Daria zdradza, jak suszyć grzyby zebrane w lesie. Ma sprawdzony patent

Kosz pełen grzybów to marzenie wielu osób. W końcu na ich bazie można przygotować całą masę smacznych i ciekawych przepisów. Trzeba jednak wiedzieć, jak z nimi postępować i jak je przechowywać, aby posłużyły nam jak najdłużej. Swoimi sprawdzonymi trikami dzieli się Daria z Pyszności.

Daria od lat suszy grzyby w ten sam sposóbDaria od lat suszy grzyby w ten sam sposób
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena PęcakDaria Rudny-Dul

W tym sezonie grzybowym członkini ekipy Pyszności zabrała nas w niezwykłą podróż. Najpierw odwiedziliśmy z nią podkarpackie lasy, gdzie w ciągu godziny zebrała 25 grzybów. Potem podzieliła się wiedzą na temat oczyszczania grzybów. Dzięki jej poradom wiemy, że do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek malarski. 

Ale jak prawidłowo suszyć grzyby zebrane w lesie? I na to Daria ma swój sprawdzony patent.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Jak suszyć grzyby na słońcu? Patent Darii

Koleżanka z redakcji podkreśla, że suszymy tylko dobrze oczyszczone grzyby. Następnie należy pokroić je w plastry. Darii często pomaga w tym tata Przemek, zapalony grzybiarz od wielu lat. To właśnie on zaszczepił w niej bakcyla do zbierania skarbów lasu. 

Kiedy grzyby są już wstępnie przygotowane, Daria przesypuje je na aluminiową tackę i wystawia na dobrze nasłoneczniony parapet. Jest to szybka i prosta metoda, która nie wymaga zbyt wiele pracy. Po całym dniu spędzonym na słońcu grzyby są wystarczająco podsuszone. Wystarczy przesypać je do suchego i szczelnego pojemnika. I gotowe. 

Alternatywna metoda suszenia grzybów

Choć ulubioną metodą suszenia grzybów przez Darię jest wykorzystanie słonecznego dnia, nie zawsze możemy liczyć na takie warunki. Dlatego też pasjonatka świata kulinariów podzieliła się innym rozwiązaniem. 

Kiedy za oknem jest szaro i ponuro, Daria do suszenia grzybów wykorzystuje piekarnik. Wysypuje je na blachę do pieczenia i umieszcza w urządzeniu na 6-7 godzin. W trakcie suszenia piekarnik pracuje w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Przy wsparciu programu "z termoobiegiem" i uchylonymi jednocześnie drzwiczkami. 

Niezależnie od zastosowanej metody suszenia, Daria przechowuje potem grzyby w ciemnym i suchym miejscu. Wykorzystuje je głównie do przygotowania bożonarodzeniowego menu, w którym grzyby pełnią bardzo ważną rolę. W rodzinnym domu Darii na ich bazie robi się m.in. farsz do uszek. A ty, w jaki sposób wykorzystujesz suszone grzyby w swojej kuchni?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg