Do jajecznicy dodaję dwa specjalne dodatki. Jest tak dobra, że muszę robić ją z podwójnej porcji

Lubisz jajecznicę, ale z drugiej strony, jej podstawowa forma powoli zaczyna cię nudzić? Dodaj do niej dwa smaczne i ciekawe dodatki, a odkryjesz to pyszne danie zupełnie na nowo.

Jajecznica z takimi dodatkami na w sobie to "coś"Jajecznica z takimi dodatkami ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena PęcakSebastian Lubera

Jajecznica to jedno z tych dań, które zazwyczaj serwujemy w roli szybkiego, prostego i pożywnego śniadania. Z drugiej strony jedząc ją na okrągło w ten sam sposób, może szybko nam się znudzić. Dlatego też warto serwować jej w różnych wariatach. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to świetnie w tej roli spisze się nasza kombinacja z dodatkiem pieczarek i zielonych szparagów. Kiedy raz jej skosztujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego. Dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich pyszne śniadanie w nowym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni.

Kremowa jajecznica z dodatkiem pieczarek i zielonych szparagów sprawi, że śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szalotki,
  • 6-8 zielonych szparagów,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków do jajecznicy. W tym celu drobno siekam szalotkę, po czym dzielę zielone szparagi na mniejsze kawałki. 

W pierwszej kolejności zajmuję się szalotką i szparagami
W pierwszej kolejności zabieram się za pracę z szalotką i szparagami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Je również kroję w drobną kostkę. 

Czas na pieczarki
Czas na pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy wszystkie warzywa są już przygotowane, ustawiam na palniku patelnię z oliwą z oliwek. W chwili gdy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, dodaję do niego szalotkę oraz szparagi. 

Szparagi i szalotka trafiają na patelnię
Szparagi i szalotka trafiają na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Po chwili doprawiam składniki przy pomocy soli i pieprzu, po czym zdejmuję patelnię z palnika. 

Krok 4. To jednak nie koniec pracy. Na patelnię tym razem z dodatkiem roztopionego masła wsypuję wcześniej przygotowane pieczarki. Po kilku minutach smażenia dodaję kolejne składniki, czyli jajka, sól oraz serek śmietankowy. 

Jajecznica stanie się idealnie kremowa dzieki serkowi
Jajecznica stanie się idealnie kremowa dzieki serkowi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową jajecznicę serwuję ze szparagami. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
© materiały partnera
Płatna współpraca z marką European Mushrooms
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej