Biorę 4 składniki i garść przypraw. Wychodzi pyszny obiad z piekarnika

Latem, gdy gorąco zniechęca do gotowania, szukamy szybkich i prostych pomysłów na obiad. W takich chwilach piekarnik staje się idealnym rozwiązaniem – wystarczy wybrać odpowiednie składniki, skropić je oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. A efekt – pyszny i lekki posiłek gotowy w kilka chwil.

Ziemniaki z greckim akcentemZiemniaki z greckim akcentem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki to nie tylko podstawowy składnik wielu dań. Dzięki prostym dodatkom i przyprawom można z nich wyczarować wyjątkowy posiłek. Są zdrowe, sycące i bogate w potas oraz błonnik, więc spokojnie nie muszą grać tylko roli dodatku – z powodzeniem mogą stać się głównym punktem obiadu, który zaskoczy smakiem i prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór na obiad. Są bogate w witaminy i minerały, a także stanowią doskonałe źródło energii. Znajdziesz w nich m.in. witaminę C, witaminy z grupy B (w tym B6), potas, żelazo i magnez. Dodatkowo, wspierają pracę układu nerwowego, serca i mięśni, a dzięki zawartości błonnika korzystnie wpływają na trawienie. Są lekkostrawne i sycące, dlatego doskonale sprawdzają się zarówno u dzieci, jak i dorosłych, więc są świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Wszyscy jemy ziemniaki na wiele sposobów – frytki, puree, gotowane czy pieczone. Dzięki swojej wszechstronności możesz je piec, grillować, smażyć lub faszerować. Pieczone z dodatkiem przypraw i podane z kremowym dipem z fety są doskonałą alternatywą dla znanej nam klasyki. Słony smak sera znakomicie przełamuje delikatność warzywa i sprawia, że to danie może z powodzeniem pełnić rolę sycącego obiadu lub przekąski. Co więcej, ziemniaki w takiej odsłonie nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują – idealnie sprawdzą się na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako przekąska na grilla.

Przepis na ziemniaki z greckim dipem

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 200 g sera feta,
  • 100 g jogurt grecki,
  • 2 łyżki oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj i osusz ziemniaki.
  2. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 25–30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  3. W międzyczasie przygotuj dip: zmiksuj fetę, jogurt, czosnek i sok z cytryny na gładki sos, dopraw do smaku.
  4. Podawaj ziemniaki z dipem, posypując całość świeżym tymiankiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇