PrzepisKinga Paruzel zdradziła jak zrobić bigos z piekarnika. Bez mieszania i wysiłku w 1,5 godziny

Kinga Paruzel zdradziła jak zrobić bigos z piekarnika. Bez mieszania i wysiłku w 1,5 godziny

Bigos bez mieszania - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl
Bigos bez mieszania - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl
02.12.2022 07:27

Życie trzeba sobie ułatwiać. Tak samo gotowanie. Zwłaszcza jeśli mamy do tego doskonałe wskazówki. Przeczytaj artykuł i poznaj sposób Kingi Paruzel na pyszny bigos bez mieszania - za to z piekarnika. 

Kinga Paruzel jest zdecydowanie osobą, której można zaufać w kwestii gotowania. Nie jest w końcu byle kim w tym środowisku: w pierwszej edycji polskiego MasterChefa doszła do samego finału. Jest też autorką książek kulinarnych i prowadzącą programu Kuchnia Lidla, które to stanowisko zajmuje również Karol Okrasa. To towarzystwo mówi samo za siebie, prawda?

Tym sposobem dotarliśmy do wspaniałego przepisu Kingi na pieczony bigos. Jest pyszny, łatwy w wykonaniu i totalnie niezajmujący, bo jego forma przygotowania oszczędza nam pracochłonnego mieszania. Ponadto bigos Kingi jest z... kurczakiem! Zainteresowana? Oto przepis.

Bigos bez mieszania - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl
Bigos bez mieszania - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl

Pieczony bigos bez mieszania według Kingi Paruzel

Składniki:

Marynata:

  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy dijon

Bigos:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki świeżej kapusty
  • 3/4 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • 2 udka kurczaka
  • 2 podudzia
  • 2 cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 3 godziny. Nie wylewaj wody po moczeniu.

Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Następnie obtocz w niej umyte i osuszone podudzia i udka kurczaka. Tak przygotowane mięso odstaw na godzinę.

Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, a świeżą kapustę cienko posiekaj.

Bigos bez mieszania - Pyszności; foto: Canva
Bigos bez mieszania - Pyszności; foto: Canva

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej marchewkę, powidła i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Teraz dodaj posiekaną świeżą kapustę i zalej całość winem. Duś kilka minut do odparowania.

Namoczone grzyby pokrój. Kiszoną kapustę umieść na patelni. Dopraw listkami laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Teraz dodaj grzyby wraz z niewielką ilością wody po ich namaczaniu. Po chwili możesz już zmieszać wszystkie składniki farszu.

Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz bigos przez godzinę. Po tym czasie wyjmij naczynie, wymieszaj bigos i na wierzchu połóż zamarynowanego kurczaka. Piecz kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.

Jeśli spodobał ci się przepis na bigos bez mieszania, rzuć też okiem na ten przepis na domową mozzarellę z 2 składników. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także