Rewolucyjne ciasto z patelni robi się niemal samo. Deser dla całej rodziny w kilka minut

Ekspresowe ciasto bez pieczenia z patelni to ratunek dla osób, które są w kryzysowej sytuacji. Za chwile zjawią się goście, a ty nie masz pojęcia co im podać? Przygotuj ten przepis, ciasto wychodzi pyszne i delikatne, a jego przygotowanie trwa zaledwie 10 minut. Do dzieła!

ObrazekCiasto z patelni - Pyszności: Foto - Canva: https://www.youtube.com/watch?v=C6NpbD-Zv8o
Paulina

Znacie popularne ciasto zebra? Zapewne tak, jego zrobienie to nic trudnego, ale zazwyczaj potrzeba do tego piekarnika. Nie tym razem. Wystarczy sama patelnia. Natomiast czy znacie takie ciasta bez pieczenia, które podbijaj kuchnię z pokolenia na pokolenie? Jeśli nie to koniecznie, musicie wprowadzić u siebie ten przepis i podzielić się z resztą swoich bliskich. Oszczędność energii na pewno będzie dużo większa niż przy odpalaniu piekarnika, a smak zachwyci wszystkich.

Ekspresowe warstwowe ciasto bez pieczenia z patelni

Obrazek

Składniki: 

           
  • 1 jajko
  • 180 g cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • wanilia
  • 120 g oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
Obrazek

Sposób przygotowania:

Na sam początek utrzyj jaja z cukrem, aby powstał gesty puch. Następnie dodaj jogurt, olej i wanilię, a potem wszystko razem zmiksuj. Kolejnym krokiem będzie dodanie wcześniej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, by nie zostały grudki. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao.

Przygotowaną wcześniej patelnię natłuszczamy olejem, a następnie wylewamy na nią jasną masę. Na wierzch rozlej ciemne ciasto.Przykrywamy pokrywką ciasto i pieczemy około 30 minut na patelni. Po upieczeniu przekładamy deser na talerz i czekamy, aż ciasto lekko przestygnie. Posypujemy całość cukrem pudrem i dzielimy na równe części. Ciasto bez pieczenia możemy podać w towarzystwie jesiennej konfitury. Śliwki i wiśnie na pewno będą pasować. Goście będą zachwyceni, a my uratowani, bo wybrnęliśmy z kryzysowej sytuacji. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na deser w nieco innym stylu – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kokosowy deser bez pieczenia krok po kroku. Wykonasz go w 15 minut. 

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku