Co trzeba zrobić, aby pozbawić karpia smaku i zapachu mułu? Wystarczy przygotować ten owoc
Karp to jedna z najpopularniejszych potraw spożywanych na Wigilię. Sposobów na jego przygotowanie jest multum, ale jakiejkolwiek byśmy nie wybrali, zawsze pojawia się to samo wyzwanie: pozbycie się mulastego zapachu. Jak usunąć zapach mułu z karpia? Podpowiadamy.
Dotkliwy zapach mułu to częsty problem karpia. Czasem bywa tak intensywny, że dosłownie tracimy ochotę na przygotowanie - a co dopiero zjedzenie - tej pysznej ryby. Na szczęście istnieją sprawdzone patenty na ten problem. I spokojnie, żadne perfumy nie wchodzą tu w grę!
Zanim jednak przystąpimy do rozwiązania kłopotu mulastego zapachu, warto odpowiedzieć sobie na pytanie: skąd on się właściwie bierze?
Odór mułu najbardziej dotyka ryby, które pływały w zatłoczonych zbiornikach wodnych. Jeśli w danym środowisku hodowlanym znajduje się przesadna liczba karpi, w wodzie zaczyna brakować tlenu. To z kolei powoduje zakwaszanie się ryb i ich mulisty smak i zapach.
Jak usunąć zapach mułu z karpia?
Kiedy czujemy mulisty zapach z kupionego karpia, niewątpliwie należy z tym działać - szybko i stanowczo. Inaczej cała potrawa może po prostu źle smakować. Oto sprawdzone sposoby na pozbycie się uciążliwego zapachu:
#1 Sok z cytryny i cebula
Ten patent, pochodzący bezpośrednio z portalu kuchnia.wp.pl, to jeden z najbardziej skutecznych sposobów na mulasty zapach karpia. Wystarczy (po oprawieniu, umyciu i natarciu karpia solą) skroplić go obficie sokiem z cytryny. Dla pewności warto jeszcze obłożyć rybę krążkami cebuli. Następnie zawiń karpia w folię spożywczą i odłóż do lodówki na całą noc.
#2 Mleko
Zalatującego mułem karpia wrzuć do głębokiej miski i zalej całego mlekiem. Następnie umieść miskę w lodówce na co najmniej kilka godzin.
#3 Starte warzywa
To również ciekawa odpowiedź na to, jak usunąć zapach mułu z karpia. Zetrzyj na tarce kilka marchewek, pietruszek i selera. Tak przygotowaną włoszczyzną obłóż karpia, zawiń i wstaw do lodówki. Jeśli lubisz tylko stuprocentowo skuteczne metody, dodaj do tej warzywnej mieszaki jeszcze trochę startego czosnku.
#4 Wrzątek
Jeśli karpia przygotowujesz od A do Z, to pewnie wiesz, że trzymany przez kilka dni w wannie karp traci swój mulasty zapach. Dodatkowo, przed patroszeniem i skrobaniem polej zabitego karpia wrzątkiem. Oczyści go to z pachnącego mułem śluzu.
Obejrzyj też ten nowy przepis, prosto z naszego kanału na YouTube.