PrzepisŚniadanieDo jajecznicy dodaję dwa specjalne dodatki. Jest tak dobra, że muszę robić ją z podwójnej porcji

Do jajecznicy dodaję dwa specjalne dodatki. Jest tak dobra, że muszę robić ją z podwójnej porcji

Jajecznica z takimi dodatkami ma w sobie to "coś"
Jajecznica z takimi dodatkami ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.06.2024 12:14, aktual.: 06.06.2024 17:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz jajecznicę, ale z drugiej strony, jej podstawowa forma powoli zaczyna cię nudzić? Dodaj do niej dwa smaczne i ciekawe dodatki, a odkryjesz to pyszne danie zupełnie na nowo.

Jajecznica to jedno z tych dań, które zazwyczaj serwujemy w roli szybkiego, prostego i pożywnego śniadania. Z drugiej strony jedząc ją na okrągło w ten sam sposób, może szybko nam się znudzić. Dlatego też warto serwować jej w różnych wariatach. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to świetnie w tej roli spisze się nasza kombinacja z dodatkiem pieczarek i zielonych szparagów. Kiedy raz jej skosztujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego. Dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich pyszne śniadanie w nowym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni.

Kremowa jajecznica z dodatkiem pieczarek i zielonych szparagów sprawi, że śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szalotki,
  • 6-8 zielonych szparagów,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków do jajecznicy. W tym celu drobno siekam szalotkę, po czym dzielę zielone szparagi na mniejsze kawałki. 

W pierwszej kolejności zabieram się za pracę z szalotką i szparagami
W pierwszej kolejności zabieram się za pracę z szalotką i szparagami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Je również kroję w drobną kostkę. 

Czas na pieczarki
Czas na pieczarki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy wszystkie warzywa są już przygotowane, ustawiam na palniku patelnię z oliwą z oliwek. W chwili gdy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, dodaję do niego szalotkę oraz szparagi. 

Szparagi i szalotka trafiają na patelnię
Szparagi i szalotka trafiają na patelnię© Licencjodawca | Pyszności

Po chwili doprawiam składniki przy pomocy soli i pieprzu, po czym zdejmuję patelnię z palnika. 

Krok 4. To jednak nie koniec pracy. Na patelnię tym razem z dodatkiem roztopionego masła wsypuję wcześniej przygotowane pieczarki. Po kilku minutach smażenia dodaję kolejne składniki, czyli jajka, sól oraz serek śmietankowy. 

Jajecznica stanie się idealnie kremowa dzieki serkowi
Jajecznica stanie się idealnie kremowa dzieki serkowi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową jajecznicę serwuję ze szparagami. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
© materiały partnera
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także