Unikaj tego dodatku do rosołu. Jest drogi i sprawia, że bulion smakuje gorzej

Chyba nikt nie wyobraża sobie lepszego sposobu na rozgrzanie w zimne i deszczowe dni, jak pyszny, domowy rosół. Jego podstawę stanowią najlepsze składniki. Okazuje się jednak, że włoszczyzna zakupiona w sklepie, to najgorszy dodatek do rosołu. Dlaczego?

ObrazekNajgorszy składnik do rosołu - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Fuei7P-wgTU
Karol Wiak

Gotowa włoszczyzna zakupiona w sklepie - najgorszy dodatek do rosołu?

Idealny rosół to taki, który przygotowany jest z odpowiedniego i najlepszego mięsa (można tu połączyć różne rodzaje mięsa), aromatycznych przypraw i świeżych warzyw, które nadają naszej zupie odpowiedniego smaku i aromatu. Okazuje się jednak, że zakupienie gotowej włoszczyzny, może okazać się dużym błędem. W takiej sytuacji najlepiej jest kupić warzywa na wagę lub na sztuki. To Ty zadecydujesz o składzie swojej włoszczyzny.

Rosół pięciu przemian- Pyszności
Rosół pięciu przemian- Pyszności

Dlaczego gotowy pęczek to błąd? A chociażby dlatego, że znajdziemy w nim przewagę marchewki, która jest najtańszym składnikiem. Pozostałe warzywa, pakowane są w znikomych ilościach, przez co nasza zupa nie będzie wyróżniać się tym wyjątkowym smakiem i aromatem. W gotowej włoszczyźnie bardzo często znajdziemy również nieświeże warzywa, które niekoniecznie nadają się do rosołu. To, co przemawia na korzyść tego, że jest to najgorszy dodatek do rosołu, to również cena. Kupując wszystkie warzywa oddzielnie, na pewno zapłacimy dużo mniej.

O czym pamiętać przygotowując najlepszy rosół?

Skoro już wiemy, że gotowa włoszczyzna to najgorszy dodatek do rosołu, to dobrze będzie się skupić na pozostałych składnikach, z których przygotowujemy naszą ulubioną zupę. Podstawę stanowią najlepsze przyprawy do rosołu, ale nie tylko. Niezwykle ważne jest przede wszystkim mięso. Dobrze jest łączyć rodzaje (np. drób z wołowiną, korpus z indyka z elementami kurczaka). Nie polecamy gotowania na samych podudziach. Te zakupione w markecie, sprawią, że nasza zupa będzie pozbawiona aromatu i pełnego smaku.

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Pomimo tego, że niektórzy gotują rosół na wieprzowinie, to raczej nie polecamy takiego sposobu gotowania rosołu. Ciekawostkę stanowi tu również szumowina, która pojawia się na rosole. Większość z nas ją usuwa. Okazuje się to błędem. Dobrze jest ją pozostawić, bo zawiera wartościowe i wysokogatunkowe białko, dzięki czemu nasz rosół będzie wyróżniał się smakiem.

Nie ma to jak rosół! Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kolagenowy bulion, który od razu stawia na nogi:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy