Do jajecznicy dodaję dwa specjalne dodatki. Jest tak dobra, że muszę robić ją z podwójnej porcji
Lubisz jajecznicę, ale z drugiej strony, jej podstawowa forma powoli zaczyna cię nudzić? Dodaj do niej dwa smaczne i ciekawe dodatki, a odkryjesz to pyszne danie zupełnie na nowo.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 17:09
Jajecznica to jedno z tych dań, które zazwyczaj serwujemy w roli szybkiego, prostego i pożywnego śniadania. Z drugiej strony jedząc ją na okrągło w ten sam sposób, może szybko nam się znudzić. Dlatego też warto serwować jej w różnych wariatach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to świetnie w tej roli spisze się nasza kombinacja z dodatkiem pieczarek i zielonych szparagów. Kiedy raz jej skosztujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego. Dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich pyszne śniadanie w nowym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni.
Kremowa jajecznica z dodatkiem pieczarek i zielonych szparagów sprawi, że śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szalotki,
- 6-8 zielonych szparagów,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków do jajecznicy. W tym celu drobno siekam szalotkę, po czym dzielę zielone szparagi na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Je również kroję w drobną kostkę.
Krok 3. Kiedy wszystkie warzywa są już przygotowane, ustawiam na palniku patelnię z oliwą z oliwek. W chwili gdy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, dodaję do niego szalotkę oraz szparagi.
Po chwili doprawiam składniki przy pomocy soli i pieprzu, po czym zdejmuję patelnię z palnika.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy. Na patelnię tym razem z dodatkiem roztopionego masła wsypuję wcześniej przygotowane pieczarki. Po kilku minutach smażenia dodaję kolejne składniki, czyli jajka, sól oraz serek śmietankowy.
Krok 5. Gotową jajecznicę serwuję ze szparagami. I to wszystko, smacznego!