Choinki z ciasta francuskiego z kolorowymi pastami. Bajecznie prosta i pyszna przekąska
Chrupiące choinki z ciasta francuskiego to prosta i pyszna przekąska na świąteczne spotkania. Przygotujesz je w mniej niż 30 minut
Przekąski na święta
Chrupiąca choinka z ciasta francuskiego, przekładana warzywnymi pastami, to świetnym pomysł na słoną przekąskę na świąteczny stół. Nie tylko prezentuje się znakomicie, ale również smakuje bardzo dobrze. Dzięki efektownej formie podania błyskawicznie znikną ze stołu. Możesz je przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, dzięki czemu oszczędzisz sobie pracy podczas Świąt.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Choinki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g czerwonej pasty warzywnej
- 100 g zielonej pasty warzywnej
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 10 zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
Na blacie rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Wyjmij go ok. 15-20 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie nieco temperatury pokojowej będzie bardziej plastyczne i nie będzie się kruszyło. Jedną połowę wysmaruj zieloną pastą, a drugą czerwoną. Możesz użyć zarówno gotowych past, jak i przygotowanych własnoręcznie.
Na czerwonej paście ułóż plasterki szynki parmeńskiej i złóż całość na pół. Następnie przy pomocy noża do pizzy podziel przygotowane ciasto na paski.
Powstałe paski zawiń w kształt choinki i nadziej na patyczki do szaszłyków. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane choinki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut aż apetycznie się zarumienią.
Na czubek nadziej zieloną oliwkę, która będzie czubkiem naszej słonej choinki. Przekąski ułóż na talerzu i podaj swoim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą piękną i smaczną dekoracją stołu, bo które chętnie sięgną zarówno dorośli, jak i Ci młodsi goście.
Smacznego!