Do pierogów dodaję nietypowe mięso. Wielu krzywi się na samą myśl

Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje, chociaż w przypadku tego farszu ich liczba nieco maleje. Nie każdy darzy ciepłym uczuciem podroby, ale w tym wydaniu przekonają do siebie niejednego sceptyka.

Pierogi z płuckami to mało znane daniePierogi z płuckami to mało znane danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś tzw. "piąta ćwiartka" znacznie częściej pojawiała się na polskich stołach, a wątróbka czy żołądki nikogo nie szokowały. Gdy jednak mięso stało się powszechnie dostępne, podroby odeszły nieco w zapomnienie. Pora jednak odkurzyć dawny przepis, w sklepie mięsnym kupić płucka i przygotować pierogi, które skutecznie udowadniają, że nie takie podroby straszne, jak je malują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Pierogi z płuckami

To przepis, który w moim domu jest już od pokoleń. Takie pierogi lepi moja mama, nauczyła się tego od swojej babci. Delikatne ciasto skrywa w sobie wyrazisty farsz z płucek. Wykorzystać tutaj możesz zarówno płucka wołowe, jak i wieprzowe. Świetnie smakują w połączeniu z pieczarkami, więc jeśli zalegają ci w lodówce, możesz je przesmażyć i dodać do farszu.

Pierogi z płuckami.
Pierogi z płuckami to smak sprzed lat © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka roztopionego masła.

Farsz:

  • 500 g płucek wieprzowych lub wołowych,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1-2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płucka dokładnie umyj i zalej wodą. Odstaw na pół godziny.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i gotuj na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż będą bardzo miękkie.
  3. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  4. Po wystudzenia zmiel płucka oraz marchewki w maszynce lub drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej smalec lub olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebule.
  6. Dodaj zmielone płucka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj bułkę tartą.
  7. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i olej, zagniatając ciasto. Wyrabiaj je energicznie przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
  8. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj cienki placek, a następnie szklanką lub foremką wycinaj kółka.
  9. Na środek każdego kółka nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi, formując pierogi.
  10. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową.

Pierogi z płuckami najlepiej smakują okraszone smażoną cebulką na maśle lub skwarkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża