Babcia Helenka smażyła im racuchy i wyrośli jak dęby. Golcowie podzielili się rodzinną recepturą

Babcine przepisy mają specjalne miejsce w szufladce ze wspomnieniami w naszych głowach. Tak jest również w przypadku braci Golec, którzy podzielili się przepisem na uwielbiane przez siebie racuchy z jabłkami. Babcia Helenka zdecydowanie wiedziała, co robi.

Przepis na racuchy babci HelenkiPrzepis na racuchy babci Helenki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Są puszyste, mięciutkie, a i dzieci rosną po nich jak na drożdżach. Może to właśnie w tym daniu tkwi tajemnica sukcesu muzyków z Beskidu Żywieckiego? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przekonać się na własnej skórze, jak smakowało dzieciństwo braci Golec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Racuchy babci Helenki

W drożdżowym, puchatym cieście skrywają się kawałki jabłka. Usmażone na oleju placki to smak, który Łukasz i Paweł Golec doskonale znają z rodzinnego domu. Z okazji obchodzonego w styczniu Dnia Babci zdradzili przepis na deser, którym raczyli się przed laty.

"To właśnie Ona - Babcia Helenka dopingowała nas w naszej muzycznej drodze, wspierała w wątpliwościach, karmiła niepowtarzalnym smakiem racuchów, broniła kiedy nieźle napsociliśmy… z okazji dzisiejszego święta dzielimy się z Wami przepisem na "Najlepsze Racuchy Babci Helenki!" A przy okazji wszystkim Kochanym Babciom życzymy zdrowia, siły i radości! Żyjcie mam jak najdłużej!!" - napisali muzycy w poście na swoim profilu.
Bracia Golec z babcią Helenką
Bracia Golec z babcią Helenką © Facebook

Ten przepis to kwintesencja babcinej kuchni - jest prosto i smacznie. Z pewnością wiele innych babć przygotowywało drożdżowe racuchy z jabłkami swoim wnukom. Większość składników masz w swojej kuchni, więc pora zabrać się za pieczenia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 70 g cukru,
  • 70 ml oleju,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • 3 jabłka,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Dodaj cukier, sól oraz olej i wymieszaj.
  3. Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
  4. Wlej powoli drożdżową mieszankę do miski z mąką, dodaj jajka i wymieszaj.
  5. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  6. Następnie wymieszaj masę drewnianą łyżką, aż będzie gładka.
  7. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  8. Po tym czasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do ciasta.
  9. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż porcje ciasta i smaż z obu stron, aż racuchy będą rumiane.

Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami udekoruj cukrem pudrem. Bracia Golec proponują, by zjeść je w towarzystwie szklanki świeżego mleka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo