Biorę 4 składniki i garść przypraw. Wychodzi pyszny obiad z piekarnika

Latem, gdy gorąco zniechęca do gotowania, szukamy szybkich i prostych pomysłów na obiad. W takich chwilach piekarnik staje się idealnym rozwiązaniem – wystarczy wybrać odpowiednie składniki, skropić je oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. A efekt – pyszny i lekki posiłek gotowy w kilka chwil.

Ziemniaki z greckim akcentemZiemniaki z greckim akcentem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki to nie tylko podstawowy składnik wielu dań. Dzięki prostym dodatkom i przyprawom można z nich wyczarować wyjątkowy posiłek. Są zdrowe, sycące i bogate w potas oraz błonnik, więc spokojnie nie muszą grać tylko roli dodatku – z powodzeniem mogą stać się głównym punktem obiadu, który zaskoczy smakiem i prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór na obiad. Są bogate w witaminy i minerały, a także stanowią doskonałe źródło energii. Znajdziesz w nich m.in. witaminę C, witaminy z grupy B (w tym B6), potas, żelazo i magnez. Dodatkowo, wspierają pracę układu nerwowego, serca i mięśni, a dzięki zawartości błonnika korzystnie wpływają na trawienie. Są lekkostrawne i sycące, dlatego doskonale sprawdzają się zarówno u dzieci, jak i dorosłych, więc są świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Wszyscy jemy ziemniaki na wiele sposobów – frytki, puree, gotowane czy pieczone. Dzięki swojej wszechstronności możesz je piec, grillować, smażyć lub faszerować. Pieczone z dodatkiem przypraw i podane z kremowym dipem z fety są doskonałą alternatywą dla znanej nam klasyki. Słony smak sera znakomicie przełamuje delikatność warzywa i sprawia, że to danie może z powodzeniem pełnić rolę sycącego obiadu lub przekąski. Co więcej, ziemniaki w takiej odsłonie nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują – idealnie sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako przekąska na grilla.

Przepis na ziemniaki z greckim dipem

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 200 g sera feta,
  • 100 g jogurt grecki,
  • 2 łyżki oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj i osusz ziemniaki.
  2. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 25–30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  3. W międzyczasie przygotuj dip: zmiksuj fetę, jogurt, czosnek i sok z cytryny na gładki sos, dopraw do smaku.
  4. Podawaj ziemniaki z dipem, posypując całość świeżym tymiankiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów