Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji. Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje
Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji to przepis na pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka. Kakaowy biszkopt, krem orzechowy i kajmak to połączenie idealne
07.10.2022 | aktual.: 10.10.2023 13:08
Ciasto siostry Anastazji
Przepisy na desery według siostry Anastazji od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Autorka bestsellerowych książek z przepisami podała recepturę na fantastyczne ciasto. Jest to Snickers w ciemnym, kakaowym wydaniu. Pyszne połączenie biszkoptu z kremem, kajmakiem i chrupiącymi orzechami sprawi, że ten przepis szybko wyląduje na liście Waszych ulubionych deserów.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Ciasto ciemny Snickers
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza orzechowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g orzechów laskowych zmielonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem żółtkowy:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 300 g masła
Dodatkowo:
- 450 g masy kajmakowej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując całość, oraz porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.
Orzechy laskowe zmiel na drobną masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Możesz również kupić gotowe zmielone już orzechy w sklepie. Ubij białka na bezę, dodając do nich cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz orzechy. Dobrze wymieszaj.
Powstałą bezę rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Przejdź do przygotowania masy z żółtek. Do garnka wlej mleko i dodaj żółtka jaj oraz cukier. Zmiksuj składniki i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce połącz miękkie masło z przestudzoną nieco masą z żółtek.
Czas złożyć nasze ciasto. W formie umieść wystudzony biszkopt (podziel go wcześniej na dwie części). Następnie wyłóż na niego część masy jajecznej i przykryj orzechową bezą Na bezie rozsmaruj masę kajmakową.
Kajmak przykryj drugą częścią biszkoptu i posmaruj pozostałą masą jajeczną. Posyp orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zjedzenia.
Smacznego!