Daria zdradza, jak suszyć grzyby zebrane w lesie. Ma sprawdzony patent
Kosz pełen grzybów to marzenie wielu osób. W końcu na ich bazie można przygotować całą masę smacznych i ciekawych przepisów. Trzeba jednak wiedzieć, jak z nimi postępować i jak je przechowywać, aby posłużyły nam jak najdłużej. Swoimi sprawdzonymi trikami dzieli się Daria z Pyszności.
W tym sezonie grzybowym członkini ekipy Pyszności zabrała nas w niezwykłą podróż. Najpierw odwiedziliśmy z nią podkarpackie lasy, gdzie w ciągu godziny zebrała 25 grzybów. Potem podzieliła się wiedzą na temat oczyszczania grzybów. Dzięki jej poradom wiemy, że do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek malarski.
Ale jak prawidłowo suszyć grzyby zebrane w lesie? I na to Daria ma swój sprawdzony patent.
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Jak suszyć grzyby na słońcu? Patent Darii
Koleżanka z redakcji podkreśla, że suszymy tylko dobrze oczyszczone grzyby. Następnie należy pokroić je w plastry. Darii często pomaga w tym tata Przemek, zapalony grzybiarz od wielu lat. To właśnie on zaszczepił w niej bakcyla do zbierania skarbów lasu.
Kiedy grzyby są już wstępnie przygotowane, Daria przesypuje je na aluminiową tackę i wystawia na dobrze nasłoneczniony parapet. Jest to szybka i prosta metoda, która nie wymaga zbyt wiele pracy. Po całym dniu spędzonym na słońcu grzyby są wystarczająco podsuszone. Wystarczy przesypać je do suchego i szczelnego pojemnika. I gotowe.
Alternatywna metoda suszenia grzybów
Choć ulubioną metodą suszenia grzybów przez Darię jest wykorzystanie słonecznego dnia, nie zawsze możemy liczyć na takie warunki. Dlatego też pasjonatka świata kulinariów podzieliła się innym rozwiązaniem.
Kiedy za oknem jest szaro i ponuro, Daria do suszenia grzybów wykorzystuje piekarnik. Wysypuje je na blachę do pieczenia i umieszcza w urządzeniu na 6-7 godzin. W trakcie suszenia piekarnik pracuje w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Przy wsparciu programu "z termoobiegiem" i uchylonymi jednocześnie drzwiczkami.
Niezależnie od zastosowanej metody suszenia, Daria przechowuje potem grzyby w ciemnym i suchym miejscu. Wykorzystuje je głównie do przygotowania bożonarodzeniowego menu, w którym grzyby pełnią bardzo ważną rolę. W rodzinnym domu Darii na ich bazie robi się m.in. farsz do uszek. A ty, w jaki sposób wykorzystujesz suszone grzyby w swojej kuchni?