Do pierogów dodaję nietypowe mięso. Wielu krzywi się na samą myśl

Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje, chociaż w przypadku tego farszu ich liczba nieco maleje. Nie każdy darzy ciepłym uczuciem podroby, ale w tym wydaniu przekonają do siebie niejednego sceptyka.

Pierogi z płuckami to mało znane daniePierogi z płuckami to mało znane danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś tzw. "piąta ćwiartka" znacznie częściej pojawiała się na polskich stołach, a wątróbka czy żołądki nikogo nie szokowały. Gdy jednak mięso stało się powszechnie dostępne, podroby odeszły nieco w zapomnienie. Pora jednak odkurzyć dawny przepis, w sklepie mięsnym kupić płucka i przygotować pierogi, które skutecznie udowadniają, że nie takie podroby straszne, jak je malują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Pierogi z płuckami

To przepis, który w moim domu jest już od pokoleń. Takie pierogi lepi moja mama, nauczyła się tego od swojej babci. Delikatne ciasto skrywa w sobie wyrazisty farsz z płucek. Wykorzystać tutaj możesz zarówno płucka wołowe, jak i wieprzowe. Świetnie smakują w połączeniu z pieczarkami, więc jeśli zalegają ci w lodówce, możesz je przesmażyć i dodać do farszu.

Pierogi z płuckami.
Pierogi z płuckami to smak sprzed lat © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka roztopionego masła.

Farsz:

  • 500 g płucek wieprzowych lub wołowych,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1-2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płucka dokładnie umyj i zalej wodą. Odstaw na pół godziny.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i gotuj na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż będą bardzo miękkie.
  3. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  4. Po wystudzenia zmiel płucka oraz marchewki w maszynce lub drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej smalec lub olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebule.
  6. Dodaj zmielone płucka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj bułkę tartą.
  7. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i olej, zagniatając ciasto. Wyrabiaj je energicznie przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
  8. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj cienki placek, a następnie szklanką lub foremką wycinaj kółka.
  9. Na środek każdego kółka nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi, formując pierogi.
  10. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową.

Pierogi z płuckami najlepiej smakują okraszone smażoną cebulką na maśle lub skwarkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀