne

Byli pracownicy restauracji przyznają, że zazwyczaj nie mają czasu na drobiazgi jak prawidłowe mycie cytryn. Z reguły są po prostu opłukiwane i na tym koniec.

Obrazek

#4 Zawsze przepłacasz, szczególnie za wino

To chyba nie jest dla nikogo tajemnicą, że w zamawiając jedzenie, zawsze za nie przepłacamy. W końcu restauracje na czymś zarabiają. Jednak najgorzej jest z winem. Kieliszek często kosztuje znacznie więcej niż cała butelka.

#5 Kelnerzy nie plują do jedzenia

Ile razy słyszeliście ten mit - kelner plujący do posiłku jako zemsta za niemiłe traktowanie lub niski napiwek. W większości przypadków jest to absurdalne, gdyż delikwent z pewnością pożegnałby się z pracą. Oczywiście zawsze znajdą się uparte jednostki, jednak takie przypadki zdecydowanie są nieliczne.

Obrazek

#6 Ryba nie zawsze jest świeża

Świeżość to pojęcie względne. Ryby nie cieszą się dużym powodzeniem, dlatego warto uważać, gdzie zamawiamy owoce morza i ryby.

#7 Zamówienia specjalne są uciążliwe

Często chodzi o drobne sprawy. Ktoś woli bez papryki, ktoś inny ma specjalne wymagania odnośnie mięsa. Wiele rzeczy przygotowane jest wcześniej, więc nie ma sposobu na uwzględnienie życzeń klienta. Prosząc o modyfikację dania, przygotuj się na odrobinę dłuższy czas oczekiwania.

#8 Nie każdy kelner ma pojęcie o czym mówi

Generalnie znajomość menu to część ich pracy. Jeśli chcesz się upewnić, że obsługująca cię osoba jest profesjonalistą, wystarczy zapytać o wybrane danie z menu. Jeśli nie są w stanie wymienić składników, lepiej jej nie ufać.

Obrazek

#9 Jeśli brakuje składników, może to być dobry znak

Może to świadczyć o tym, że restauracja zawsze przygotowuje posiłki ze świeżych składników.

#10 Traktuj miło obsługę

„Jeśli jesteś dla nas miły, zwrócimy przysługę. Być może następnym razem otrzymasz deser za darmo.” – zdradza jedna z kelnerek.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo