Większość nie zwraca uwagi na ten produkt. Jeden z najzdrowszych owoców
Suszone mango coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Zobacz, dlaczego warto dorzucić je do swojej listy zakupów.
22.05.2023 | aktual.: 22.05.2023 09:13
Wśród bakalii możemy wybierać i przebierać - rodzynki, żurawina czy daktyle często lądują w naszych koszykach. Na sklepowych półkach coraz śmielej wybija się jednak coś zupełnie innego. Suszone kawałki mango zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. Podczas następnych zakupów rozejrzyj się za nim, a zdecydowanie nie pożałujesz.
Czy suszone mango jest zdrowe?
Suszone mango jest bogate w witaminy, takie jak A, C, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera również minerały: miedź, żelazo, fosfor, cynk i potas. Podobnie jak inne owoce suszone, mango jest także doskonałym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego oraz odpowiedniego trawienia w jelitach.
Suszone owoce mają wyższą koncentrację cukru niż świeże owoce, więc należy pamiętać o tym, aby zachować umiar. Osoby borykające się z cukrzycą lub ograniczeniami w spożyciu cukru powinny szczególnie zwrócić uwagę na ilość spożywanych owoców.
Suszone mango niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszanie ryzyka udaru mózgu i zawału serca. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu.
Ile kalorii ma suszone mango?
Niepozorna przekąska w 100 g ma około 320 kalorii. Indeks glikemiczny suszonego mango to 59.
Świetna alternatywa dla mango
Mango to owoc, który od XVI wieku podbija całą Europę i resztę świata. Można je kupić w praktycznie każdym supermarkecie, jednak jakość tych owoców potrafi pozostawić wiele do życzenia. Dostarczane do sklepów mango jest najczęściej twarde i nie nadaje się do jedzenia - nie ma tej soczystości i słodkiego smaku, który tak pokochały miliony ludzi na całym świecie.
Znalezienie odpowiednio dojrzałego mango potrafi być nie lada wyczynem. Odpowiedzią może być sięgnięcie po ten owoc w wersji suszonej. Dodatkowo taka forma jest o wiele łatwiejsza do zabrania do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Unikamy ryzyka pobrudzenia słodkim sokiem czy też klejących się rąk.
Podczas wybierania mango w sklepie warto jest zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie ma zbędnych dodatków, jak ekstra porcja cukru czy dwutlenek siarki.