Anna Lewandowska robi gołąbki bez gotowania i użycia piekarnika. Jej metoda zaskakuje

Gołąbki, czyli jedno z flagowych dań w naszym kraju. Mamy na nie różne receptury, ale czy robiliście je kiedyś na parze? Recepturę na lekkie gołąbki z mięsem z indyka, gotowane na parze to sprawdzona receptura Anny Lewandowskiej. Oto dokładny przepis i lista potrzebnych składników do tego dania.

Obrazek
Paulina

Składniki na gołąbki Anny Lewandowskiej:

            
  • 10 liści białej kapusty
  • 300-350 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 szklanki pomidorów z puszki
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • garść posiekanego koperku
  • sól morska
  • czarny pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania gołąbków:

Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty i wybrania najlepszych z nich. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Następnie wycinamy zgrubienia i umieszczamy na 5-7 minut w parowarze. Tak by zmiękły. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie farszu. Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Umieszczamy w misce i przyprawiamy. Przeciskamy przez praskę czosnek, siekamy cebulę na małe kawałki i dodajemy startą na tarce marchewkę. Wbijamy jajko. Następnie solimy i pieprzymy.

Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Na każdy liść nałóż około 1 – 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynęła jego zawartość. Tak zawinięte gołąbki umieszczamy w parowarze. Wszytko, gotujemy ok. 30 minut. Podczas gotowania gołąbków możemy przygotować sos. Podgrzewamy pomidory w garnku. Przyprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Całość dusimy, a następnie dodajemy koperek. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze gołąbki.

Obrazek

Mrożenie gołąbków

Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich gołąbków, możesz je z łatwością zamrozić.Ugotowane gołąbki odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie pakujemy je w specjalne woreczki bądź pojemniki przeznaczone do zamrażania. Pamiętajmy, aby każdy gołąbek znajdował się w oddzielnym woreczku. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą i po rozmrożeniu zachowają ładny kształt. Będzie można wyjmować je w takich ilościach, jakie będziemy chcieli zjeść.

Jeśli natomiast zależy ci na czasie mamy dla Ciebie przepis na gołąbki bez ryżu w wersji ekspresowej:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟