Większość nie zwraca uwagi na ten produkt. Jeden z najzdrowszych owoców

Suszone mango coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Zobacz, dlaczego warto dorzucić je do swojej listy zakupów.

Suszone mango- Pyszności; źródło Adobe StockSuszone mango- Pyszności; źródło Adobe Stock
Ewa

Wśród bakalii możemy wybierać i przebierać - rodzynki, żurawina czy daktyle często lądują w naszych koszykach. Na sklepowych półkach coraz śmielej wybija się jednak coś zupełnie innego. Suszone kawałki mango zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. Podczas następnych zakupów rozejrzyj się za nim, a zdecydowanie nie pożałujesz.

Czy suszone mango jest zdrowe?

Suszone mango jest bogate w witaminy, takie jak A, C, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera również minerały: miedź, żelazo, fosfor, cynk i potas. Podobnie jak inne owoce suszone, mango jest także doskonałym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego oraz odpowiedniego trawienia w jelitach.

Suszone owoce mają wyższą koncentrację cukru niż świeże owoce, więc należy pamiętać o tym, aby zachować umiar. Osoby borykające się z cukrzycą lub ograniczeniami w spożyciu cukru powinny szczególnie zwrócić uwagę na ilość spożywanych owoców.

Obrazek
Suszone mango- Pyszności; źródło: Unsplash@thecreative_exchange

Suszone mango niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszanie ryzyka udaru mózgu i zawału serca. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu.

Ile kalorii ma suszone mango?

Niepozorna przekąska w 100 g ma około 320 kalorii. Indeks glikemiczny suszonego mango to 59.

Świetna alternatywa dla mango

Mango to owoc, który od XVI wieku podbija całą Europę i resztę świata. Można je kupić w praktycznie każdym supermarkecie, jednak jakość tych owoców potrafi pozostawić wiele do życzenia. Dostarczane do sklepów mango jest najczęściej twarde i nie nadaje się do jedzenia - nie ma tej soczystości i słodkiego smaku, który tak pokochały miliony ludzi na całym świecie.

Obrazek
Kawałki mango- Pyszności; źródło: Adobe Stock

Znalezienie odpowiednio dojrzałego mango potrafi być nie lada wyczynem. Odpowiedzią może być sięgnięcie po ten owoc w wersji suszonej. Dodatkowo taka forma jest o wiele łatwiejsza do zabrania do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Unikamy ryzyka pobrudzenia słodkim sokiem czy też klejących się rąk.

Podczas wybierania mango w sklepie warto jest zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie ma zbędnych dodatków, jak ekstra porcja cukru czy dwutlenek siarki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej