Babcia Helenka smażyła im racuchy i wyrośli jak dęby. Golcowie podzielili się rodzinną recepturą
Babcine przepisy mają specjalne miejsce w szufladce ze wspomnieniami w naszych głowach. Tak jest również w przypadku braci Golec, którzy podzielili się przepisem na uwielbiane przez siebie racuchy z jabłkami. Babcia Helenka zdecydowanie wiedziała, co robi.
Są puszyste, mięciutkie, a i dzieci rosną po nich jak na drożdżach. Może to właśnie w tym daniu tkwi tajemnica sukcesu muzyków z Beskidu Żywieckiego? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przekonać się na własnej skórze, jak smakowało dzieciństwo braci Golec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach
Racuchy babci Helenki
W drożdżowym, puchatym cieście skrywają się kawałki jabłka. Usmażone na oleju placki to smak, który Łukasz i Paweł Golec doskonale znają z rodzinnego domu. Z okazji obchodzonego w styczniu Dnia Babci zdradzili przepis na deser, którym raczyli się przed laty.
"To właśnie Ona - Babcia Helenka dopingowała nas w naszej muzycznej drodze, wspierała w wątpliwościach, karmiła niepowtarzalnym smakiem racuchów, broniła kiedy nieźle napsociliśmy… z okazji dzisiejszego święta dzielimy się z Wami przepisem na "Najlepsze Racuchy Babci Helenki!" A przy okazji wszystkim Kochanym Babciom życzymy zdrowia, siły i radości! Żyjcie mam jak najdłużej!!" - napisali muzycy w poście na swoim profilu.
Ten przepis to kwintesencja babcinej kuchni - jest prosto i smacznie. Z pewnością wiele innych babć przygotowywało drożdżowe racuchy z jabłkami swoim wnukom. Większość składników masz w swojej kuchni, więc pora zabrać się za pieczenia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 70 g cukru,
- 70 ml oleju,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- 3 jabłka,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj cukier, sól oraz olej i wymieszaj.
- Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
- Wlej powoli drożdżową mieszankę do miski z mąką, dodaj jajka i wymieszaj.
- Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Następnie wymieszaj masę drewnianą łyżką, aż będzie gładka.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej, wyłóż porcje ciasta i smaż z obu stron, aż racuchy będą rumiane.
Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami udekoruj cukrem pudrem. Bracia Golec proponują, by zjeść je w towarzystwie szklanki świeżego mleka. Smacznego!