Ani makaron, ani ziemniaki. Jesienny rosół serwuję z zupełnie innym dodatkiem
Obfitość jesiennych specjałów inspiruje do podawania tradycyjnych potraw z fantazyjnymi dodatkami. Popularną w tym czasie dynię możesz wykorzystać także w przepisie na rosół. Wypróbuj ten dodatek, przygotowując zupę na rodzinne spotkanie. Zobaczysz, jak będą cię chwalić.
Czasem nie warto walczyć z pewnymi tradycjami. Jak ma być rosół w niedzielę na obiad, to niech tak będzie. Tym bardziej, że na jesienną niepogodę jest nawet wskazany. W końcu to bardzo zdrowa i rozgrzewająca zupa. Potrzebujesz jednak przełamać rutynę? Z pomocą przychodzi sezonowa dynia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Jak zrobić rosół, który nie jest mdły?
To niestety częsta zmora nawet wprawnych gospodyń i gospodarzy. Klasycznym błędem jest gotowanie wywaru tylko na jednym rodzaju mięsa. Dobrej jakości kurczak jest ok, ale tym, co wzbogaca smak rosołu i dodaje mu głębi, jest kawałek wołowiny z kością.
Aby rosół nabrał wyrazu warto opalić cebulę. Możesz to zrobić nad palnikiem w kuchence gazowej, przy pomocy podpalarki do crème brûlée, na suchej patelni lub w piekarniku.
W końcu tym, co dodaje rosołowi smaku, są przyprawy. Dodaj nie tylko sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, ale także kilka ziaren kolendry. To zestaw, który zawsze się sprawdza.
Zadbaj o to, aby twój rosół był klarowny
Czasem nie wystarczy regularne zbieranie szumowiny, chociaż oczywiście warto to robić. Jednak kiedy rosół w dalszym ciągu nie jest przejrzysty, pora sięgnąć po inne rozwiązania.
Kucharze w restauracjach do klarowania rosołu wykorzystują kostki lodu. Możesz sprawdzić ten sposób, ale uważaj na zbyt dużą ilość. Przecież nie chcesz rozcieńczyć tak doskonałego w smaku wywaru.
Tym, co zawsze działa i nie rozcieńcza niepotrzebnie zupy, jest białko kurze. Wyjmujesz mięso i dodatki. Ubijasz białko na pianę i przekładasz do rosołu. Gotujesz razem na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie piana powinna wchłonąć szumowinę. Pozostaje tylko przecedzić rosół przez drobne sito.
Podaj rosół z kluskami z dyni
Zgrabne dyniowe kluseczki w rosole z pewnością wzbudzą zainteresowanie twoich bliskich bądź gości. Szybko przekonają się też o tym, jakie to pyszne.
Do przygotowania klusek z dynią potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 300 g upieczonej dyni,
- sól.
Jak zrobić kluseczki z dyni?
- Pieczoną dynię rozgnieć na purée przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj jajko, purée z dyni i szczyptę soli. Całość wymieszaj łyżką.
- Jeśli ciasto na kluski jest bardzo gęste, wlej odrobinę zimnej wody i wymieszaj raz jeszcze do uzyskania odpowiedniej, gęstej, ale lekko lejącej się konsystencji.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Gdy będzie bulgotać, nakładaj kluski. Wyjdą kształtne, jeśli wykorzystasz do tego dwie łyżki. Jedną nabieraj ciasto, a drugą oddzielaj je nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Po 3 minutach wyjmij kluski łyżką cedzakową.
Rosół z kluskami dyniowymi smakuje wybornie posypany natką pietruszki.