PrzepisBłyskawiczne ciasto śliwkowe robi się praktycznie samo. 40 minut i deser gotowy

Błyskawiczne ciasto śliwkowe robi się praktycznie samo. 40 minut i deser gotowy

Błyskawiczne ciasto śliwkowe na oleju - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=bMP5212m4Lg
Błyskawiczne ciasto śliwkowe na oleju - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=bMP5212m4Lg

13.10.2022 16:08

Kiedy najdzie ochota na ciasto, a brakuje nam czasu, trzeba szukać optymalnych rozwiązań. Jednym z nich jest błyskawiczne ciasto śliwkowe na oleju. Zajmie ci mniej czasu niż jeden odcinek twojego ulubionego serialu! Nie jest też specjalnie zajmujące, więc możesz je zrobić nawet podczas jego oglądania!

To ostatni czas na skorzystanie z sezonu śliwkowego, który kończy się mniej więcej w październiku. Te owoce cieszą się niezwykłą popularnością zwłaszcza w postaci różnych przetworów - dżemów czy powideł, ale doskonale współgrają również z ciastami.

Ciasto śliwkowe na oleju - Pyszności; Foto: Canva
Ciasto śliwkowe na oleju - Pyszności; Foto: Canva

Rzuć okiem na przepis, a już po chwili zorientujesz się, w jak bardzo ekspresowym tempie możesz uzyskać w domu zapach pysznego ciasta śliwkowego. Taki zapach robi wspaniałą atmosferę!

Ciasto śliwkowe na oleju

Składniki:

  • 700 gramów śliwek
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina bułki tartej
  • masło
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Śliwki umyj i wypestkuj. Są różne patenty na drylowanie śliwek, na przykład z użyciem wygiętego druta czy spinki do włosów. To trochę przerost formy nad treścią, bo pestki ze śliwek wyjmuje się bez problemu. Kiedy już to zrobisz, połącz śliwki z 2 łyżkami cukru i cynamonem.

Ciasto śliwkowe na oleju - Pyszności; Foto: Canva
Ciasto śliwkowe na oleju - Pyszności; Foto: Canva

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z grzaniem od góry i dołu. W końcu ma być szybko, niech będzie już nagrzany.

Jajka ubij z pozostałym w szklance cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Niech powstanie z nich jasna masa. Powinno to zająć koło 5 minut. Teraz zmniejsz obroty miksera i dodaj kolejno mąkę, proszek do pieczenia i olej.

Formę do ciasta wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto, a na jego wierzchu ułóż śliwki. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Prawda, że brzmi to po pierwsze łatwo, po drugie szybko, po trzecie smacznie? Nie ma to jak ciasto w domu, a ciasto śliwkowe na oleju to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Jeśli szybkie i słodkie przekąski to coś, co Cię interesuję, zobacz ten nowy filmik z naszego kanału na YouTube. To totalne złoto!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także