Ani makaron, ani ziemniaki. Jesienny rosół serwuję z zupełnie innym dodatkiem

Obfitość jesiennych specjałów inspiruje do podawania tradycyjnych potraw z fantazyjnymi dodatkami. Popularną w tym czasie dynię możesz wykorzystać także w przepisie na rosół. Wypróbuj ten dodatek, przygotowując zupę na rodzinne spotkanie. Zobaczysz, jak będą cię chwalić.

Rosół możesz podać z innym dodatkiem niż makaron czy ziemniakiRosół możesz podać z innym dodatkiem niż makaron czy ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dušan Zidar
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Czasem nie warto walczyć z pewnymi tradycjami. Jak ma być rosół w niedzielę na obiad, to niech tak będzie. Tym bardziej, że na jesienną niepogodę jest nawet wskazany. W końcu to bardzo zdrowa i rozgrzewająca zupa. Potrzebujesz jednak przełamać rutynę? Z pomocą przychodzi sezonowa dynia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Jak zrobić rosół, który nie jest mdły?

To niestety częsta zmora nawet wprawnych gospodyń i gospodarzy. Klasycznym błędem jest gotowanie wywaru tylko na jednym rodzaju mięsa. Dobrej jakości kurczak jest ok, ale tym, co wzbogaca smak rosołu i dodaje mu głębi, jest kawałek wołowiny z kością.

Aby rosół nabrał wyrazu warto opalić cebulę. Możesz to zrobić nad palnikiem w kuchence gazowej, przy pomocy podpalarki do crème brûlée, na suchej patelni lub w piekarniku.

W końcu tym, co dodaje rosołowi smaku, są przyprawy. Dodaj nie tylko sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, ale także kilka ziaren kolendry. To zestaw, który zawsze się sprawdza.

Zadbaj o to, aby twój rosół był klarowny

Czasem nie wystarczy regularne zbieranie szumowiny, chociaż oczywiście warto to robić. Jednak kiedy rosół w dalszym ciągu nie jest przejrzysty, pora sięgnąć po inne rozwiązania.

Kucharze w restauracjach do klarowania rosołu wykorzystują kostki lodu. Możesz sprawdzić ten sposób, ale uważaj na zbyt dużą ilość. Przecież nie chcesz rozcieńczyć tak doskonałego w smaku wywaru.

Tym, co zawsze działa i nie rozcieńcza niepotrzebnie zupy, jest białko kurze. Wyjmujesz mięso i dodatki. Ubijasz białko na pianę i przekładasz do rosołu. Gotujesz razem na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie piana powinna wchłonąć szumowinę. Pozostaje tylko przecedzić rosół przez drobne sito.

Podaj rosół z kluskami z dyni

Zgrabne dyniowe kluseczki w rosole z pewnością wzbudzą zainteresowanie twoich bliskich bądź gości. Szybko przekonają się też o tym, jakie to pyszne.

Do przygotowania klusek z dynią potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 300 g upieczonej dyni,
  • sól.

Jak zrobić kluseczki z dyni?

  1. Pieczoną dynię rozgnieć na purée przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj jajko, purée z dyni i szczyptę soli. Całość wymieszaj łyżką.
  3. Jeśli ciasto na kluski jest bardzo gęste, wlej odrobinę zimnej wody i wymieszaj raz jeszcze do uzyskania odpowiedniej, gęstej, ale lekko lejącej się konsystencji.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Gdy będzie bulgotać, nakładaj kluski. Wyjdą kształtne, jeśli wykorzystasz do tego dwie łyżki. Jedną nabieraj ciasto, a drugą oddzielaj je nad garnkiem z gotującą się wodą.
  5. Po 3 minutach wyjmij kluski łyżką cedzakową.

Rosół z kluskami dyniowymi smakuje wybornie posypany natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna