Ani makaron, ani ziemniaki. Jesienny rosół serwuję z zupełnie innym dodatkiem

Obfitość jesiennych specjałów inspiruje do podawania tradycyjnych potraw z fantazyjnymi dodatkami. Popularną w tym czasie dynię możesz wykorzystać także w przepisie na rosół. Wypróbuj ten dodatek, przygotowując zupę na rodzinne spotkanie. Zobaczysz, jak będą cię chwalić.

Rosół możesz podać z innym dodatkiem niż makaron czy ziemniakiRosół możesz podać z innym dodatkiem niż makaron czy ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dušan Zidar
Anna Galuhn

Czasem nie warto walczyć z pewnymi tradycjami. Jak ma być rosół w niedzielę na obiad, to niech tak będzie. Tym bardziej, że na jesienną niepogodę jest nawet wskazany. W końcu to bardzo zdrowa i rozgrzewająca zupa. Potrzebujesz jednak przełamać rutynę? Z pomocą przychodzi sezonowa dynia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Jak zrobić rosół, który nie jest mdły?

To niestety częsta zmora nawet wprawnych gospodyń i gospodarzy. Klasycznym błędem jest gotowanie wywaru tylko na jednym rodzaju mięsa. Dobrej jakości kurczak jest ok, ale tym, co wzbogaca smak rosołu i dodaje mu głębi, jest kawałek wołowiny z kością.

Aby rosół nabrał wyrazu warto opalić cebulę. Możesz to zrobić nad palnikiem w kuchence gazowej, przy pomocy podpalarki do crème brûlée, na suchej patelni lub w piekarniku.

W końcu tym, co dodaje rosołowi smaku, są przyprawy. Dodaj nie tylko sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, ale także kilka ziaren kolendry. To zestaw, który zawsze się sprawdza.

Zadbaj o to, aby twój rosół był klarowny

Czasem nie wystarczy regularne zbieranie szumowiny, chociaż oczywiście warto to robić. Jednak kiedy rosół w dalszym ciągu nie jest przejrzysty, pora sięgnąć po inne rozwiązania.

Kucharze w restauracjach do klarowania rosołu wykorzystują kostki lodu. Możesz sprawdzić ten sposób, ale uważaj na zbyt dużą ilość. Przecież nie chcesz rozcieńczyć tak doskonałego w smaku wywaru.

Tym, co zawsze działa i nie rozcieńcza niepotrzebnie zupy, jest białko kurze. Wyjmujesz mięso i dodatki. Ubijasz białko na pianę i przekładasz do rosołu. Gotujesz razem na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie piana powinna wchłonąć szumowinę. Pozostaje tylko przecedzić rosół przez drobne sito.

Podaj rosół z kluskami z dyni

Zgrabne dyniowe kluseczki w rosole z pewnością wzbudzą zainteresowanie twoich bliskich bądź gości. Szybko przekonają się też o tym, jakie to pyszne.

Do przygotowania klusek z dynią potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 300 g upieczonej dyni,
  • sól.

Jak zrobić kluseczki z dyni?

  1. Pieczoną dynię rozgnieć na purée przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj jajko, purée z dyni i szczyptę soli. Całość wymieszaj łyżką.
  3. Jeśli ciasto na kluski jest bardzo gęste, wlej odrobinę zimnej wody i wymieszaj raz jeszcze do uzyskania odpowiedniej, gęstej, ale lekko lejącej się konsystencji.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Gdy będzie bulgotać, nakładaj kluski. Wyjdą kształtne, jeśli wykorzystasz do tego dwie łyżki. Jedną nabieraj ciasto, a drugą oddzielaj je nad garnkiem z gotującą się wodą.
  5. Po 3 minutach wyjmij kluski łyżką cedzakową.

Rosół z kluskami dyniowymi smakuje wybornie posypany natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej