Babcia co tydzień piekła targańca. Spóźnialscy nie załapali się nawet na okruszki

To jedno z popisowych ciast mojej babci, chociaż jej asortyment domowych wypieków był naprawdę imponujący. Na targańca czekali jednak wszyscy, a o ostatni kawałek potrafiły toczyć się niemałe spory.

TarganiecTarganiec
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pod hasłem targaniec skrywa się pyszne ciasto z domowymi powidłami. Nazwa pochodzi od jego górnej warstwy, którą jest porwane (czyli potargane) na małe kawałki kruche ciasto. Często bywa dwukolorowe, z częścią ciasta kakaową i częścią jasną. To prosty przepis na deser, który pokochały pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Targaniec z powidłami

Na stole najczęściej pojawiał się targaniec z powidłami śliwkowymi, ale tak naprawdę można postawić na inne konfitury czy dżemy. Sprawdzą się również duszone jabłka, chociaż wtedy zamienia się już bardziej w szarlotkę.

Ciasto targaniec z powidłami
Ciasto targaniec z powidłami © Adobe Stock

To jednak nie koniec słodkich atrakcji. Starte na powidła połowa kakaowego ciasta tworzy kolejną warstwę, a dodane wiśnie wprowadzają owocową soczystość i lekko cierpki akcent. Na dodatek wszystko otula jeszcze piana z białek i posiekanych orzechów. Dzięki temu w deserze sporo się dzieje, są różne smaki, tekstury i pyszne połączenia. Babcia zdecydowanie wiedziała, jak zachwycić ciastem.

Składniki:

  • 300 g masła,
  • 7 żółtek,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,

Piana:

  • 7 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe,
  • orzechy włoskie,
  • wiśnie.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj do niej margarynę, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy.
  3. Zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Podziel je na trzy części.
  5. Do dwóch z nich dodaj po łyżce kakao i wstaw na godzinę do lodówki.
  6. Blaszkę natłuść lub wyłóż papierem.
  7. Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe.
  8. Jedną część schłodzonego, kakaowego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio na warstwę powideł. Na starte ciasto ułóż wiśnie.
  9. W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
  10. Powstałą pianę rozprowadź równomiernie na wiśniach. Całość posyp posiekanymi dość drobno orzechami włoskimi.
  11. Na wierzch orzechów zetrzyj pozostałą połowę schłodzonego, kakaowego ciasta.
  12. Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż się zarumieni.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie