Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji. Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji to przepis na pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka. Kakaowy biszkopt, krem orzechowy i kajmak to połączenie idealne

Obrazek
Ewa

Ciasto siostry Anastazji

Przepisy na desery według siostry Anastazji od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Autorka bestsellerowych książek z przepisami podała recepturę na fantastyczne ciasto. Jest to Snickers w ciemnym, kakaowym wydaniu. Pyszne połączenie biszkoptu z kremem, kajmakiem i chrupiącymi orzechami sprawi, że ten przepis szybko wyląduje na liście Waszych ulubionych deserów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto ciemny Snickers

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

       
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

        
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g orzechów laskowych zmielonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem żółtkowy:

      
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 450 g masy kajmakowej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując całość, oraz porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Orzechy laskowe zmiel na drobną masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Możesz również kupić gotowe zmielone już orzechy w sklepie. Ubij białka na bezę, dodając do nich cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz orzechy. Dobrze wymieszaj.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Powstałą bezę rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy z żółtek. Do garnka wlej mleko i dodaj żółtka jaj oraz cukier. Zmiksuj składniki i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce połącz miękkie masło z przestudzoną nieco masą z żółtek.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Czas złożyć nasze ciasto. W formie umieść wystudzony biszkopt (podziel go wcześniej na dwie części). Następnie wyłóż na niego część masy jajecznej i przykryj orzechową bezą  Na bezie rozsmaruj masę kajmakową.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Kajmak przykryj drugą częścią biszkoptu i posmaruj pozostałą masą jajeczną. Posyp orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki