Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji. Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji to przepis na pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka. Kakaowy biszkopt, krem orzechowy i kajmak to połączenie idealne

Obrazek
Ewa

Ciasto siostry Anastazji

Przepisy na desery według siostry Anastazji od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Autorka bestsellerowych książek z przepisami podała recepturę na fantastyczne ciasto. Jest to Snickers w ciemnym, kakaowym wydaniu. Pyszne połączenie biszkoptu z kremem, kajmakiem i chrupiącymi orzechami sprawi, że ten przepis szybko wyląduje na liście Waszych ulubionych deserów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto ciemny Snickers

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

       
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

        
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g orzechów laskowych zmielonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem żółtkowy:

      
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 450 g masy kajmakowej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując całość, oraz porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Orzechy laskowe zmiel na drobną masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Możesz również kupić gotowe zmielone już orzechy w sklepie. Ubij białka na bezę, dodając do nich cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz orzechy. Dobrze wymieszaj.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Powstałą bezę rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy z żółtek. Do garnka wlej mleko i dodaj żółtka jaj oraz cukier. Zmiksuj składniki i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce połącz miękkie masło z przestudzoną nieco masą z żółtek.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Czas złożyć nasze ciasto. W formie umieść wystudzony biszkopt (podziel go wcześniej na dwie części). Następnie wyłóż na niego część masy jajecznej i przykryj orzechową bezą  Na bezie rozsmaruj masę kajmakową.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności
Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Kajmak przykryj drugą częścią biszkoptu i posmaruj pozostałą masą jajeczną. Posyp orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀