Biały sos robię z sezonowych owoców. Zimą serwuję z pieczystym
Ten biały sos do mięs do moje odkrycie roku. Jego bazą są pyszne owoce, a przygotowane na wytrawną nutę dosłownie powalają na kolana. Uwielbiam podawać go w sosjerce, na zimno, do wędlin lub na ciepło do pieczystego. Zobacz przepis.
15.07.2024 13:02
Lekki zastrzyk ekstrawagancji nikomu nie zaszkodzi. Wytrawnym sosem do mięs z białej porzeczki zaskoczysz i zachwycisz wszystkich. A przygotowanie takiego specjału nie wymaga ani dużych nakładów pracy, ani dużych zakupów. To prosty i oszczędny sos.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sos do mięs do słoika na zimę. Porzeczkowy zmiata konkurencję
Biała porzeczka to mniej znana kuzynka porzeczki czerwonej. Jej owoce wyglądają jak małe perełki. Mogą wydawać się niepozorne, ale mają zdolność do wspierania prawidłowego funkcjonowania serca. Spożywanie białych porzeczek może być częścią profilaktyki przeciwko takim chorobom, jak: zawał serca, miażdżyca tętnic czy udar mózgu. Warto więc sięgać po te owoce. A jeśli nie masz pomysłu na białą porzeczkę, przygotuj na jej bazie wytrawny sos do słoików na zimę. Do mięs będzie jak znalazł.
Zimą, kiedy już zdecydujesz się wykorzystać sos z białych porzeczek, możesz doprawić go np. rozmarynem czy tymiankiem, jałowcem itd. Nie warto jednak dodawać tych przypraw do sosu na etapie przyrządzania go do słoików. Z czasem może on przejść gorzkim smakiem powodowanym przez suszone przyprawy. Takich najlepiej używać "na świeżo", przed jedzeniem.
Domowy sos do słoika z białej porzeczki. Przepis
Składniki:
- 1,2 kg białej porzeczki,
- 100-120 ml wina półwytrawnego,
- 50-100 g cukru (w zależności od upodobań),
- mała łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól do smaku,
- 200 ml wody.
Przygotowanie:
- Porzeczki dokładnie oczyść, pozbądź się gałązek. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą.
- Jagody przełóż do garnka i wymieszaj z cukrem. Tak przygotowane odstaw na 1 godzinę.
- Po tym czasie dolej do porzeczek wodę. Powoli doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Powstałą masę przetrzyj przez sitko. Następnie wymieszaj ją z winem i gałką muszkatołową. Ponownie postaw na kuchence i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Pod koniec dopraw solą do smaku.
- Gotowy, jeszcze gorący, sos z białej porzeczki przełóż do wyparzonych słoiczków.
- Słoiczki włóż d garnka wyłożonego ściereczką lub gazetami. Nalej do garnka gorącej wody. Słoiczki pasteryzuj ok. 20 minut.
- Gotowe odstaw do góry dnem, by ostygły. Następnie wstaw je do zaciemnionego miejsca.
Źródło: gotujznami.com.pl/9645-sos-do-miesa-z-bialej-porzeczki-na-zime.html