InspiracjeAmerykanie uwielbiają nasze pierogi. Twaróg zastępują innym składnikiem

Amerykanie uwielbiają nasze pierogi. Twaróg zastępują innym składnikiem

Adobe Stock
Adobe Stock
Ewa

16.03.2023 19:23, aktual.: 17.03.2023 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Amerykanie uwielbiają ruskie pierogi. Do farszu trafia jednak inny składnik, znacznie popularniejszy w Stanach Zjednoczonych. Takiego wydania jeszcze nie widziałeś.

Pierogów ruskich nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Ten klasyk polskiej kuchni zjednał sobie serca milionów Polaków, a receptury na najlepszy farsz i idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że ten przysmak pokochali również Amerykanie. Wprowadzili jednak pewną zmianę, która wielu Polaków może zaskoczyć.

Pierogi w nowym wydaniu

Tradycyjnie ruskie są wypełnione twarogiem, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Niektórzy dorzucają trochę mięty, na południu Polski sięga się również po bryndzę. W pierogach rozkochali się również Amerykanie. Twaróg jest u nich mało popularnym produktem, więc w amerykańskich pierogach znalazł się innym składnik.

Pierogi ruskie - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi ruskie - Pyszności; Foto Canva.com

Zamiast twarogu w farszu ląduje cheddar. Cheddar to odmiana sera produkowana na całym świecie, ale najczęściej kojarzona z Wielką Brytanią i Stanami Zjednoczonymi. Jest wytwarzany z mleka krowiego i charakteryzuje się intensywnym, lekko ostry, a czasem nawet pikantnym smakiem. Proces dojrzewania trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat, co wpływa na intensywność smaku i aromatu sera. Amerykanie dodają go do zapiekanek, pizzy, burgerów, sałatek- wszędzie tam, gdzie się da.

Farsz do pierogów

Jeśli masz ochotę zamienić twaróg na coś zupełnie nowego i poeksperymentować z tradycyjnym przepisem, to możesz sięgnąć nie tylko po cheddar, ale również ementaler, mazdamer czy gouda. Farsz z dodatkiem serów jest bardziej kremowy i smakuje naprawdę dobrze. Ziemniaki dokładnie utłucz na jednolite purée i dodaj starty ser. Na 1 szklankę ziemniaków dorzuć drugie tyle sera. Opcjonalnie możesz również dorzucić podsmażoną cebulkę lub posiekany szczypiorek. Dopraw farsz solą oraz pieprzem i wypełnij nim przygotowane ciasto. Ugotuj pierogi, a następnie podsmaż, aby stały się chrupiące.

Przepis na idealne pierogi z miękkim i delikatnym ciastem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także