Co roku daję ten syrop w prezencie gwiazdkowym. Każdy domaga się tego przepisu

Jadalne prezenty to coś, co ucieszy nie tylko miłośników słodkości. Piernikowy syrop będzie świetnym urozmaiceniem codziennej kawy. Przygotowanie jest bardzo proste, a radość obdarowanych naprawdę wielka.

Syrop piernikowySyrop piernikowy
Źródło zdjęć: © YouTube | Kara Arias
Ewa Malinowska

Przygotowując prezenty świąteczne dla moich bliskich, staram się, aby włożyć w nie jak najwięcej serca. Do podarków z listy marzeń dorzucam najczęściej również coś, co przygotowałam samodzielnie w mojej kuchni. Czasem są to ciasteczka, zdarzają się domowe dżemy, ale najczęściej sięgam po ten przepis na prosty syrop piernikowy do kawy. Kiedy wręczyłam go po raz pierwszy, wszyscy byli zachwyceni. Po opróżnieniu swoich butelek szybko wrócili po przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Syrop piernikowy do kawy

Kiedy dni stają się krótsze, a za oknem temperatura spada, to w moim domu częściej goszczą korzenne przyprawy i rozgrzewające napoje. Chociaż prym wiedzie herbata zimowa, to poranek rozpoczęty od kawy z syropem piernikowym zawsze poprawia humor na resztę dnia. Smakuje jak z popularnych kawiarni, a nawet jeszcze lepiej.

Syrop piernikowy
Syrop piernikowy © YouTube | Life's Little Sweets

Zdecydowanie nie jest to fit przepis, bo oczywistą bazą jest duża ilość miodu. Na szczęście nikt tego duszkiem nie wypija, a jedynie wzbogaca kawę o pyszny, pierniczkowy smak. Poza tym w Święta podobno kalorii się nie liczy i tego się trzymajmy.

Składniki:

  • 300 ml wody,
  • 10 łyżek miodu,
  • 10 goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2-4 kostki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wkładam wszystkie składniki i włączam najmniejszą moc palnika. Gotuję całość przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Gdy masa zgęstnieje, dorzucam gorzką czekoladę i mieszam intensywnie, aby się rozpuściła.
  3. Przecedzam napój przez sitko do butelki.

Przed każdym dodaniem syropu do kawy butelkę należy wstrząsnąć. Pamiętaj, żeby gorący syrop przelewać tylko do szklanych butelek. Jeśli masz plastikowe, to poczekaj, aż syrop przestygnie. Połowę porcji miodu możesz zastąpić również cukrem.

Syrop w dekoracyjnych butelkach
Syrop w dekoracyjnych butelkach © Licencjodawca

Do czego wykorzystać syrop piernikowy?

Tak przygotowany syrop będzie świetnym dodatkiem do kawy, przede wszystkim latte. Można go również dodać do mleka lub wykorzystać jako słodką polewę do lodów i deserów. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa