Biorę 4 składniki i garść przypraw. Wychodzi pyszny obiad z piekarnika
Latem, gdy gorąco zniechęca do gotowania, szukamy szybkich i prostych pomysłów na obiad. W takich chwilach piekarnik staje się idealnym rozwiązaniem – wystarczy wybrać odpowiednie składniki, skropić je oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. A efekt – pyszny i lekki posiłek gotowy w kilka chwil.
Ziemniaki to nie tylko podstawowy składnik wielu dań. Dzięki prostym dodatkom i przyprawom można z nich wyczarować wyjątkowy posiłek. Są zdrowe, sycące i bogate w potas oraz błonnik, więc spokojnie nie muszą grać tylko roli dodatku – z powodzeniem mogą stać się głównym punktem obiadu, który zaskoczy smakiem i prostotą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór na obiad. Są bogate w witaminy i minerały, a także stanowią doskonałe źródło energii. Znajdziesz w nich m.in. witaminę C, witaminy z grupy B (w tym B6), potas, żelazo i magnez. Dodatkowo, wspierają pracę układu nerwowego, serca i mięśni, a dzięki zawartości błonnika korzystnie wpływają na trawienie. Są lekkostrawne i sycące, dlatego doskonale sprawdzają się zarówno u dzieci, jak i dorosłych, więc są świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny.
Wszyscy jemy ziemniaki na wiele sposobów – frytki, puree, gotowane czy pieczone. Dzięki swojej wszechstronności możesz je piec, grillować, smażyć lub faszerować. Pieczone z dodatkiem przypraw i podane z kremowym dipem z fety są doskonałą alternatywą dla znanej nam klasyki. Słony smak sera znakomicie przełamuje delikatność warzywa i sprawia, że to danie może z powodzeniem pełnić rolę sycącego obiadu lub przekąski. Co więcej, ziemniaki w takiej odsłonie nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują – idealnie sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako przekąska na grilla.
Przepis na ziemniaki z greckim dipem
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 200 g sera feta,
- 100 g jogurt grecki,
- 2 łyżki oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj i osusz ziemniaki.
- Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 25–30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- W międzyczasie przygotuj dip: zmiksuj fetę, jogurt, czosnek i sok z cytryny na gładki sos, dopraw do smaku.
- Podawaj ziemniaki z dipem, posypując całość świeżym tymiankiem.