Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia

Duże ości w karpiu nie stanowią problemu. Niestety oprócz tych, które łatwo zauważyć "gołym okiem", w wigilijnej rybie pełno jest małych ości, a te często są wyczuwalne dopiero na języku. Nie warto fundować rodzinie takiej przyjemności – lepiej wcześniej się z nimi rozprawić.

Karp pokrojony w dzwonkaKarp pokrojony w dzwonka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karp nie jest nałatwiejszą rybą do obróbki, ale również jego można przygotować w taki sposób, aby przyjemność z posiłku była jak największa. Z pomocą przychodzi trik szefów kuchni, który można wykorzystać zarówno w przypadku smażonych dzwonków, jak i filetów z karpia. Wystarczy ponacinaną rybę skropić odrobiną octu jabłkowego.

Przepis na wigilijną zupę z suszu z domowym makaronem. Zachwyca smakiem od pierwszej łyżki

Jak ocet działa na ości karpia?

Metoda z dodatkiem octu powoduje częściową demineralizację cienkich, drobnych ości, czyli tych, które są najbardziej problematyczne. Podczas dalszej obróbki cieplnej – smażenia, duszenia lub pieczenia – stają się one bardziej kruche i miękkie, dzięki czemu są mniej wyczuwalne w trakcie jedzenia i nie zagrażają zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że ości całkowicie znikają – grubsze pozostaną, ale te łatwo będzie zlokalizować i wyjąć. Skuteczność metody zależy zarówno od czasu działania kwasu, jak i temperatury obróbki ryby.

W ten sposób rozprawisz się z ośćmi karpia

Żeby unieszkodliwić małe ości wystarczy niewielka ilość octu jabłkowego – na jednego średniej wielkości karpia, ważącego ok. 1–1,2 kg, używa się zwykle 1–2 łyżek octu, który należy rozprowadzić równomiernie. Nie chodzi o zalewanie ryby, ale o delikatne skropienie lub natarcie jej tak, aby kwas miał kontakt z miejscami, w których znajdują się drobne ości. Najlepiej ponacinać rybę i w te miejca wetrzeć kwaśny dodatek. Podobny rezultat osiągniesz, używając octu winnego, spirytusowego lub soku z cytryny. Jednak nie przesadzaj z ilością, aby kwaśny smak nie był wyczuwalny.

Po skropieniu karpia warto odczekać 15–20 minut, aby kwas mógł lepiej wpłynąć na struktury wapienne ości. Zbyt krótkie działanie octu będzie praktycznie niezauważalne. Z drugiej strony kilkugodzinne marynowanie ryby również nie jest wskazane, ponieważ mięso może nabrać kwaśnego posmaku – jeśli lubisz takie połączenie, możesz zrobić karpia w occie, ale wtedy zanurz w zalewie już usmażone w panierce kawałki. W przypadku klasycznego smażonego karpia, przed panierowaniem delikatnie osusz rybę przy pomocy ręcznika papierowego, aby zebrać nadmiar octu i żeby panierka lepiej się trzymała.

Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇