Biały kożuch na ogórkach pojawia się często. Wielu nie wie, czy można je wtedy zjeść

Ogórki kiszone to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Niejednokrotnie po odkręceniu słoika widzimy na nich coś niepokojącego: biały, nieapetyczny kożuch. Czy jest on oznaką tego, że ogórki się zepsuły i należy je bezzwłocznie wyrzucić? Przeczytaj, zanim postąpisz pochopnie. 

ObrazekAdobe Stock

Do niewielu produktów mamy taki sentyment i uwielbienie, jak do ogórków kiszonych. Nad Wisłą są one traktowane z należytym szacunkiem. Cenimy nie tylko ich smak, ale i właściwości prozdrowotne. Przygotowane z nich sałatki są synonimem luksusu — może nie tego wynikającego z zawartości portfela, ale tego, co wraz z nimi serwujemy swojemu organizmowi.

Obrazek
Odkręcasz słoik, a w środku ogórki z białym nalotem. Co to oznacza? - Pyszności; foto: Canva

A jednak proces fermentacji, niezbędny do uzyskania ogórków kiszonych, może wzbudzić w niektórych z nas wątpliwość. Co się stanie, jeśli coś pójdzie w nim nie tak? W końcu nieprawidłowy rozwój bakterii na warzywach może skutkować nieprzyjemnymi następstwami. Czy biały kożuch, którym pokrywają się ogórki, jest właśnie oznaką jakiegoś błędu w produkcji?

Biały kożuch na ogórkach kiszonych

Jeśli twoje ogórki kiszone pokryły się białym nalotem, to wiedz przede wszystkim jedno — nic złego się nie dzieje, a wyrzucenie ich byłoby dużym błędem. Ten nieapetycznie wyglądający symptom, to tak zwany kożuch fermentacyjny, powstały z racji specyficznego procesu powstawania kiszonek. Tworzony jest przez bakterie — dokładnie te same, na których właściwościach prozdrowotnych tak nam zależy.

Wyrzucenie ogórków kiszonych pokrytych białym nalotem byłoby więc zmarnowaniem potężnego probiotyku regulującego pracę jelit i poprawiającego funkcjonowanie układu trawiennego. Istnieje jedynie jeden argument za tym, żeby takiego kożucha się pozbyć: może on rzeczywiście sprawić, że ogórki szybciej się zepsują. Jeśli masz takie obawy, wystarczy zdjąć nalot i wymieszać go z zalewą. Tylko tyle i aż tyle.

Obrazek
Ogórki, tak jak inne kiszonki, mogą pokryć się kożuchem fermentacyjnym - Pyszności; foto: Canva

O wiele groźniejszym symptomem, jaki możesz zauważyć na ogórkach, jest barwa czerwona, pomarańczowa albo szara. Może ona świadczyć o punktowym pojawieniu się pleśni, której nie należy spożywać. Również nieprzyjemny zapach albo zbyt miękka, rozpadająca się konsystencja źle świadczą o naszym wyrobie. W takim przypadku pozbądź się ich i przemyśl zmianę przepisu na ogórki — na przykład na ten. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie