Babcia co tydzień piekła targańca. Spóźnialscy nie załapali się nawet na okruszki

To jedno z popisowych ciast mojej babci, chociaż jej asortyment domowych wypieków był naprawdę imponujący. Na targańca czekali jednak wszyscy, a o ostatni kawałek potrafiły toczyć się niemałe spory.

TarganiecTarganiec
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pod hasłem targaniec skrywa się pyszne ciasto z domowymi powidłami. Nazwa pochodzi od jego górnej warstwy, którą jest porwane (czyli potargane) na małe kawałki kruche ciasto. Często bywa dwukolorowe, z częścią ciasta kakaową i częścią jasną. To prosty przepis na deser, który pokochały pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Targaniec z powidłami

Na stole najczęściej pojawiał się targaniec z powidłami śliwkowymi, ale tak naprawdę można postawić na inne konfitury czy dżemy. Sprawdzą się również duszone jabłka, chociaż wtedy zamienia się już bardziej w szarlotkę.

Ciasto targaniec z powidłami
Ciasto targaniec z powidłami © Adobe Stock

To jednak nie koniec słodkich atrakcji. Starte na powidła połowa kakaowego ciasta tworzy kolejną warstwę, a dodane wiśnie wprowadzają owocową soczystość i lekko cierpki akcent. Na dodatek wszystko otula jeszcze piana z białek i posiekanych orzechów. Dzięki temu w deserze sporo się dzieje, są różne smaki, tekstury i pyszne połączenia. Babcia zdecydowanie wiedziała, jak zachwycić ciastem.

Składniki:

  • 300 g masła,
  • 7 żółtek,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,

Piana:

  • 7 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe,
  • orzechy włoskie,
  • wiśnie.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj do niej margarynę, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy.
  3. Zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Podziel je na trzy części.
  5. Do dwóch z nich dodaj po łyżce kakao i wstaw na godzinę do lodówki.
  6. Blaszkę natłuść lub wyłóż papierem.
  7. Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe.
  8. Jedną część schłodzonego, kakaowego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio na warstwę powideł. Na starte ciasto ułóż wiśnie.
  9. W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
  10. Powstałą pianę rozprowadź równomiernie na wiśniach. Całość posyp posiekanymi dość drobno orzechami włoskimi.
  11. Na wierzch orzechów zetrzyj pozostałą połowę schłodzonego, kakaowego ciasta.
  12. Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż się zarumieni.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy