WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dawniej jedzono zamiast żurku. Dziś pojawia się tylko w luksusowych restauracjach

Kojarzy się z ekskluzywnymi restauracjami, ale dawniej gościła również na zwykłych stołach. Dziś czaruje smakiem i pozwala odkryć na nowo rarytasy z polskiej kuchni.

Pyszna zupa z szyjek rakowychPyszna zupa z szyjek rakowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa rakowa była niegdyś częstym gościem na polskich stołach, zarówno w domach zamożnych magnatów, jak i chłopskich chatach. Raki były powszechnie dostępne w polskich rzekach i jeziorach, dzięki czemu zajadać się nimi mógł zarówno biedak, jak i szlachcic. Duszono je również w śmietanie i winie czy też przygotowywano w formie turbanu, czyli galarety.

Przepisy na zupę rakową można znaleźć w dawnych książkach kucharskich, takich jak "Compendium Ferculorum" z 1682 r. czy "365 obiadów za pięć złotych" Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Postaw na raki

Raki to skorupiaki słodkowodne, cenione za delikatne i smaczne mięso, które ma subtelny, lekko orzechowy aromat. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały, takie jak potas, magnez, wapń, sód i żelazo. Są także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Zupa rakowa na Wielkanoc

Dziś na wielkanocnym stole króluje żurek, czasami zastępowany barszczem białym lub zupą chrzanową. Dawniej to jednak zupa z szyjek rakowych była świątecznym rarytasem.

Kremowa zupa rakowa
Kremowa zupa rakowa © Adobe Stock | f8grapher

Kluczowym elementem jest przygotowanie "masła rakowego" z pancerzy, które nadaje zupie intensywny, rakowy aromat. Zaskocz swoich bliskich i wróć do przepisów sprzed wielu lat. Jej obecność na wielkanocnym stole świetnie podkreśli uroczysty charakter świąt.

Składniki:

  • 20 raków,
  • 100 ml śmietanki,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 2 łyżki masła na zasmażkę,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 cebula szalotka,
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z solą.
  2. Wrzuć do środka raki i gotuj przez 10 minut.
  3. Wyjmij i ostudź.
  4. Oderwij ogony raków i wyjmij z nich szyjki rakowe.
  5. Z mięsa usuń czarną żyłkę i przełóż je do miski. Podlej odrobiną bulionu, aby nie wyschło.
  6. Głowy raków wypłucz, usuwając przy tym wszystkie wnętrzności.
  7. Pancerze rozgnieć lub zblenduj i podsmaż w garnku na maśle klarowanym. Smaż, aż masło stanie się czerwone.
  8. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut.
  9. Gotowy wywar przecedź przez drobne sitko, aby pozbyć się pozostałości pancerza.
  10. Na patelni rozpuść masło i wrzuć posiekaną szalotkę.
  11. Dodaj szyjki rakowe i podsmaż chwilę.
  12. Dodaj mąkę, tworząc w ten sposób zasmażkę.
  13. Dodaj do wywaru z raków.
  14. Zagotuj, zapraw śmietanką.
  15. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wrzuć posiekany koperek.

Zupa rakowa to nie tylko kulinarna podróż w przeszłość, ale także zdrowy i smaczny posiłek, który warto wprowadzić do współczesnego menu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze