Perełki z krzaczka dobre dla sercowców. To mało popularna odmiana znanego owocu

Biała porzeczka to mniej popularna odmiana czerwonej porzeczki, a charakteryzuje ją brak barwnika, stąd biało-złoty kolor jej owoców. Owoce białej porzeczki różnią się od innych porzeczek nie tylko barwą, ale także smakiem. Są słodsze, będą więc doskonałym składnikiem dżemów, deserów czy kompotów. Warto również jeść świeże owoce. To nieocenione źródło składników, które wspierają pracę serca.

Biała porzeczka Biała porzeczka
Źródło zdjęć: © Pixabay

Biała porzeczka to silnie rozgałęziony krzew, który może osiągnąć wysokość do 3 metrów, w zależności od odmiany. Ma jasnozielone liście i żółte kwiaty, które kwitną w kwietniu. Owoce białej porzeczki są białe z żółtymi paskami, zebrane w grona. W jednym gronie może być od 24 do ponad 43 jagód. Dojrzewają dość późno, bo dopiero po połowie lipca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Biała porzeczka - dlaczego warto ją jeść?

Białe porzeczki są owocami, które warto spożywać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również korzyści zdrowotne. Te skromne owoce, choć mogą wydawać się niepozorne, mają zdolność do wspierania prawidłowego funkcjonowania serca. Spożywanie białych porzeczek może być częścią profilaktyki przeciwko takim chorobom jak zawał serca, miażdżyca tętnic czy udar mózgu.

Białe porzeczki są bogate w rutynę, składnik, który ma pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Rutyna pomaga w oczyszczaniu ścian naczyń krwionośnych z nagromadzonych złogów, co przyczynia się do ich wzmocnienia. Ponadto białe porzeczki wspierają układ odpornościowy i stymulują procesy regeneracji komórek w organizmie. Dzięki zawartości antyoksydantów te owoce pomagają w zapobieganiu procesom starzenia się komórek, a także poprawiają ostrość wzroku.

Warto również zwrócić uwagę na zawartość witamin z grupy B w białych porzeczkach. Te witaminy mają zdolność do wzmacniania systemu nerwowego, a także korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych mózgu. Witaminy z grupy B biorą również udział w metabolizmie tłuszczów i białek. Pektyna, inny składnik zawarty w białych porzeczkach, wspomaga procesy trawienne i obniża poziom cholesterolu, owoce te są więc uznawane za łagodny środek przeczyszczający.

Biała porzeczka jest dobra dla sercowców
Biała porzeczka jest dobra dla sercowców © Pixabay

Zastosowanie białej porzeczki w kuchni

Białą porzeczkę można spożywać na surowo, dodając do sałatek owocowych, deserów lub smoothie. Można z niej przygotować dżemy, soki, syropy, a także używać jako dodatek do ciast i muffinek. Liście białej porzeczki wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar przygotowany na ich bazie można pić przez cały rok.

Dżem z białej porzeczki

Składniki:

  • 1,5 kg białych porzeczek,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone owoce białej porzeczki zasyp cukrem i delikatnie zgnieć, by puściły sok.
  2. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, pozbądź się powstałej piany. Gotuj całość dalej na małym ogniu, by uzyskać pożądaną konsystencję.
  4. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa