Babcia co tydzień piekła targańca. Spóźnialscy nie załapali się nawet na okruszki
To jedno z popisowych ciast mojej babci, chociaż jej asortyment domowych wypieków był naprawdę imponujący. Na targańca czekali jednak wszyscy, a o ostatni kawałek potrafiły toczyć się niemałe spory.
Pod hasłem targaniec skrywa się pyszne ciasto z domowymi powidłami. Nazwa pochodzi od jego górnej warstwy, którą jest porwane (czyli potargane) na małe kawałki kruche ciasto. Często bywa dwukolorowe, z częścią ciasta kakaową i częścią jasną. To prosty przepis na deser, który pokochały pokolenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Targaniec z powidłami
Na stole najczęściej pojawiał się targaniec z powidłami śliwkowymi, ale tak naprawdę można postawić na inne konfitury czy dżemy. Sprawdzą się również duszone jabłka, chociaż wtedy zamienia się już bardziej w szarlotkę.
To jednak nie koniec słodkich atrakcji. Starte na powidła połowa kakaowego ciasta tworzy kolejną warstwę, a dodane wiśnie wprowadzają owocową soczystość i lekko cierpki akcent. Na dodatek wszystko otula jeszcze piana z białek i posiekanych orzechów. Dzięki temu w deserze sporo się dzieje, są różne smaki, tekstury i pyszne połączenia. Babcia zdecydowanie wiedziała, jak zachwycić ciastem.
Składniki:
- 300 g masła,
- 7 żółtek,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
Piana:
- 7 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe,
- orzechy włoskie,
- wiśnie.
Sposób przygotowania:
- Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj do niej margarynę, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy.
- Zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
- Podziel je na trzy części.
- Do dwóch z nich dodaj po łyżce kakao i wstaw na godzinę do lodówki.
- Blaszkę natłuść lub wyłóż papierem.
- Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe.
- Jedną część schłodzonego, kakaowego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio na warstwę powideł. Na starte ciasto ułóż wiśnie.
- W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Powstałą pianę rozprowadź równomiernie na wiśniach. Całość posyp posiekanymi dość drobno orzechami włoskimi.
- Na wierzch orzechów zetrzyj pozostałą połowę schłodzonego, kakaowego ciasta.
- Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż się zarumieni.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!