Do pierogów dodaję nietypowe mięso. Wielu krzywi się na samą myśl
Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje, chociaż w przypadku tego farszu ich liczba nieco maleje. Nie każdy darzy ciepłym uczuciem podroby, ale w tym wydaniu przekonają do siebie niejednego sceptyka.
Kiedyś tzw. "piąta ćwiartka" znacznie częściej pojawiała się na polskich stołach, a wątróbka czy żołądki nikogo nie szokowały. Gdy jednak mięso stało się powszechnie dostępne, podroby odeszły nieco w zapomnienie. Pora jednak odkurzyć dawny przepis, w sklepie mięsnym kupić płucka i przygotować pierogi, które skutecznie udowadniają, że nie takie podroby straszne, jak je malują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Pierogi z płuckami
To przepis, który w moim domu jest już od pokoleń. Takie pierogi lepi moja mama, nauczyła się tego od swojej babci. Delikatne ciasto skrywa w sobie wyrazisty farsz z płucek. Wykorzystać tutaj możesz zarówno płucka wołowe, jak i wieprzowe. Świetnie smakują w połączeniu z pieczarkami, więc jeśli zalegają ci w lodówce, możesz je przesmażyć i dodać do farszu.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- ok. 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka roztopionego masła.
Farsz:
- 500 g płucek wieprzowych lub wołowych,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 1-2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płucka dokładnie umyj i zalej wodą. Odstaw na pół godziny.
- Odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i gotuj na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż będą bardzo miękkie.
- Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Po wystudzenia zmiel płucka oraz marchewki w maszynce lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej smalec lub olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebule.
- Dodaj zmielone płucka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj bułkę tartą.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i olej, zagniatając ciasto. Wyrabiaj je energicznie przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj cienki placek, a następnie szklanką lub foremką wycinaj kółka.
- Na środek każdego kółka nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi, formując pierogi.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową.
Pierogi z płuckami najlepiej smakują okraszone smażoną cebulką na maśle lub skwarkami. Smacznego!