Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji. Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji to przepis na pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka. Kakaowy biszkopt, krem orzechowy i kajmak to połączenie idealne

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Ciasto siostry Anastazji

Przepisy na desery według siostry Anastazji od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Autorka bestsellerowych książek z przepisami podała recepturę na fantastyczne ciasto. Jest to Snickers w ciemnym, kakaowym wydaniu. Pyszne połączenie biszkoptu z kremem, kajmakiem i chrupiącymi orzechami sprawi, że ten przepis szybko wyląduje na liście Waszych ulubionych deserów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto ciemny Snickers

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

       
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

        
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g orzechów laskowych zmielonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem żółtkowy:

      
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 450 g masy kajmakowej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując całość, oraz porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Orzechy laskowe zmiel na drobną masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Możesz również kupić gotowe zmielone już orzechy w sklepie. Ubij białka na bezę, dodając do nich cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz orzechy. Dobrze wymieszaj.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Powstałą bezę rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy z żółtek. Do garnka wlej mleko i dodaj żółtka jaj oraz cukier. Zmiksuj składniki i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce połącz miękkie masło z przestudzoną nieco masą z żółtek.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Czas złożyć nasze ciasto. W formie umieść wystudzony biszkopt (podziel go wcześniej na dwie części). Następnie wyłóż na niego część masy jajecznej i przykryj orzechową bezą  Na bezie rozsmaruj masę kajmakową.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Kajmak przykryj drugą częścią biszkoptu i posmaruj pozostałą masą jajeczną. Posyp orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna