Dawniej jedzono zamiast żurku. Dziś pojawia się tylko w luksusowych restauracjach

Kojarzy się z ekskluzywnymi restauracjami, ale dawniej gościła również na zwykłych stołach. Dziś czaruje smakiem i pozwala odkryć na nowo rarytasy z polskiej kuchni.

Pyszna zupa z szyjek rakowychPyszna zupa z szyjek rakowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa rakowa była niegdyś częstym gościem na polskich stołach, zarówno w domach zamożnych magnatów, jak i chłopskich chatach. Raki były powszechnie dostępne w polskich rzekach i jeziorach, dzięki czemu zajadać się nimi mógł zarówno biedak, jak i szlachcic. Duszono je również w śmietanie i winie czy też przygotowywano w formie turbanu, czyli galarety.

Przepisy na zupę rakową można znaleźć w dawnych książkach kucharskich, takich jak "Compendium Ferculorum" z 1682 r. czy "365 obiadów za pięć złotych" Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Postaw na raki

Raki to skorupiaki słodkowodne, cenione za delikatne i smaczne mięso, które ma subtelny, lekko orzechowy aromat. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały, takie jak potas, magnez, wapń, sód i żelazo. Są także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Zupa rakowa na Wielkanoc

Dziś na wielkanocnym stole króluje żurek, czasami zastępowany barszczem białym lub zupą chrzanową. Dawniej to jednak zupa z szyjek rakowych była świątecznym rarytasem.

Kremowa zupa rakowa
Kremowa zupa rakowa © Adobe Stock | f8grapher

Kluczowym elementem jest przygotowanie "masła rakowego" z pancerzy, które nadaje zupie intensywny, rakowy aromat. Zaskocz swoich bliskich i wróć do przepisów sprzed wielu lat. Jej obecność na wielkanocnym stole świetnie podkreśli uroczysty charakter świąt.

Składniki:

  • 20 raków,
  • 100 ml śmietanki,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 2 łyżki masła na zasmażkę,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 cebula szalotka,
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z solą.
  2. Wrzuć do środka raki i gotuj przez 10 minut.
  3. Wyjmij i ostudź.
  4. Oderwij ogony raków i wyjmij z nich szyjki rakowe.
  5. Z mięsa usuń czarną żyłkę i przełóż je do miski. Podlej odrobiną bulionu, aby nie wyschło.
  6. Głowy raków wypłucz, usuwając przy tym wszystkie wnętrzności.
  7. Pancerze rozgnieć lub zblenduj i podsmaż w garnku na maśle klarowanym. Smaż, aż masło stanie się czerwone.
  8. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut.
  9. Gotowy wywar przecedź przez drobne sitko, aby pozbyć się pozostałości pancerza.
  10. Na patelni rozpuść masło i wrzuć posiekaną szalotkę.
  11. Dodaj szyjki rakowe i podsmaż chwilę.
  12. Dodaj mąkę, tworząc w ten sposób zasmażkę.
  13. Dodaj do wywaru z raków.
  14. Zagotuj, zapraw śmietanką.
  15. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wrzuć posiekany koperek.

Zupa rakowa to nie tylko kulinarna podróż w przeszłość, ale także zdrowy i smaczny posiłek, który warto wprowadzić do współczesnego menu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe