Daria zdradza, jak suszyć grzyby zebrane w lesie. Ma sprawdzony patent

Kosz pełen grzybów to marzenie wielu osób. W końcu na ich bazie można przygotować całą masę smacznych i ciekawych przepisów. Trzeba jednak wiedzieć, jak z nimi postępować i jak je przechowywać, aby posłużyły nam jak najdłużej. Swoimi sprawdzonymi trikami dzieli się Daria z Pyszności.

Daria od lat suszy grzyby w ten sam sposóbDaria od lat suszy grzyby w ten sam sposób
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena PęcakDaria Rudny-Dul

W tym sezonie grzybowym członkini ekipy Pyszności zabrała nas w niezwykłą podróż. Najpierw odwiedziliśmy z nią podkarpackie lasy, gdzie w ciągu godziny zebrała 25 grzybów. Potem podzieliła się wiedzą na temat oczyszczania grzybów. Dzięki jej poradom wiemy, że do tego zadania świetnie sprawdzi się pędzelek malarski. 

Ale jak prawidłowo suszyć grzyby zebrane w lesie? I na to Daria ma swój sprawdzony patent.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Jak suszyć grzyby na słońcu? Patent Darii

Koleżanka z redakcji podkreśla, że suszymy tylko dobrze oczyszczone grzyby. Następnie należy pokroić je w plastry. Darii często pomaga w tym tata Przemek, zapalony grzybiarz od wielu lat. To właśnie on zaszczepił w niej bakcyla do zbierania skarbów lasu. 

Kiedy grzyby są już wstępnie przygotowane, Daria przesypuje je na aluminiową tackę i wystawia na dobrze nasłoneczniony parapet. Jest to szybka i prosta metoda, która nie wymaga zbyt wiele pracy. Po całym dniu spędzonym na słońcu grzyby są wystarczająco podsuszone. Wystarczy przesypać je do suchego i szczelnego pojemnika. I gotowe. 

Alternatywna metoda suszenia grzybów

Choć ulubioną metodą suszenia grzybów przez Darię jest wykorzystanie słonecznego dnia, nie zawsze możemy liczyć na takie warunki. Dlatego też pasjonatka świata kulinariów podzieliła się innym rozwiązaniem. 

Kiedy za oknem jest szaro i ponuro, Daria do suszenia grzybów wykorzystuje piekarnik. Wysypuje je na blachę do pieczenia i umieszcza w urządzeniu na 6-7 godzin. W trakcie suszenia piekarnik pracuje w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Przy wsparciu programu "z termoobiegiem" i uchylonymi jednocześnie drzwiczkami. 

Niezależnie od zastosowanej metody suszenia, Daria przechowuje potem grzyby w ciemnym i suchym miejscu. Wykorzystuje je głównie do przygotowania bożonarodzeniowego menu, w którym grzyby pełnią bardzo ważną rolę. W rodzinnym domu Darii na ich bazie robi się m.in. farsz do uszek. A ty, w jaki sposób wykorzystujesz suszone grzyby w swojej kuchni?

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀