Co roku daję ten syrop w prezencie gwiazdkowym. Każdy domaga się tego przepisu
Jadalne prezenty to coś, co ucieszy nie tylko miłośników słodkości. Piernikowy syrop będzie świetnym urozmaiceniem codziennej kawy. Przygotowanie jest bardzo proste, a radość obdarowanych naprawdę wielka.
18.12.2023 | aktual.: 20.12.2023 13:01
Przygotowując prezenty świąteczne dla moich bliskich, staram się, aby włożyć w nie jak najwięcej serca. Do podarków z listy marzeń dorzucam najczęściej również coś, co przygotowałam samodzielnie w mojej kuchni. Czasem są to ciasteczka, zdarzają się domowe dżemy, ale najczęściej sięgam po ten przepis na prosty syrop piernikowy do kawy. Kiedy wręczyłam go po raz pierwszy, wszyscy byli zachwyceni. Po opróżnieniu swoich butelek szybko wrócili po przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrop piernikowy do kawy
Kiedy dni stają się krótsze, a za oknem temperatura spada, to w moim domu częściej goszczą korzenne przyprawy i rozgrzewające napoje. Chociaż prym wiedzie herbata zimowa, to poranek rozpoczęty od kawy z syropem piernikowym zawsze poprawia humor na resztę dnia. Smakuje jak z popularnych kawiarni, a nawet jeszcze lepiej.
Zdecydowanie nie jest to fit przepis, bo oczywistą bazą jest duża ilość miodu. Na szczęście nikt tego duszkiem nie wypija, a jedynie wzbogaca kawę o pyszny, pierniczkowy smak. Poza tym w Święta podobno kalorii się nie liczy i tego się trzymajmy.
Składniki:
- 300 ml wody,
- 10 łyżek miodu,
- 10 goździków,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 4 gwiazdki anyżu,
- 4 ziela angielskie,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kakao,
- 2-4 kostki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładam wszystkie składniki i włączam najmniejszą moc palnika. Gotuję całość przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy masa zgęstnieje, dorzucam gorzką czekoladę i mieszam intensywnie, aby się rozpuściła.
- Przecedzam napój przez sitko do butelki.
Przed każdym dodaniem syropu do kawy butelkę należy wstrząsnąć. Pamiętaj, żeby gorący syrop przelewać tylko do szklanych butelek. Jeśli masz plastikowe, to poczekaj, aż syrop przestygnie. Połowę porcji miodu możesz zastąpić również cukrem.
Do czego wykorzystać syrop piernikowy?
Tak przygotowany syrop będzie świetnym dodatkiem do kawy, przede wszystkim latte. Można go również dodać do mleka lub wykorzystać jako słodką polewę do lodów i deserów. Smacznego!