NewsyWiększość nie zwraca uwagi na ten produkt. Jeden z najzdrowszych owoców

Większość nie zwraca uwagi na ten produkt. Jeden z najzdrowszych owoców

Suszone mango- Pyszności; źródło Adobe Stock
Suszone mango- Pyszności; źródło Adobe Stock
Ewa
22.05.2023 08:27, aktualizacja: 22.05.2023 09:13

Suszone mango coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Zobacz, dlaczego warto dorzucić je do swojej listy zakupów.

Wśród bakalii możemy wybierać i przebierać - rodzynki, żurawina czy daktyle często lądują w naszych koszykach. Na sklepowych półkach coraz śmielej wybija się jednak coś zupełnie innego. Suszone kawałki mango zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. Podczas następnych zakupów rozejrzyj się za nim, a zdecydowanie nie pożałujesz.

Czy suszone mango jest zdrowe?

Suszone mango jest bogate w witaminy, takie jak A, C, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera również minerały: miedź, żelazo, fosfor, cynk i potas. Podobnie jak inne owoce suszone, mango jest także doskonałym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego oraz odpowiedniego trawienia w jelitach.

Suszone owoce mają wyższą koncentrację cukru niż świeże owoce, więc należy pamiętać o tym, aby zachować umiar. Osoby borykające się z cukrzycą lub ograniczeniami w spożyciu cukru powinny szczególnie zwrócić uwagę na ilość spożywanych owoców.

Suszone mango- Pyszności; źródło: Unsplash@thecreative_exchange
Suszone mango- Pyszności; źródło: Unsplash@thecreative_exchange

Suszone mango niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszanie ryzyka udaru mózgu i zawału serca. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu.

Ile kalorii ma suszone mango?

Niepozorna przekąska w 100 g ma około 320 kalorii. Indeks glikemiczny suszonego mango to 59.

Świetna alternatywa dla mango

Mango to owoc, który od XVI wieku podbija całą Europę i resztę świata. Można je kupić w praktycznie każdym supermarkecie, jednak jakość tych owoców potrafi pozostawić wiele do życzenia. Dostarczane do sklepów mango jest najczęściej twarde i nie nadaje się do jedzenia - nie ma tej soczystości i słodkiego smaku, który tak pokochały miliony ludzi na całym świecie.

Kawałki mango- Pyszności; źródło: Adobe Stock
Kawałki mango- Pyszności; źródło: Adobe Stock

Znalezienie odpowiednio dojrzałego mango potrafi być nie lada wyczynem. Odpowiedzią może być sięgnięcie po ten owoc w wersji suszonej. Dodatkowo taka forma jest o wiele łatwiejsza do zabrania do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Unikamy ryzyka pobrudzenia słodkim sokiem czy też klejących się rąk.

Podczas wybierania mango w sklepie warto jest zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie ma zbędnych dodatków, jak ekstra porcja cukru czy dwutlenek siarki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także