Do buraków dorzucam jeden składnik. Wychodzą pyszne słoiki na zimę

Buraki to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych składników domowych przetworów. A jeśli chcesz, by ich smak był jeszcze ciekawszy – dodaj jedno, nieoczywiste warzywo, które na pewno znajduje się w twojej kuchni.

Buraczki w słoikach na zimęBuraczki w słoikach na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Choć buraki w mają całą rzeszę fanów i smakują doskonale same, to dodanie do nich papryki sprawia, że stają się jeszcze bardziej wyraziste. Jej delikatna słodycz wspaniale komponuje się z miękkością buraków, a z połączenia tych dwóch warzyw powstaje niecodzienna mieszanka, która na stale zagości w twojej piwniczce i na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Dlaczego warto mieć je w spiżarni?

Domowe przetwory z buraków i papryki są nie tylko smaczne, ale też pełne cennych składników odżywczych, które z łatwością można zamknąć w słoiku i sięgać po nie, kiedy tylko przyjdzie ochota. Chyba każdy ma w swojej piwniczce ćwikłę, buraczki tarte albo w kawałkach i nie bez powodu, przetwory z tego warzywa są tak popularne. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe, więc warto mieć swój własny zapas. Buraki to świetne źródło żelaza, magnezu i witaminy C, a papryka wzbogaca je o dodatkowe witaminy i naturalne przeciwutleniacze – zawiera m.in. sporo witaminy A, która wspiera wzrok i odporność.

Przygotowane słoików samodzielnie, bez zbędnych dodatków i konserwantów, to świetny pomysł. Są naprawdę porządną alternatywą dla sklepowych gotowców. I choć ich zrobienie zajmuje nieco czasu, to mimo wszystko warto się za nie zabrać – dla smaku, zdrowia, a nawet dla samej satysfakcji.

Przepis na buraki z papryką w słoikach

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 kg cebuli,
  • 3 czerwone papryki,
  • 120 g cukru,
  • 120 ml octu,
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj paprykę, obierz buraki i cebulę, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę o podobnej wielkości, aby równomiernie się ugotowały.
  2. Wszystkie składniki włóż do garnka, dodaj przyprawy, cukier i ocet.
  3. Całość powoli podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie i dobrze połączą się z przyprawami.
  4. Gorące warzywa przełóż do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie je wypełniając, po czym szczelnie zakręć.
  5. Słoiki umieść w dużym garnku, zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i gotuj przez około 15 minut, aby przeprowadzić pasteryzację.
  6. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, co zapewni im trwałość przez całą zimę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba